You Are Reading

4

BAT021..tukar tayar @ Chear Klang..

TayarGolek.Com Wednesday, August 12, 2009 ,
Yooooshhhhh…!!

Cerita sebelum tukar tayar;
3 kedai aku ushar harge tayar Battlax021 160series nih..of course la area Klang..
1. Wah Motor – quote aku RM535..nego punya nego dpt RM500. Tp stok plak takde..order sampai la takde lagi. So..aku reject.
2. Welly Meru – quote aku RM500 lebih..tak dpt confirmed harge sbb Ben tak sampai lagi..1 lagi sbb plak stok takde. Pon aku reject!
3. Chear Klang – quote aku RM493. Stock available..ok confirmed! balik umah jap amik moto..


Cerita psl tayar sebelum tukar:
Mileage moto aku br je cecah 11300KM..tp aku dh rasa kurang selesa plak..lebih2 lagi masa cornering..terasa mcm ade “geli-geli” plak..hehehehe
Mungkin sebab haritu pancit kot..! yer la..rasa nye tu lah punca nyer. Kalo tak kerana Kawa Merdeka Ride ke Penang Sabtu & Ahad nih, mgkin aku blh gagahkan diri lagi utk cukup 12000KM..ni nk ride jauh beb..kurang confident plak..

@ Chear Klang.
IMG_1775Moto pon dh parking dlm workshop..cume tggu pomen jer wat keje. Kebetulan time pegi takde banyak moto, tu yg terus diorg buat.

 IMG_1776                     “Kuat betul gadis Chear Motor nih..dia angkat tayar tu..” dialah yg bawak keluar tayar dr store..

IMG_1777“Baru dan lama…” 
IMG_1785  Paddock stand sudah pasang..yang lama bakal berganti baru.

IMG_1786 Nak tak nak..kene gak aku pasang bobbin nih..yg lama punya hilang sebelah.
Dlm kes aku nih, kalo nk kuarkan rim tu mmg kene ada ‘bobbin’, kalo tak pakai @ pakai skru biasa boleh mencalarkan ‘swingarm’ tu nnti..
Harga asal RM116, lepas diskaun RM98..tak blh kurang lagi dh!

IMG_1789 Rim/tayar pon dh dikeluarkan…tayar yg lama hanye tinggal kenangn lepas nih..


IMG_1790 Tayar lama dh pon dikeluarkan dr rim..skg tayar baru plak Bridgestone Battlax021

  IMG_1794 Masih lagi memasang tayar yg baru…ni blom lagi buat balancing..

IMG_1793 lama tunggu ker?? keadaan "Bravo Kilo Hotel” semasa menunggu rim+tayar siap sepenuh nya..

IMG_1795 Dh siap pasang dh pon..ok tak?

Aku pakai BAT021 ni sebenarnya atas advice kwn2 & pendapat kwn2 yg dh pernah menggunakannye..sbb yg sebelum nih mmg botak tengah la beb (sehari ulang alik keje dlm 106KM)..
Tayar ni jenis ‘dual compound’ – hard compound(center), soft compound(side)..senang citer mmg sesuai utk ‘touring’ yg hari2 long distance @ highway..
Sambil2 kt Chear Motor, Klang..sempat gak ler aku shots bbrp pic bersama otai2 bikers..stakat Betong tu mmg kerap diorg kesana, moto2 yg ade..ah tu nnti aku citer la erk..!

Bayar time!!
Harga tayar memula2 dia quote RM493. Masa nk bayar plak dia bg harge RM490..ok kot??
‘Bobbin’ tu plak RM98 drp harge RM116.
Kopak aku beb..!!


4 comments:

Nunn said...

tayar tu tayar asal ke bro? berapa lama pakai tayar tu...

Han said...

pic no.3..yg kiri tu lama..yg kanan tu baru..pakai bru masuk 4 bulan..hehe

sipakulangit said...

salam, baru dapat moto jumaat lepas, run-in enjin top speed limit berapa?

TayarGolek.Com said...

sipakulangit - dlm 100-120kmj ok kot. Aku tak run-in pon dulu..dpt2 terus belasah..kehkehkeh

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com