You Are Reading

22

Ride Betong-KL

TayarGolek.Com Thursday, May 12, 2011 , , ,

Yooosshhh…!

Salam geng..

Entry hari ni adalah merupakan hari ke-3 Ride ke Thailand. Selepas sehari ride ke Songkhla..diikuti ride ke Betong..dan hari ni adalah hari utk kitorg balik ke KL.

 

Memandangan hari ni hari last..dan feel nak nalik KL pun membuak-buak, kitorg diberi sedikit kelonggaran utk start tayargolek lewat skit tidak seperti sebelum ni. Jadi, masa yang ada kitorg gunakan untuk aktiviti santai. 

 

Kalau di Songkhla..kitorg breakfast pukul 6.00pagi..tp kali ni pukul 7.30pagi. Baru ler selera makan tu ada…hahaha

 IMG_1114

Hotel Butterfly Princess diwaktu pagi..

 

IMG_1122

Keadaan hotel dari sudut yang lain pulak..

 

Beberapa meter dari hotel, ade ler warung yang agak tak koboi sangat laa..kedai makan muslim. Ini pun nasib baik Bro Mat (bellboy hotel) bagtau..so kitorg breakfast dulu kat sini.

IMG_1118

Not bad la..mcm2 pilihan ade. Nasi pulut..nasi goreng..lauk-pauk pagi2 dah ada..Roti canai pun ade..!

 

IMG_1115

semestinya air panas beb..pun tak penuh cawan tu :(

 IMG_1116

ehh..terpetik plak camera ni..

 

IMG_1117

agak menyelerakan..Nasi gorek daging + ayam goreng. Harge? Rm3.70 jer..

 

Dipendekan citer..

 

Dari semalam aku perati kat Thailand ni, motor skuter mcm kat bawah ni banyak giler. Kalo kat Malaysia mungkin LC135, atau Honda ex5 atau skuter2 yg lain. Tapi kat sini kebanyakkannye berbentuk mcm ni..cute pun ade! haha

IMG_1120

   Honda Scoopyi..hargenya dkm RM5K..

 

Lepas breakfast..kotrg naik semual ke hotel & siap2 lah nak check out. Tapi sebelum check out..aku tunjuk skit plug kat Thailand yang sememangnya berbeza..

IMG_1125

So kalo bawak charger pun jgn harap korg blh charge. Kene beli ‘universal socket’ baru ngam..!

 

Urusan Check-out..

9.35pagi (waktu Malaysia) – urusan check put setel.

IMG_1124 

 

Ushar skit motor kitorg dihari ke-3 dalam misi Ride ke Thailand.

IMG_1126

IMG_1127

IMG_1128

IMG_1129 IMG_1130

 IMG_1131

Ade gak bikers kat sini..tp tak bertembung pun..

 

9.45pagi – Tayargolek dari hotel. Pastu pusing2 jap di pekan untuk mencari ‘ole-ole’. Ole-ole ni penting bai..utk visa akan datang..muahahaha.

 

@ Sempadan Betong-Pengkalan Hulu

Urusan Imigresen & Kastam setel dgn agak cepat. Mungkin tak ramai orang lagi kut..

IMG_1132  IMG_1134

 

IMG_1135

Menuggu giliran di Imegresen Malaysia..

Lepas jer setel urusan pasport..aiseymen!! Pegawai Kastam tu suh bukak box ler nak tgk isi perut dalam tong ikan aku..hahaha. Lepas periksa..takde ape2 pun! Selamat beb..!

 

@ Shell, Gerik

Aku tak ingat selepas beberapa KM..lebih kurang selepas sejam on the bike, nasib baik ada sebuah setesen minyak. Masing2 dah cuak sebab lepas dari border tak jumpa satu pun stesen minyak. So kitorg isi minyak dulu kat sini..sambil2 tu berehat sekejap lah..

 

 IMG_1138

Tetiba datang beberapa buah motor yang turut berhenti mengisi minyak. Jika dilihat dari plat nombor tu dari Penang..

