You Are Reading

2

Musafir Bumi Myanmar D6 Pyay

TayarGolek.Com Friday, March 8, 2019
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua....

Hari ke-3 di Myanmar. Selamat sampai di Pyay(sebutannye “Pi”) selepas 6jam riding. Jarak hari ni kitorg ride sejauh 275KM dari Yangon.

Myanmar...Myanmar!!negara yang aku penah ride ni paling susah nak nampak org2 tempatan yang pakai seluar. Boleh dikatakan majority pakai kain sarung baik lelaki atau pompuan. Baik keje pejabat..keje pam minyak..keje kampung..driver lori ..eh pendek kata semua skali la pakai kain sarung. Berbaju keja ..berkain sarung🤭. Ini tradisi diorg la k. Satu lagi plak..makan sireh😂. Siap ada mobile jual sireh macam org jual jajan..haaa unik tak?

Belum lagi yang pakai bedak kayu tu (tanaka), calit sana calit sini..🤭. Inilah kaler masyarakat Myanmar. 135 etnik yang ada di Myanmar secara keseluruhannya.

Sambung lagi stori de mori tayargolek. Perjalanan hari ni smooth cuma traffic busy skit kat pekan2 kecik. Jalan agak bumpy..tp 100km sebelum sampai Pyay jalan dah ok. 100KM pertama tayargolek..sepanjang jalan tu kabus tebal..ada masanya 20meter je jarak penglihatan..ada masanya 50m. Dingin diwaktu pagi buat aku rasa nak terkuchilll tau tak😂😂
















Sampai Pyay pukul 12t/hari..6 jam perjalanan. Lemau gak 275KM tu 6jam..dah la driver sini memandu sembarangan. Memey serem..kene alert betul2. Horn mmg setiap masa guna ketika memotong..simpang2. Mmg dinasihatkan guna horn.

Ok dah checkin..rehat? Owhh tidak..sambung tour dulu. Hari ni 3 tempat je. Payagyi Pagoda dan Baw Baw Gyi dan last skali Sri Ksetra Ancient  World Heritage. Kitorg tour dengan van tour guide🤭


Ni gambirannya.

Payagyi Pagoda :









Baw Baw Gyi:










Sri Ksetra Ancient World Heritage:














Abis tour..balik hotel..makan. Lapau teruk hari nim. Kitorg makan nasi briyani “Ready to eat” yang aroma dan lazat. Sini takde makanan Halal..sapa dtg sini pandai2 la korg plan. Nak adventure sgt kan?😬

Ok setakat ni dulu untuk hari ni. Mata dh layu pas makan..memey tak cukup tido sepanjang ride ni..bertabah laaa. 

Zzzz dulu..

Adios,
Han


2 comments:

Anonymous said...

Ooo.. Lain tempat lain cara pakai diorang. Mgkn memang aturan di sana mcm tu ke?. Btw, Teruskan update bro.

Mohamad Fadzly Arfan said...

Aku tekun baca ni porn dah mula ngantuok...

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com