You Are Reading

23

Part 2 - Ride to Betong, Thailand

TayarGolek.Com Monday, May 9, 2011 , ,

 

Yooooossssshhhhhhh…!

Salam Sejahtera geng..

Haritu kite stop sampai mana? Errrrrr..ah ok..kat border! Aku sambung skit stori lepas border.

 

Lepas Imegresen Malaysia, enda pertama kitrg nak carik adalah stesen minyak sebab minyak dh mula nak nyawa-nyawa ikan.

 IMG_0938

So, kitorg stop kat area Changlun bagi penuh balik tank motor masing-masing. Aku dapat topup RM25. Sepatutnya blh isi lagi..tp mamat pump attendance tu ler mengong. Aku dh kata “ full tank beb..” dia boleh bubuh RM15 jer!! yaperdaaa! lepas tu dia set lagi RM10. Adehh..! Merajuk aku jap…tak mau topup lagi..kehkehkeh.

 

p/s: ada sorang brader (pic atas) mungkin biker jugak..atau pun peminat. Diorg ler yg sempat sembang2..aku cuma salam2 jer. Pastu gerak dah..

 

IMG_0939

Lepas isi minyak..jgn harap nak benti lama kat Shell tadi. Terus jalan..skg kene kejo masa plak. Bukan nak rushing..tp sementara cuaca tgh cun..dan masih pagi lagi. Time ni ler kene pulun abis..hehe

 

 IMG_0940

Distance setakat time ni – 111.1KM. Lepas ni kitorg akan menggunakan h/way skit dan akan exit ke Gurun.

 

Bile dah masuk h/way..mula2 mcm slow and steady jer diorg ni. Tapi bile Griffin mula speeding..cehh!! yang lain pun ikut.  Tak lama lepas tu cuaca yang panas tadi bertukar mendung plak. Ok lagi la tu..mendung. Last2 hujan renyai2 turun..

p/s: Stop jap masuk camera dalam pouch. No gambiran..

 

Dipendekkan citer..

 

Tinggal beberapa KM jer lagi exit ke Gurun, sekali lagi stop di sebuah Shell. Bukan nak isi minyak..tp ade urusan keluar masuk duit jap..hehe. Dah alang2 berhenti menunggu..hmmmmmm berhenti lagi ler bagi basah tekak + berasap.

IMG_0941

Sesi menghantar report. Al-maklum ler semalaman terputus hubungan..kikikik. Kasi ON roaming laa weii!

 IMG_0942

The bikes..!

 IMG_0943

Kasi rileks..kasi tenang. Perjalanan di hari ke-2 Ride ke Thailand aku rasa lebih menarik. Sebabnya, cuaca tak begitu panas, mendung + hujan renyai2 ni still ok laa compare dgn semalam yang hujan lebat dan moment masa keluar masuk border Malaysia-Thailand sebanyak 2kali ditempat yang berbeza. Di Bukit Kayu Hitam..seterusnya di Pengkalan Hulu nanti.

 

@ Pengkalan Hulu

Takde ape yang aku nk stori sgt perjalanan ke Pengkalan Hulu melalui Gurun-Baling menggunakan highway. Apa yang boleh aku citer..jalan ke Baling-Pengkalan Hulu adalah melalui jalan kampung. Bila dh berada dikawasan kampung sendiri mau ingat ler..lebih berhati2 & fokus sebab byk benda2 yang tak dijangka mungkin boleh berlaku.

 

Jam kat tangan aku pukul 12.58 t/hari time ni. Cuaca bapak panas! Bahang..! Time ni memang terasa dahaga giler beb. Griffin bagi signal utk short break..! Nasib baik ler dlm sidebox aku ade 2 botol air..lega skit!

IMG_0944

Jalan lengang..sunyi. Tapi pemandangan & suasananya memang menariks.

 

IMG_0945

Apit & Nuar dah landing baik punye kat bustop tu.

 

IMG_0946

Risau gak bile tgk awan tu byk & tebal semacam jer..tp takde hal lah. Dh dekat dah pun..lebih kurang dlm 30KM jer lagi kitorg akan sampai border.

 

IMG_0947

Pemandangan gunung yang sayup mata memandang..

 

IMG_0951

from the back side..

 

IMG_0948

Kali ni aku tak menggunakan khidmat tripod ‘cinonet’ aku tu..nk terai cara lain plak.

 

Han TayarGolek with 'Red Versys'

Bile tgk hasilnya mcm OK..muler ler poyo amik gambiran sendiri..hahaha

 

IMG_0950

@ bustop..

 IMG_0952

My “Red Versys”…gambiran mu tetap ada. wuhuuuuu..!

 

IMG_0954

Griffin from the mirror..

 

Tayargolek time beb after 15mins break..!

Gambiran ‘on the bike’ pun bermula..aku capture skit2 mana2 yang berkenan pada mata aku eh..

IMG_0955

  Sewaktu baru shj memulakan tayargolek..

 

IMG_0957

Keadaan jalan yang baik..