 IMG_1140

“..Han TayarGolek..!!” - Mamu from Penang..dari jauh lagi Mamu panggil nama aku masa tengah berasap..hehe. Mungkin sebab motor aku parking kat sana tu kot? :D

Mereka semua ni dalam perjalanan nak layan corner sambil2 kene ikan bakar di Sg.Raban katanya..

 

IMG_1139

dan sorang lagi..maaf bro terlupa plak nickname bro.

Lepas bersembang2 sekejap dgn depa..depa pun meminta diri utk meneruskan ride..

 

IMG_1141

Kitorg pun bersiap2 jugak lah utk perjalanan ke KL..

Sebelum tu kitorg berbincang skit pasal next stop nanti. Kata putus  dan semua setuju..kitorg akan stop di R&R Simpang Pulai dan seterusnya di R&R Ulu Bernam. Lepas tu..’chaltae’ terus ke rumah masing-masing.

Sempat jugak berkata kat diorg “..cuaca nampaknye memang terbaik nih..harap2 panas sampai KL nanti..”.

 

 

@ Gerik, Perak

Sebenarnya, lepas dari Shell di Gerik tadi aku dh simpan camera dalam pouch..means dh malas nak amik gambiran. Biasalah time balik kadang2 exited nak amik gambiran kkdg kurang skit. Cuaca plak panas tapi biasa-biasanya. Sehinggalah pada satu ketika..makin lama semakin cerah pulak. Langit yang betul2 kebiruan ditambah pulak dgn awan puith yang berkepul-kepul.  Tapi masih lagi 50-50.. “nak amik ke tak gambo nih?..”.

Tiba2 semangat nak amik gambiran datang balik. Terus aku overtake diorg semua..dan carik port TERBAEEEEEEEEK..! untuk gambiran..

..dan semuanya bermula disini. Aku tak nak stori ape2 sangat pasal gambiran2 ni. Korang tgk sendiri..mungkin gambiran tu sendiri boleh menceritakan sesuatu..

IMG_1142

 IMG_1143

 IMG_1144

 

IMG_1145

Gerik

 IMG_1147

 IMG_1148

 IMG_1149   

 

 

~ Jambatan Raja Muda Nazrin Shah ~

Jambatan Raja Muda Nazrin Shah

 Jambatan Raja Muda Nazrin Shah 2

 IMG_1155

  IMG_1158

 IMG_1163

 IMG_1168

 IMG_1173  IMG_1175  IMG_1179

 IMG_1189

 IMG_1191

 

 

@ Simpang ke tol Kuala Kangsar.

- Lepas ni terus layan highway sampai ler Klang. Cuaca time ni..fuhhhhhhhh! Bapak panas beb. Terasa dehydrate giler..

 IMG_1195

 IMG_1198

 IMG_1199

 

 

@ PLUS Highway..

Masa di highway..kitorg tetap dgn gaya santai. “..Tak perlu speeding. Takut hilang fokus. Biarlah kita sampai rumah dengan selamat..sebab kadang2 kite hilang fokus bile sibuk fikir nak cepat sampai rumah..” kata2 Griffin diawal2 perjalanan tadi.

 

Gambiran kat bawah ni adalah ‘ole-ole’ dari aku semasa di Highway PLUS Ipoh. Ramai yang kata.." Highway? apa ada..sama jer”. Yup..! aku setuju..tapi mungkin kali ni nasib aku agak baik..dapat ler capture beberapa gambiran utk aku share kat sini..

Layan…

 IMG_1200

 IMG_1201

 

IMG_1202

 

Ipoh

 

IMG_1206

 IMG_1207

 IMG_1208

 IMG_1209

 IMG_1210

 IMG_1211

 IMG_1214

 IMG_1215

 IMG_1218

 IMG_1219

 IMG_1223

 

IMG_1224

 

@ R&R Simpang Pulai..

Bapak panas beb!  Dgn jalan yang busy semasa di h/way tadi. Tak pasal2 kitorg guna laluan ‘emergency’..

 

IMG_1227

 

IMG_1229

Lepak bawah pokok sudaa. Nasib baik ade stok air tadi..kalo tak jenuh gak nak pegi membeli..

 

IMG_1226

Ride yang santai..rileks..memang enjoy ler..! Korang memang best!

