You Are Reading

1

Musafir Bumi Myanmar D3 Mae Sot

TayarGolek.Com Wednesday, March 6, 2019
Yooossshh...!!
Salam Sejahtera semua..

Alhamdulillah..syukur dah selamat sampai Mae Sot hari ni. MUSAFIR BUMI MYANMAR D3 dari Nakhon Sawan ke Mae Sot..ride selow2 tau sampai. Dari Nakhon Sawan ke Tak jalannya straight je. Masuk je Tak ke Mae Sot..amik ko 70km asyik2 koner kanan koner kiri. Moto kecit tau je la kalo memanjat bukit..macam trailer bawak muatan 🤭🤭. Apa-apa pun 276KM distance hari ni. 5jam dah sampai. Gerak pkl 10pg..sampai border pkl 3.00-3.30ptg. Sempat la jamak kat Masjid Nurun Iselam, Mae Sot.














Ride hari ni terasa tenang. Mungkin sebab distance yang pendek..ditambah pulak view yang lain macam skit berbanding hari sebelum ni. Lokasinya dah mula bergunung-ganang..jalannya penuh liku-liku ..dan yang paling syiok suhunya dingin walaupun panaih lit lit till lit lit naaa..😬









































Sepanjang ride hari ni..isi minyak 2 kali. Yang kali ke-2 tu topup untuk masuk Myanmar esok. Alhamdulillah setakat ni cuaca memey cantik..

On the way ke Mae Sot..kitorg stop di Magic Hill. Blh google atau tengok youtube pasal tu..kawasan menaiki bukit tp kalo letak botol air ke..kereta free gear ke..boleh bergerak naik ke atas bukit. Aku dgn Griffin test jugak tadi..1st aku try dengan botol air mineral..memey bergolek ke arah atas. Pastu nak on the bike..free gear, moto bergerak. Pada masa yg sama..ada mamat test dengan kete..tak masuk gear, kete bergerak. Wallahu A’lam..katanya ilusi 
mata walhal tempat tu menurun. Apa2 pun..kuasa Allah.























Ok..tiba di Mae Sot, cari 7e..makan isi perut. Al-maklum le..lepas kene angin dingin nim..perut mula kecorong. So makan untuk alas perut.

Sambil2 tu..aku contact guide Myanmar tu kot2 dapat masuk Myawaddy hari ni. Tapi..apakan daya kite merancang je..ketentuannya tak dapat masuk hari ni. Tidak dibenarkan😂😂. Maka, terpaksalah cari hotel dan bermalam ni Mae Sot. Jadi sebelum cari hotel..apa2 hal cari masjid dulu. Kalo tak..tepi jalan jer..



Masjid Nurun Iselam ni kat tengah town..jemaahnya ramai orang Rohingya. Ada plak diorg ni..boleh cakap melayu..tekejut gak aku tauke kedai jual parang,pisau,sabit..bagi salam kt aku pastu cakap Melayu. Nampak sangat ke muka aku ni melayu?🤣🤣🤣🤣..hahaha.














Waktu sampai masjid ni, ada rider Malaysia baru abis solat. Kitorg pun sembang2 skit pasal ride masing2. Couple ni (Addy dan Isteri) dari Klang dalam misi ride ke Mekah. Esok akan masuk Myanmar jugak. Aku pun tanya..nape takde publisiti ride ke Mekah ni bang? 
Dan dia kata..ride secara senyap jer. Takde publisiti mana2 katenya. Sama2 kita doakan sahabat kita suami isteri sampai ke Mekah dengan selamat. Diorg naik RS150 😊









Kat depan masjid tu ada kedai muslim Thai. Nescafe dia mmg sedap betul lah..ntah camne la brader tu bancuh. Kedai mamak kene belajo la dgn tauke kedai Muslim tu. Iyerrr..tak caye ko tanye la Griffin...nalerkkkk kan bro? 3 gelas haaa belasah ..jangan overdose udah ler. 

Makan malam hari lebih mewah dari sebelum ni😬..lepak kedai. Asyik 
7e jer kan..sampai tido pun mengigau 7e😝.












Kitorg bermalam kat Arisa Home hotel. Rate 500THB je utk 1 malam. Bilik luas..bersih dan dekat dengan border jugak.








Lega rasanya dah dekat dengan pintu border Thai-Myanmar. Esok..bakal bermulanya journey di Myanmar. Plan esok keluar Thailand dan masuk Myanmar..pastu ride 250KM. Misi ride ni  baru nak mula..8 hari dalam Myanmar.
Moga dipermudahkan urusan ride kitorg..selamat sepanjang perjalanan.

InshaAllah..esok aku update lain k..1st experience masuk Myanmar dari Mae Sot..harap semua lancar esok. 

Jumpa lagi.


Adios,
Han













1 comments:

Mohamad Fadzly Arfan said...

Kenapa pulak aku rasa dah mula rindu kat TayarGolek ni.....haisshhhh....

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com