You Are Reading

20

Part 1 - Kembara Mencendol dan Merojak

TayarGolek.Com Saturday, May 28, 2011 , ,

Yoooosssssshhh…!

Salam geng..

Dah puas tgk gambiran Ride Songkhla & Betong? Saja aku biar lama skit..hehe. Ok kali ni aku nak citer plak pasal satu ride nih. Tapi kali ni aku nak guna perkataan “Kembara” plak..amacam? menarikss gak kan? Sekali-sekali ok gak guna perkataan “Kembara”..so tajuk ride kali ini adalah “Kembara Mencendol dan Merojak”…sehingga meleleh hidung..

 

Baru2 ni..lepas jugak gian + gatal tangan ni sebab dapat join group Clique atau dikenali sebagai CLIQUERS ke Kembara Mencendol & Merojak  di Leman Dawi, Seremban dan Cendol Titiwangsa. Ride yamg simple..santai..sempoi yang penuh dengan cendol-cendolan sampai meleleh-leleh ler idung tu..hahaha. Disertai sebanyak 12 buah motorsikal dgn 14 orang  kesemuanya..

 

IMG_2600

 

So, route kembara ni ikut mana?

Haaa..meh aku citer lagi..hehehe. Laluan mencendol dan merojak kali ni kitorg bermula dari R&R Serdang-Bangi-Bandar Baru Salak Tinggi-Sg.Pelek-Port Dickson-Seremban-tol Sg.Besi-Tasik Titiwangsa..jarak perjalanan kira-kira 240KM.

Layan short ride pun menarik jugak sekali skala..ride yang santai..rileks..lebih2 lagi dapat jumpa dan menunggang motorsikal bersama-sama kawan-kawan. Memang TERBAIEEEEEKK dari lautan dalam!

 

Jom ikuti serba sedikit Kembara Mencendol & Merojak bersama CLIQUERS versi TayarGolek.Com.

 

@R&R Serdang

Kitorg berkumpul di R&R Serdang jam 10.00 pagi..eh! nak kene cendol kan..kene ler siang2 skit. kot awal2 pagi kang cendol Pak Leman Dawi pun tak siap proses lagi..hahaha. Aku bersama Snooke & Khairul Boboi gerak dari Shah Alam. Kitorg RV kat Shah Alam plak sewal 9.30pagi. Kire ngam-ngam ler timing tuu..sebab tayargolek pukul 10.30pagi. Ade ler buffer beberapa minit sempat untuk basahkan “kerak yang teking” nih..haha.

 

IMG_2595

Sampai sana jer..Sarjan Mus, Aziz RB (Tauke KAROK RedBox ni) dan Tun Teja dah siap ngeteh dah baii. Punye ler semangat diorang ni. Ok laa..aku stori skit eh pasal Aziz RB dan Sjn.Mus. Sebenarnya Aziz RB ni dah lama gak aku kenal sebab bro Aziz ni follower TayarGolek.Com sejak awal2 lagi. Bile dapat sambar ER6F baru ler dia berani roger2 & berbalas email. Ade ler beberapa kali turun ngeteh kat MK Fathimah..tapi kali ni aku ajak skali ride bersama CLIQUERS..kenal2 dgn diorg.

p/s: abg Ajis..kene sedekah “MACBETH” sekotak kat saya nih..hakhakhak..

 

Sarjan Mus plak..ni rakan bro Aziz RB, ade ler ngeteh2 jugak sebelum ni..so ini pun 1st time join ride. Kalo dah duduk Klang..lepas ni senang ler aku nk roger2 and out..hehehe..tak gitu Sarjan?

 

OK..aku stop pasal bro2 emsem kat atas tadi. Kita sambung balik citer mencendol lagi..\

 

 IMG_2591

Sorang demi sorang sampai..Abah & Ummi pun dah ade. Tapi Shekkgu yang jadi tuan tanah kedaung plak tak dapat join sebab orang tuanya tak sihat..berkurang lah sorang ahli ride pagi ni. Takpe la Shekkgu..utamakan yg penting dulu. Ride..bile2 kite boleh set lagi.

