You Are Reading

4

Kawasaki ‘Merdeka Ride 2009 KL-Penang’ @ Kawa Glenmerie

TayarGolek.Com Monday, August 17, 2009
Yooosshhh….!
Salam Geng2…!!

Tarikh 15-16 Ogos 2009, merupakan tarikh keramat kps peserta Konvoi Merdeka Ride  ke Penang. 

Syukur kpd Tuhan..Peserta konvoi ‘Merdeka Ride 2009’ KL-Penang-KL telah pon selamat pergi dan balik. Seperti yg telah aku bgtau sebelum ni, konvoi ‘Merdeka Ride 2009’ KL-Penang-KL adalah anjuran Kawasaki (M) Sdn. Bhd sempena bulan Kemerdekaan negara kita tahun ini, di samping mempromosikan produk2 CKD Kawasaki di Malaysia.

Konvoi ke Penang ni takkan berjalan lancar tanpa bantuan drp pihak PDRM & juga para Marshal yg bekerja keras memastikan laluan trafik berjalan lancar serta keselamatan peserta yg menjadi keutamaan.

Antara Marshal utk Merdeka Ride 2009:
  1. Tn Hj Ahmad Radzi aka Abg Mad Kawa – Ketua Konvoi
  2. Ariffin Idris  aka Ippin CRC – Ketua Marshal
  3. Tuan Suhaimi – Pemerhati Konvoi
  4. Sham – Marshal
  5. James – Marshal
  6. Fairus aka Mersing – Marshal
  7. Paiz aka Paiz#16 – Marshal
  8. Nuar – Marshal
  9. Tuff – Marshal
  10. Miekawa – Marshal
  11. Zahid – Marshal
  12. Khan – Marshal
  13. Yas – Marshal
  14. Bard – Marshal
  15. Jasni – Marshal

Kepada rakan2 sepermotoran yg tak dpt menyertai ini  konvoi ini ataupun yg berada diluar sana..jom!! aku cuba bawak korg bersama2 pengalaman ‘tayargolek’ kali ini..
Kali ni aku akan bawak korg di hari pertama di Kawa Glenmerie hingga kami mula ‘tayar golek’..bukan ape tak surprise la citer skali abis..sok korg terlopong plak..!!

15 OGOS 2009
Sebanyak 100 buah motorsikal yg telah menyahut cabaran Konvoi ‘Merdeka Ride 2009’ @ Penang seperti Ninja 250R, ER6N, Versys, GTR14, KLX, ZX6,Z750 & ZX10…mana2 spesis moto yg aku lupa sebut tu jgn mare…aaa.!! Jarak paerjalanan sejauh 840KM (KL-Penang-KL) dalam masa 2 hari.

0730-0800:
Aku memulakan tayar golek dr rumah ke Kawa Glenmerie kira2 pukul 0730. Isi minyak bg moto sarapan jap..dan terus ke sana. Sampai di traffic light ke Politeknik bbrp buah ER6N berada dibelakang aku..diorg pon follow ler ke Kawa. Skali pandai je aku dh tau dh sape..hehehe..geng FERNO ler!!

0800 – RV @ Kawasaki Glenmerie.
image
Masa kami sampai di Kawa HO..byk plak moto dh ade kt sana..ke aku yg lewat?? Ishh…baru 0750, awal 10 minit beb..ok la masih berdisplin lagi..

Lepas je sempadan Kawa, James terus menunjuk arah parking. Ok James..Thanks..upah pic u sekeping..


IMG_1810
‘James selaku Marshal..nmpk lensa aku jer dia kejar..hahaha’

Beberapa pics yg sempat aku ‘tangkap’

IMG_1811
"eh..ehh..!! Abg Rizal pon sama…aku photograbber jer bang..!!’ 


IMG_1812
“ko ade idea tak nk bubuh kat mana bendera nih?..”


IMG_1813
 “ishhh..ape minatang masuk dlm jaket aku nih…??”