 

IMG_0959

Diorg dah jauh di depan. It’s OK..diorg tak laju pun sebab ride santai. Memang jiwa pun rileks lah! Tak caya try buat..hehe

 

IMG_0960

Ok..dah pun nampak kelibat bangunan Imegresen Malaysia, Pengkalan Hulu.

 

Pengkalan Hulu Imegresen Malaysia

Dekat skit lagi..

 

Berhenti jap didepan pintu gerbang..pintu masuk ke Betong Thailand. Berhenti utk amik gambiran jer..

  IMG_0966

IMG_0962

 IMG_0963

 

IMG_0964

IMG_0967

IMG_0968

IMG_0970

 

 

Lepas tu..dan tak jauh dari tempat kitrg stop tadi adalah Imegresen Thailand pulak. So, akan berhenti agak lama skit disini seab nk bagi setel urusan passport & Kastam.

IMG_0971

Beginilah keadaan & bentuk bangunan Imegresen di sempadan Thailand-Malaysia.

 Kingdom Of Thailand

Kingdom Of Thailand..

 

IMG_0974

Betong Customs House..

 

IMG_0975

Nasib baik kitorg semua dh prepare White Card awal-awal. Kalo tak leceh skit ler..nk kene queue amik white card, pastu nk isi plak..

 

 IMG_0976

Jangan ilang plak white card tu bang..naya!

 

Lebih kurang 15minit..semua urusan documan kitorg settle. Tapi pelik skit ler sebab “officer” Imegresen Thai tadi kenekan caj kitorg sebanyak RM3.  Memang kene charge ke? ke wang perlindungan..hahaha.

Tapi..ape2 pun, Nasib agak baik sebab kalo lewat skit lagi..memang kepompom sangkut kat sini lama. Tetiba plak ramai..ntah mana datang pun tak tau.

 

Let’s go beb! Lega skit bile urusan dah setel..baru ler boleh ride dgn tenang.

 

 

@ Betong , Thailand.

Tepat jam 2.15ptg, kitorg mula memasuki pekan Betong. Dengan perlahan-lahan kitorg mnggolekkan tayar. Al-maklum ler..tempat orang, kene ler hormat.

IMG_0977

Mula memasuki pekan Betong..

 IMG_0978

Welkom to Betong..

 

IMG_0979

ini lah pekan Betong yang jalan & ruang parking kereta gak  limitied.

 IMG_0980

Aku cuba tunjuk  serba skit keadaan di Betong. Sebenarnya, Betong adalah sebuah pekan kecil di Selatan Thailand. Sungguhpun, jalannya agak sempit dan sedikit busy, tp dgn budaya pemanduan mereka yang lebih bertolak ansur dan rileks..kitorg pun terikut rileks jer jugak..hehe

 

Kemana arah tujuan skg ni?

Ok..kitorg akan stay 1 malam di Hotel Princess Butterfly. Jadiknya, kene cari dulu ler hotel ni.

 

 

@ Princess Butterfly Hotel 

Tepat jam 2.30 ptg waktu Malaysia..kitorg semua telah selamat sampai di Hotel Princess Butterfly. Benda pertama kene setel adalah urusan checkin hotel. Nasib baik aku dh buat reservation awal..kalo tak fully booked beb! Harga bilik kat hotel ni adalah RM85 (single/double). Sebanyak RM40 dikenekan sebagai deposit.

 

IMG_0981

semasa di lobi..

 

IMG_0982

siap urusan check-in..kitorg akan bawak naik semua beg ke atas. Lepas tu turun balik..and start our ride as what we plan..

 

IMG_0984

IMG_0985

  

Tempat pertama yang kitorg akan pergi adalah Betong Memaid & Dragon Statue. Aku pun tak sure kat mana tempat nih. GPS Griffin jer penyelamat membawa kitorg ke tempat tu..heheh

 

@ Betong Mermaid.

IMG_0986

Tak sure ape ada dlm bangunan tu..sebab ianya bertutup. Takde sape2 pun kat sini melain kitorg ber-4.

 

 IMG_0987

Gambiran 4 buah motor yang selamat keluar masuk Malaysia-Thailand pad hari yang sama.

Ok..sebenarnya, mermaid tu hanya berada berdekatan dgn tempat kitorg parking motor.

Jom ushar mermaid tu..

 

 

IMG_0988

Atas sebab2 tertentu ..aku terpaksa tutup skit (sensored kan skit) tempat2 berkenaan..hehee

 

 IMG_0989

walaupun gambiran ni aku ade zoom skit..tapi agak 18sx ler..haha. So aku tutp skit lagi.. :P

 

 

Betong Dragon Statue

Betong Dragon Statue..

 

IMG_0991

Terbaikk..! hehehe

 

Oppps!! ade iklan jap..

.

.

.

. . . . untuk mereka yang 18 Tahun keatas sahaja!

IMG_0992

anak sapa kah ituu?? muahahahaha..jgn jadi kontroversi dah ler..

p/s: dia kata tak cukup glemer lagi..ni aku bg betul2 glemer..hahaha. Model Jejaka Betong

 

 

aahh..gambiran kat bawah ni tak yah cover2 lah..ni sumer iklan kt atas punyer pasal..muahahaha!

