You Are Reading

2

Musafir Bumi Myanmar D7 Bagan

TayarGolek.Com Sunday, March 10, 2019
Yooossshh...!!


Salam Sejahtera..

Sedikit Update hari ni. Perjalanan sejauh 365km dari Pyay ke Bagan. Total masa ride selama 7 jam. Keadaan jalan ok cuma bumpy jer. Suhu dingin walaupun panas. Sampai di Bagan suhu panaih lit lit

Mula tayargolek seawal 5.30 selepas subuh. Awal betul kitorg keluar..sebab target nak tour Bagan dengan motor + amik gambiran skit. 






















Bagan ni satu tempat yang banyak Buddist Temple. Dulu ada kira2 4000 pagoda/stupa..skg ada kire2 2000 bijik. Pelik tapi benar nape byk nau benda tu kan? Masing2 ada kepercayaan agama masing2..cuma apa yg diberitahu pasal tempat ni sbb dari satu Raja Burma ke satu Raja Burma..masing2 nak buat zaman dia. Lama2 jadi banyak. Tempat ni mmg luas..kalo buat trail run blh la lepas 21km😬

So ni antara beberapa gambiran masa kat Bagan dengan motor.
























Lepas amik 1jam dengan motor..checkin hotel, mandi dan tour naik van. Time ni tour dengan santai. Tapi tak pegi semua..nak cover semua tempat ni 3 hari tak cukup. So kitorg amik 2-3 tempat je. Antaranya:


Dhammayangyi - temple yg terbesar di Bagan.













That Byin Nyu - temple yg tertinggi.













Lain2 yang kecik2..so gambiran skit.

























Last sekali, kitorg naik Bagan Nan Myint Viewing Tower yang tingginya 66meter (13 tingkat). Mula beroperasi pada 2005 yang lengkap dengan viewpoint, restoren, office ..dll. Nak masuk sini kene bayau USD5 seorg.

















































































Masa kat sini kitorg berjumpa dengan kawan2 dari Malaysia. Abg Zainal & wife dan Abg Addy & wife. Abg Zainal dalam misi Keliling Dunia dengan 4x4 yg diberi nama “Teh Tarik 1”..plannye nak ke Siberia. Anggaran 1 tahun 6bulan. Sebelum ni dengan Versys 650 tu tak silap 2 tahun lebih. Motor skg ada kt USA.












Abg Addy & wife yg pernah aku jumpa sebelum ni di Mae Sot. Target sampai ke Mekah hujung bulan 4 nanti.



Ni lagi sorg couple yg akan ke Mekah dengan motor jugak. Abg Shidi 
dan wife dari Melaka dlm misi mencari masjid sepanjang perjalanan. 
moga dipermudahkan urusan dan ride kalian dan selamat pergi dan balik.







Time nak masuk bilik lepas balik makan, wife abg Zainal buat surprise pulak besdat Abg Zainal. Jadi kitorg dijemput untuk join skali makan kek..yumm yummm. Terima Kasih sudi jemput. Selamat 
Harijadi Abg Zainal.














Alrite..cukup takat ni dulu..sambung lagi nanti.


Adios,

Han






















2 comments:

Anonymous said...

Waah! Bestnyer overlander adventurer bertemu. .mesti banyak cerita / route yg di discussed kan.. Semoga selamat sampai selamat pulang semua..

Mohamad Fadzly Arfan said...

Memey A plah plah

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com