 

@ R&R Ulu Bernam

Berhenti di R&R Ulu Bernam untuk pekena air + makan. Lapo tu tak jugak..belasah air jer berbotol2. Giler punyer ‘kerak teking’..

IMG_1230

   Diorg pun makan ringan2 jer..

 

IMG_1233

Griffin -  Makan kuih karipap pun dh cukup. Aku plak lapan pau ‘Yik Mun’..bukan ‘Mun Yik’!

 

IMG_1234

main letak jer semua riding gear kat atas meja..haha

 

IMG_1235

IMG_1236

 

Lepas makan..ade ler dlm 30 minit lepak kat sini. Kitorg semua set utk gerak terus. Nuar akan exit di tol Rawang, Apit plak exit di tol Bukit Jelutung…aku dan Griffin akan exit di tol Setia Alam..

 

Home sweet home…

Alhamdulillah..kire2 pukul 5 ptg..aku dah selamat sampai rumah. Fuhhh..! Lega..maka kedengaran ler suara anak2 aku sambil2 berlari kelaur. Diorg ni dari tadi dok tunggu aku balik..

IMG_1237

My “Red Versys” dah selamat berada di depan rumah..

 

IMG_1238

Ni yang anak2 gadis aku suke ni..bile balik ride jer..ade jer ‘ole-ole’ untuk diorg. Walaupun mulanya aku kata tak beli ape2..hahaha. Jahat tak aku? :P. Ini lah yg aku beli..Yang penting dia hepi..eh! to my wife pun aku  tak lupe beli something..hehehe

 

Begitulah serba skit pengalaman aku dan rakan2 kitika ride ke Thailand tempohari. Harap korang yang membacanya serba skit mendapat info apa yang telah aku kongsikan bersama..

 

Sebelum aku akhiri stori ni..

Thanks so much to Griffin, Apit & Nuar..yang sama2 menjayakan ride ke Thailand ini bersama TayarGolek.Com. Ride yang memang best..memang rileks..memang tersusun programnya! Aku rasa..masing2 semua hepi. Jadi kalo ade mana2 gurau..kutuk2 terlebih mintak maaf banyak2 eh. Itu lah kenangan ride sebenarnya..sok2 citer balik sure gelak! hahaha. Mana3 dDuit yang kite2 share samada terlebih atau terkurang tu aku mintak halal la eh. Korang memang best..!

 

Tamat ler sudaa al-kisah Ride ke Thailand ni. Phiewww..! Selamat pergi & balik..ride santai yang memang fun & very enjoyable. Mcm2 pengalaman diredah..dari hujan sepanjang hari..sehinggalah hujan yang kejap2 berhenti pastu hujan balik sampai kesudah mcm tu. Hari ke-3 adalah hari panas sedunia plak..panas sepanjang perjalanan..ditambah pula dgn bahang selepas hujan semalamnya..

Itulah pengalaman yang tak dapat dilupakan. Impian melepasi sempadan dah pun terlaksana..mungkin satu hari nanti akan ade lagi ride melepasi sempadan dan mungkin lebih jauh? I hope so..

 

Dengan ini..aku tamatkan stori Ride ke Thailand disini. Harap berjumpa lagi dalam stori ride yang akan datang di destinasi yang lain..Yoooooossssssshhh..!

 

Adios,

-Han-

22 comments:

griffin said...

Bila next ride : )

Hasmizal said...

best...

Anonymous said...

terBAEEEEEEEK gambar-gambar atas motor tu bro..!

*ct* said...

nice!!!!

Alchemist said...

Yipppppiiiizzzz,

TERBAIKKKKKKKKKKKK.....lg...lg...jgn xstori..next time..next riding...next tour..chowsin !

**Alchemist**

Anonymous said...

Wow, Good One Bro, Harap2 masa akan datang boleh set ramai lagi motor.. ride santai santai je..kita masuk thailand lagi.. boleh ajak ez rider sakali .. yea .. salam

Orie
orion@time.net.my

TayarGolek.Com said...

Alchemis - tq bro. Tak de ride ler..timing tak cun. Clash dgn shift :(

TayarGolek.Com said...