 IMG_0993

 IMG_0994

IMG_0996

 

Lupe nak citer..nak ke tempat ni kitorg terpaksa menaiki kawasan yang sedikit berbukit. Tp jgn risau..korang takkan lalu jalan off road punyer. Jalan berturap semestinya..

IMG_0997

Antara pemandangan diatas bukit..

 

IMG_0998

Cuaca yang panas tetiba bertukar mendung. Hujan mula turun lagi time ni..tu yang susah nak jangka dgn keadaan cuaca time ni. Sampaikan tak sempat nak parking motor di tepi bukit untuk gambiran.. :(

tau tau dah ujannn..

IMG_0999

 

Lepak jap di sebuah pondok sementara menunggu hujan yang baru nak turun..hujan ‘on-off’ tanpa notis awal.

Alrite beb..! Kitorg nak rehat jap kat sini sambil2 kene angin sepoi2 atas bukit. Lepas ni aku sambung balik eh..ade 2-3 tempat lagi yang kitorg akan kunjungi seperti Mongkollit Tunnel, Biggest Post Box in Thai, Piyamit Tunnel dan Betong Hot Spring..So tunggu update seterusnya selepas ni..Yooossshhh..!

 

Adios,

-Han-

23 comments:

Anonymous said...

Gaya Apit posing kat Mermaid tu bleh membuatkan Mermaid tu menjadi tarikan ramai....Pasti akan ramai member2 tayargolek wat trip riding ke Betong utk berposing seperti Apit.....kui...kui...kui......

Sri Mersing said...

Han perut gelebeh...
HAHA

TayarGolek.Com said...

Anonymous - Apit kata dia tak cukup glemer lagi..tu pasal aku bubuh gambiran tu beso2. Tak glemer jugak pasni tatau ler..Model Jejaka Betong..! kehkehkeh

TayarGolek.Com said...

Sri Mersing - Siut arr lu Sing..baik2 org tak pasan tetiba ushar tang situ..hahah
Tapi memang nmpk giler aa..adeh! kene jogging balik nih.. :P

Alchemist said...

Hallooooooooooooooooooz,

Alaaaaa..bro hans..kat cyber kan ader byk gym...tp bkn gymrama yer..joging xcukup..kena gak work out kat tang tuuu...wat samp ketak2 perut tu ker..kan besss..chowsin !

**Alchemist**

Hasmizal said...

Kira murah kena RM3 kat Betong.. kalau kat Wang Kelian.. cop passport atau border pass kena RM1.. dan permit import sementara untuk motor kena RM5..

yang pasti.. bayaran tu nampak macam masuk poket kastam Thailand saja.. tak dak resit..

Nak kena pi sekali Betong ni.. tak pernah pi lagi...

*ct* said...

tak senonoh btol la apit ni. isk3. gila glams. ckp kt dia, smbunyi2 tgn tu nk smbunyi apa... igt org xtau ler tu. hoho. (siap ko apit)

Sri Mersing said...

ct = apit mmg giler glamour!
hahaha

Anonymous said...

i will go there soon....

Aku Budak Nerek said...

Han, dari pekan Gerik ke Pengkalan Hulu sampai masuk ke Betong ambil masa berapa lama? Tak jauh kan?

TayarGolek.Com said...

Anonymous 25 Aug - have u been there bro? :D

TayarGolek.Com said...

Aku Budak Nerek - Dah tak jauh tu bro..lebih kurang 30KM kalo tak silap sampai border. Anggaran dlm 30 min sampai. Kalo sampai awal skit urusan Imegresen & Kastam blh setel 15min jer. Hari minggu memey ramai manusia..

Abang Botak said...

i love betong... hehee

maisarah said...

Salam bang....tanya boleh kew?nk tny pasal betong ni la....proses yang ada tu mcm utk yg bermoto je.yg kereta mcm mn?sama gak kew?

TayarGolek.Com said...

maisarah - prosesnya sama utk kereta. Cuma byaran untuk insurans lebih mahal skit la..skit jer

MODERATOR said...

aku masuk free je.xyah bayar2..org kroh je..hehe

estima said...

Kat Betong tu ..tempat makan yg agak sedap ialah di Restoren NanAA. Restoren papan aje tapi pak pak menteri pun biasa makan kat situ..
Lain kali try jalan highway Baling ke Gerik melalui Gunung Kedurung..memang best utk kaki lap...saya yg naik beskal aje yang rasa sengsara..he..he..

TayarGolek.Com said...

estima - lesen beso betul ko kat betong..hehe. Orang kata kalo org sini kenal orang betong tu belum cukup hebat. Tapi kalo orang betong pun kenal kite..tu yang hebat..haha.

Bro ade gps coordinate tak restoren nanAA tu? Jalan Baling-Gerik aku penah lalu masa ride LTDP dulu..memey layan bro

Q said...
This comment has been removed by the author.
Langkawi Bikers said...

terbaik..bro...best pergi sana...

hafizanyusof said...

terbaik bro..

hafizanyusof said...

Baling, Pengkalan Hulu dan Betong..area saya tu bro..hehe..

hafizanyusof said...

Baling, Pengkalan Hulu dan Betong..area saya tu bro..hehe..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com