IMG_1814
 “Bro Fuad in action…blh tahan gak kalo jadik model..”



IMG_1816
“Ni T-shirt jenama Marshal ke bang..?? ade lebih??”



IMG_1857
           “Wooit.. Fuad..!! ko ingat ko sorg blh jadik model?? Aku pon boleh jugakkk..!! Iklan ‘pouch bag’ niee…saja tunjuk atas skit!” kehkehkeh..


IMG_1858
  “Bro Bro Lawrence…”eh I bukan model laa..mau kol wife saja..apa laaa u Han..!”


Lawrence sebenarnya tidak menyertai konvoi ke Penang atas urusan peribadi, tp semangat utk bersama kawan2, dia muncul kt sini..ape2 pon dia akan join smapi Bidor jer..


IMG_1815
 “Sapa plak candid  gue nih?? ” ..ini bkn iklan rokok yer..!!



IMG_1817
“dia dtg dah..dia datannggg..!! Bro ADB, tauke Roselle..”



IMG_1818
“Beri laluan..!! wa nk parking nih…lalu skit..! eh pic ni masuk majalah ker??”

IMG_1819
“Kawan2 kite dr group Ninja250R..”



IMG_1823
“Bro Mohsin..member gua dr Melaka..”


IMG_1828
  “alamak..ade plak brg tambahan..mana nk bubuh nih”?


IMG_1829
“persediaan…pasang bendera..”



IMG_1826
                    “Kat sini blh start enjin bang..tak payah tolak..Hospital Glenmerie hari ni tutup..”



IMG_1831
“Eh Lawrence lagi..?? baru sampai?? yg model tu sapa plak??”..mmg dia laa


IMG_1847
Aku pon nk masuk gak..asyik muka korng je mana blh jadik..semua hensem2 kan??heheheh"

0800-0930:  Registration…
Sesi pendaftran utk memastikan kehadiran peserta. Semua peserta konvoi telah diberi satu beg yg berisi bendera kecil, mineral water, tag info peserta, t-shirt Merdeka ride, marshal's contact .


tagg
IMG_1840
IMG_1827
                                  “Tag info peserta…tp ni aku punya..” 



IMG_2209
IMG_2210
                             “Merdeka Ride T-shirt ..sponsored by Kawa Malaysia ‘Let the good times roll’…


IMG_2208
                           “beg jer..stroberi kt belakang sekadar hiasan jer..”


Lady ‘Ninja’….
Buat kawan2 yg tak join tu..aku nk bgtau ler..sepanjang konvoi kami ditemani oleh dua org gadis ‘Ninja’..

Bile ditanya dr mana..diorg ckp dr Melaka.. awal pagi dh gerak dah..!!

IMG_1821
“ala korg tepi ler..aku nk park moto nih..!”


IMG_1822
“Bro nk tolong tarik ke..pegang moto jer??”


Meh aku perkenalkan bg yg taktau nama..almaklum ler mgkin ade yg segan nk tegur..atau senyum2 dr jauh jer..hehehe

Perancangan asal nk intro diorg ni dlm topic “lady Biker” kt blog nih..takpe ler..aku justinto skit jer.


IMG_1824
                 Dikenali sebagai “Anne San”. Panggil Anne pon blh..’N’ pon blh..janji ‘Munyik’ sama.. aku kenal si ‘N’ ni masa kt SBM lagi..


IMG_1825
                Nama panggilan “Tasha”..panggil Tasha pon OK gak..dia nni mmg mmbr baik la dgn ‘N’..  



IMG_1846
“Laaa..tak abih lagi parking erk..??”



IMG_1830
“Aiiit..James!! u apa bikin ??”..hahahaha



IMG_1832
 “Anne & Tasha”..



IMG_1833
 “Anne & Tasha..lagi..” 



IMG_1834
“lagi skali..Anne & Tasha”..susun beg tu elok2 erk..



Antara pillion yg turut sertai dlm konvoi.. 
IMG_1839
“ Tgh gosip2 ker..?'”




