You Are Reading

16

EM1M – Kenyataan! Bukan Lagi Mimpi

TayarGolek.Com Wednesday, May 4, 2011

Yooosshhhhhhhhh…!!

 

Kenyataan!!..Bukan Lagi Mimpi..”

Jika, selalunya ayat “ Mimpi..menjadi kenyataan..”  begitu sinonim digunakan..tapi dgn sedikit olahan ayat tersebut Kenyataan!!..Bukan Lagi Mimpi..”,  tersirat 1001 maksud & pengertian yang begitu mendalam.

IMG_2536

 

Sebenarnya just nak share skit pasal buku EM1M ni. Aku beli buku ni pada awal bulan March 2011..masa tu harge promosi, so dapat lah murah skit. So, sapa2 yang tak tau pasal ride ini, ride yang diberi nama “Ekspedisi Merdeka 1 Malaysia (EM1M)” telah berjaya dilaksanakan selama 62 hari oleh Kapten Azizi, Saiful Haizan, Ahoi dan Maxwell.

 

IMG_2540

 

 

4 peserta yang menyertai EM1M:

 

IMG_2539   Kapten Azizi (aka Ayam-Brand) dan Saiful Haizan.

 

IMG_2538

Ahoi dan Maxwell..

 

Autograph:

Walaupun aku request autograph ke-empat2 peserta tu..tapi cuma dapat 1 jer..Jadik la kann! hehehe

IMG_2537

 

Aku citer skit pasal buku ni eh..nak lebih2 beli & baca sendiri. Pinjam2..tak bleh!! :D

Penceritaan dari awal rancangan..sehinggalah berlansungnya ekspedisi tersebut. Antaranya spt:

1. Complete dgn kertas keje sebelum memulakan ride.

2. Route yang bakal dilalui.

3. Map (manual) + GPS

4. Visa + komunikasi dgn kedutaan

5. Persiapan motorsikal + kelengkapan + tajaan ..dll.

6. Dari satu negara ke satu negara dilalui. Mental + fizikal + apa2 cabaran dan halangan memang tetap dilalui. Tiada alasan utk berpatah-balik…dan byk lagi.

 

Aku dah abis baca buku ni dalam masa sehari..tapi rasa mcm tak puas ler beb! sikit sangat citernya..hahaha. Harap2 ade ler keluaran Part 2 nanti.

Walaupun hanya sekadar membaca buku..cerita & gambar2 yang dikongsi, pada aku itu pun dah cukup. Dah kire beruntung sangat lah tu sebab diorg sudi berkongsi pengalaman ride dari KL-London menggunakan jalan darat. Begitu indahnya ciptaan Tuhan. Ini serba sedikit memberi inpirasi dan membakar jiwa aku untuk ride lebih jauh..dan jauh lagi! InsyaAllah..

 

TAHNIAH & SYABAS!!  diucapkan kepada mereka..

 

Adios,

-Han-

16 comments:

Alchemist said...

Yeeezzzaaaaaaaaaaaaaaaaaaz,

Jauhh lg dan jauhhhh lagii...yessss..usaha tangga kejayaan...xde tangga leh guna eskalator..ape2 pon..xde yg mustahil..sokongan kitorg pembaca disini ttp padu...so chowsin !

**Alchemist**

Unknown said...

tahniah sebab dapat yang buku siap dengan tandatangan..

saya punya buku.. Kak Yam tak sempat tandatangan...

ulasan dari saya boleh dilihat di http://irdinailham.blogspot.com/2011/03/ulasan-kenyataan-bukan-lagi-mimpi.html

Tak rugi kepada sesiapa yang minat dalam pengembaraan bermotorsikal.. banyak ilmu dan idea dapat diambil sebagai rujukan dan pengajaran..

Dee said...

buat dari KL ke rusia plak ... amacam ade bran ...

TayarGolek.Com said...

Alchemist - InsyaAllah bro..kewangan ada..kesihatan ada..masa ada..pasti akan ade ride lebih jauh :D

TayarGolek.Com said...

Hasmizal - Tak citer pun bro ade blog..hehe. Saya dah masuk blog bro. Ape2 pun Thanks bro ulas lebih detail pasal buku ni. Saya ulas skit2 jer. Nak detail kene beli hahaha

TayarGolek.Com said...

Dee - KL-Russia mcm menarik. Bro jadik lead lah..amacam? ada bran?

p/s: kalo jadik, saya kene pecah duit tabung le gamaknya :P

rashid raslan said...

salam..abg han...
kat mana saya boleh dapatkan buku EM1M tersebut..?
berapakah harga sebuah buku..?

TayarGolek.Com said...

Rashid Raslan - salam tuan..blh refer URL dibawah untuk tempahan. Harga Senaskah skg: RM57.

http://em1m.shakespot.net/

rashid raslan said...

thanks...

maxwell b. ripin said...

Assalamualaikum, wahh, terima kasih kerana sudi mengulas buku em1m.
tak sangka jiwa penjelajah timbul pada encik han. Bangsa melayu adalah bangsa penjelajah, bermula dari pengembaraan parameswara.. hinggalah merong, azhar mansor dan bnyak lagi. darah pengembara mmg sudah sedia ada, semarakkannya. kami di Em1m tidak akan keberatan untuk mnghulurkan bntuan semampu kami.

bak kata Airasia,
Go Travel, hehe.

maCx, 1m-mbr
ipoh, perak

TayarGolek.Com said...

maxwell b. ripin - hello bro..Aku terharu sambil tergaru2 kepala nih. Tak sangka salah sorg hero EM1M sudi komen blog TG.Com yang tak seberapa. Thanks very much bro Maxwell.