Orie - Thanks bro. Harap2 mcm tu la bro. Next time blh kite plan. Keep in touch bro

-Han-
han@tayargolek.com

Alchemist said...

Allloooooooooooooooooz,

Nk mintak pendapat u all..bkn pendapatan brp yer..kalu ader dpt mnr2 sale/promo pasal moto 250 ke atas kabo2kanla yer..and one more antara kawa250(ninja) dgn CB250r(yg baru tu)..mnr lg mngancam...just nk opinion jer...chowsin !

**Alchemist**

Puteri Kebayan and Tok Kebayan said...

Ninja 250R bagus untuk speeding and long distant.
CBR 250R bagus untuk main line bandar pasal pick up tinggi tapi kureng sikit untuk long distant.Pasal pakai 1 silinder. So getaran lebih sikit daripada ninja. Overall dua-dua motor bagus bergantung pada cara kita nak pakai la. Kau dah budget nak beli moto apa ke Alchemist atau masih survey lagi?

Alchemist said...

Hmmmmmmz tok kebayan,

Still survey lg...nk btol2 sure punyer...kang kalu men blasah jer...sok2 bkn ko jer yg nangis...poket pon nipis...so 2 biji tu baru dlm benak ler..xkepompom lg..so nk tanye satu lg..cmnr perfomance naza lak(250 & 650)..dgr2 kan moto naza ni ader prob..cer citer..cer citer..

**Alchemist**

Puteri Kebayan and Tok Kebayan said...

Naza Blade 250R dan 650R kalau ikut perfomance memang okay. Tapi tang spare part memang menyusahkan. after sales servive dari Naza ramai komplen kureng sikit. Ketahanan enjin? Okay kalau tak main lasak sangat. Ada beberapa kes tangki berkarat dalam untuk model sebelum EFI. Overall kalau nak murah dan kelajuan (memang laju) angkat Naza Blade tapi kalau nak keyakinan tentang ketahan enjin dan body angkat la buatan Jepun. Lupakan saja Magelli 250RR. Nama Europe tapi buatan kilang dari China.

Anonymous said...

Walaaaweeezzzzzzz,

Hmmmm...terima kasihla utk info...so kawe nok tanyo ni tok kebaye pake moto ape..mmg besla info yg tok bg tu...barula konfiden nk survey lain2 lg..so nk tanyer ni..kalu mcm kawe yg beginner ni..pon lesen bole takat 250..rekomen jentera mnr yg sesuai..? Chowsin..

**Alchemist**
alchemist18@ymail.com

Puteri Kebayan and Tok Kebayan said...

Tok punya kemampuan boleh pakai sampai Versys CKD. Tapi disebabkan ambil kira kos maintainance, road tax ,insurans,spare parts, anak bini, kereta dan rumah dan belanja dapur, Tok decide pakai Ninja 250r. Okay, performance bagus boleh capai 160 untuk enjin standard, spare part murah, insurans dan road tax pun tak sampai seribu.Minyak pun jimat, satu tangki boleh pergi sampai 400km kalo speed dlm 100-120kmph. Sekarang tepuk poket dan tengok kemampuan mana yang mampu.

Anonymous said...

Yoooooooz,

Tq byk2la tok...info mu amatla kawe hargai..so disbbkan situasi kiter lbh krg jer(ank,bini..)so kawe akan teruskan survey jentera tahap 250...blade/kawa/cb...atau last choice scrambler..ok x...chowsin !

**Alchemist**

EereNoon said...

bro skuter tu bkn Yamaha Fino ke???

TayarGolek.Com said...

EereNoon - honda scoopy bro..lampu Fino ade bulan skit.

estima said...
This comment has been removed by the author.
estima said...

Seronok tengok anda ride guna motorsikal kat area ni...Setakat ni saya ride guna beskal aje ke Betong dan Hatyai... Insyaallah kalau ada rezeki nak cari juga sebijik ER6N utk touring macam saudara pulak...

TayarGolek.Com said...

estima - dahsyat ko bro nek beskal je pi Thailand..tabik speringgg. Ok bro..er6n pun dh banyak skg. All the best

Anonymous said...

aku gian nak ride!!!!

-APIT-

TayarGolek.Com said...

APIT - Betong? ngehh

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com