IMG_1835
“Bro Ippin CRC: mcm ni cara memotong yg betul…!”


IMG_1836
 “Bang..jgn marah saya bang…saya candid main2 je td tuu.. :)” 



IMG_1837
 “Marshall dr FERNO..dr kiri: Kerol, Mersing, Paiz.



IMG_1842
   “ni la keadaan moto aku sblm tayar golek..”



IMG_1843
“Bro Lekuq (body armour) menceritakan pengalaman kene ujan mlm td dr Penang ke KL..Abg Rizal, ADB pon layan jer laa.." 



IMG_1844
“sedikit susun atur motor..” 





IMG_1845
“Bro FuadKawa..dr Melaka..jumpa lagi kite..”  




0835 – Sesi Taklimat.
Perkara penting & wajib bg sesuatu konvoi adalah taklimat atau org kampung aku panggil “Briefing”. Jadi kami tak terlepas dr sesi taklimat ini spt:
- Brefing dr ketua Marshal En.ipin CRC
- Briefing dr Ketua Pemerhati Konvo
- Brefing dr Ketua konvoi  Abg Mad Kawa
- Ucapan dr bahgian Sales Kawasaki
- Bacaan Doa semoga selamat pergi & balik konvoi.

IMG_1848
         Abg Ippin CRC(Ketua Marshal) & Abg Mad Kawa(Ketua Konvoi)


IMG_1849
Briefing dr Ketua Marshal..”



IMG_1851
                    “sedikit ucapan dr Sales Manager Kawasaki (M)..” mintak maap..nama lupa plak.



IMG_1852
“Dgr betul2 yer..kang tido atas moto plak..”




IMG_1853
“Bagus kwn2 konvoi nih..fokus..”




IMG_1854
“Bacaan doa..agar perjalanan kami selamat pergi & pulang..”




IMG_1855
                   “Boy ckp kat aku semlm..dia pesan kt Fuad & Albakry “ aku pon model gak lerr…iklan vest Marshal Kawa lagii..amacam ? ada bran?”





IMG_1856
“Aii Ari..pepagi muko ko dh ketat?? Ape cer??”"





IMG_1859
“ooo korg ngumpat pasal Tasha erkk..?”





IMG_1860
"Eh Anne plak ilang…”




IMG_1861
“Kesan calar..Anne baru jatuh moto rupe nyer..sib baik calar kt moto kan.” 





IMG_1862
“Ganas gak si Tasha nih..sticker ‘rambut pacak’ tuu..”





IMG_1863
“nih..satu lagi sticker kt moto Tasha…”




IMG_1864
 “Eh ade lgi sticker..brp byk stiker daa..”L” for ‘Laju’..according to her laa..




IMG_1953
“Tulis nama atas batu..eh moto..!!”





IMG_1865
“geng2 di sebalik tabir…diorg ni set2 lepak kt tepi ”




IMG_1866
 “Ni sure kaki konvoi..top box & side box”


IMG_1867
 “Versys….” 




IMG_1868
“aku pn nk gak bergambir2 nie..wat kenangan..”




0930 - On the bikeee….!!!
Pihak PDRM dah pon sampai..serta merta arahan Marshal “On the Bike…”
Ini lah keadaan bile semua dh complete dgn riding gear masing2..


IMG_1870
IMG_1871
IMG_1869



0935- Tayar Golek.
Sales Manager Kawasaki (M), dgn rasminya telah melepaskan konvoi Merdeka Ride 2009 ke Penang. Kami seterus nya bergerak ke NKVE highway melalui tol Subang..2 orang anggota Polis Trafik mengiringi peserta konvoi ini.

Bersambung…
Next – @ R&R Tapah..

4 comments:

Han said...

mana nama2 yg tak tersebut dlm nih..boleh la bgtau..nnti aku update.

Anonymous said...

yg pkai jaket pdrm tu @tuanRJ frm FERNO Utara

Han said...

Thanks bro..nnti aku update :D

Anonymous said...

Best... Lancb4..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com