Ulasan buku yang tak seberapa bro Maxwell, sebagai pembakar semangat diri saya serta kwn2 yg lain untuk mengembara lebih jauh. Terima Kasih diatas pelawaan tu..nnti saya roger2.

Ni komen kawan2 di FB.
Hepi giler bile salah seorang peserta EM1M KL-London bagi komen pembakar semangat di TayarGolek.Com. Thanks bro Maxwell b. Ripin
http://www.tayargolek.com/2011​/05/em1m-kenyataan-bukan-lagi-​mimpi.html
Thursday at 5:59pm · Privacy: · Unlike ·

You, Sharizan Shahrifun, Saidi Faizal, Niea Ma and 8 others like this.
Ghazali Sadon Guz Jgn gile, nanti batal posa
Thursday at 6:03pm · Like
Han TayarGolek Ghaz..hahaha..ok ok tak gile dah!
Thursday at 6:04pm · Like
Han TayarGolek tak tau nk reply komen ape
Thursday at 6:04pm · Like
Ash Gonzalez siap2 gi ofis cepat...
Thursday at 6:05pm · Like
Han TayarGolek ‎Ash Gonzalez aiiihh! potong stim la lu..ok aar nak gerak nih
Thursday at 6:07pm · Like
Mohamad Taufek tayar golek superb bro...bg 3A...hehehe...
Thursday at 6:13pm · Like
Iwan Eone han, wa igt lu hepi sbb nak ikut jejak dia...
Thursday at 6:31pm · Like
Firdaus Adnan waahh..amazing! nampaknya tayargolek semakin dikenali nie..hohoho..=)
Thursday at 6:53pm · Like · 1 person
Yusri Jamal Happy for u too bro
Thursday at 7:00pm · Like
Asmadii Madi tahniah hanz
Thursday at 8:22pm · Like
Shariman Othman Tahniah bro
Thursday at 8:31pm · Like
Shariman Othman Aku pembaca setia blog tayar golek...memang best
Thursday at 8:32pm · Like
Han TayarGolek mekasih..ala TayarGolek.Com tu byk citer merapu jer ler..haha
Friday at 1:57am · Like · 1 person
Mohd Rawi Omar Han, Cerita TayarGolek.com bukan merapu...kalau merapu tanpa perancangan rapi sudah pasti tak jumpa jalan bila mengembara....Teringin nak mengembara mcm Han dan rakan2 lain tapi kesihatan tidak mengizinkan..cuma tumpang gembira kejayaan kekawan dan bikers. Saya doakan Han dan rakan2 satu hari nanti dpt juga mengembara ke London atau lebih jauh daripada itu...insyAllah..Amin!!!
Friday at 7:33am · Like
Shariman Othman Sebabkan blog ni lah aku teracun nak beli motor balik...lepas hampir 6 tahun dah tak bawa motor....good job
Friday at 4:15pm · Like
Firdaus Adnan hahaha....same like me laa..baru 18 tahun da dah trget nak ride pi songkla..yeehaa! XD
Friday at 10:28pm · Like
Han TayarGolek Abg Mohd Rawi Omar Terima kasih bang..masih cetek lagi pengalaman mengembara. kene pelan2 kayuh org kata. Nak kene menuntut ilmu dgn Abg Rawi ni yg lebih lama dan pengalaman dgn dunia motor.
Friday at 10:55pm · Like · 1 person
Han TayarGolek ‎Shariman Othman & Firdaus Adnan - adehh..aku tak bubuh racun pun..hahaha
Friday at 10:56pm · Like · 1 person
Firdaus Adnan hahaha...mungkin la kot..XD hohoho...btw hopefully dapat ikut jejak langkah abg pasni..;-)
Friday at 11:02pm · Like
Han TayarGolek blh2..no hal. Kuota 6 rider jer max per ride..hahaha
Friday at 11:03pm · Like · 1 person
Firdaus Adnan hahaha...yang len tu suma clear..bab kuota tu yang x tahan 2..huhuhu..XD
Friday at 11:05pm · Like
Han TayarGolek bilangan selesa bro..kalo ride jauh. Tu jer
Friday at 11:09pm · Like · 1 person
Firdaus Adnan owh...camtu rupanya...=)
Insyallah....da rezeki nanti sy msok lam enam tu kot pasni..hehehe..

Friday at 11:13pm · Like
Han TayarGolek nak lagi selesa 4 rider jer ;)
Friday at 11:14pm · Like
Firdaus Adnan hurm...btoi gak n0o...=)
kalo abg lebey suka 4 ek?
Friday at 11:23pm · Like

Anonymous said...

tambah sorang lagi komen....

Boleh Boleh Boleh..xdak yg tak Boleh

carlito a.k.a saiful
Jalan Astana, Kuching!!!

TayarGolek.Com said...

carlito a.k.a saiful - fulamakkkk aiiih! laagi sorang HERO EM1M bagi komen. Terharu sambil tergaru2 kepala lagi..sebab kesudian bro Carlito singgah di blog yang tak seberapa ni..Thanks for the comment bro. Mesti BOLEH!!

Anonymous said...

menakjubkan.....bl la nk merasa ride sebegini

Azizi Hashim said...

Better late than never.
Semoga ilmu yg dikongsikan memberi manfaat kpd semua.
Bekalan saya utk akhirat. Amin.

TayarGolek.Com said...

tqvm Kapten Azizi diatas pekongsian dan komen

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com