 

IMG_2596

Ummi dan Abah aka ADB..

 

IMG_2592

Bro Kismies & Cherry pun datang ke R&R Serdang utk flag off kembara ni. Memang aku tgk bro Kismies ni bersemangat..walaupun keadaannya belum berapa pullih lagi selepas kemalangan motorsikal semasa balik kerja. Harap bro tabah bro..tunggu betul2 pulih baru bawak motor bro..!

So, ini ler cerita 14 org + 2  org..4 orang lagi? yang tu aku citer lain eh..

 

 IMG_2594

Lama dah mintak stiker..last2 dapat jugak. Sarjan Mus dgn stiker TayarGolek.Com yangg baru…yihaaaaaaaa..!!

p/s: lepas ni glemer ler Sarjan kite ni..hehehe. Abis la gelemer ko Apit..!! (Apit tak join ride pun masuk citer gak?)hahaha

   IMG_2597 candid..! bro Andika dah sampe yer kawan2….! Lama tak jumpa abg Andika ni..otai ni beb!! Jgn memain..;)

 

IMG_2598

Ni dia bro Andika..berjalan gagah bak pendekar terulung dari Samudera Nusantara..(ape aku merepek daaaaa..!)

 

 IMG_2599

Grim & Aziz rb..terbaik la pose tu bang..hehehe. Kene belanjer karok nih!! hahaha..

 

Orait..mcm dah cukup semuanya..tp last2 dapat info yang bro Mersing akan join tp lambat skit. Kitorg pun tunggu ler lagi bajet2 Mersing sempat sampai. Tapi jam kat tangan nni

 

Last2 kitorang decide untuk start tayargolek sebab jam pun dh pukul 11.00pagi. dah terdelay 30 minit ni beb! Ape2 hal Mersing akan shoooooot terus ke PD. Ke PD? Yer ler..kitorg akan layan PD dulu..layan angin pantai..rehat2..cuci cermin mata pastu baru ler ke Leman Dawi Cendol plak…

 

Get ready to tayargolek..

IMG_2601

Sebahagian motorsikal “kite-kite ajer” yang parking lintang pukang..hahah

IMG_2602

ada yang parking mengadap depan..mengadap belakang..ke sini..ke sinun..lantak ler weii!

 

IMG_2603

Ehhhh..! My Red Versys ler..hikhik

 

IMG_2604

Tak pe bro..aku yakin ko akan bawak moto semula dlm masa terdekat ni..ko sabo ler dlu eh..eh..eh!

p/s: aku tau ko dh gian giler nak pulas throttle tuuuuuuuuu..hehehe

 

 

IMG_2605

Senyuman marhain dari ummi..hehehe

 

IMG_2606

ok..anytime jer ni nak tayargolek. Ape2 hal ..aku nk gerak dulu ke depan..adios!

 

 

Tayargolek time..!

11.10 pagi..selamat menggolekkan tayar ke Port Dickson..

IMG_2608

Gambiran melalui side mirror..

 

OK..diorang dah gerak dahhh..dah gerak daaah!!

IMG_2609

IMG_2610

IMG_2611

 

Sebagai permulaan perjalanan..kitorg akan menggunakan highway PLUS sehingga ke Bangi. Lepas tu..baru ler guna jalan dalam sampai ke PD. Nak asah tayar katanye..ishhhhh! takut aku nk layan corner2 ni..fobia tauuu! hehehe

 

IMG_2612   IMG_2615

Tengok side mirror motor ni jer..aku dh kenal sapa dia..hehehe

 

IMG_2616

IMG_2617

IMG_2618

IMG_2619

watch out..! Grim cuba memotong..tgk depan bro..!

 

IMG_2620

    Grim on the bike…! Ohh yer…lupa nak bagitau. Grim ni dulu pakai ER6N mcm aku jugak..skg dah pakai Versys..mcm aku jugak..hehhe. jgn mareeeee..!

 

 

IMG_2621

 

@ Bangi

 

Dah sampai Bangi..kasi exit tol dulu pelan-pelan..jangan kelam-kelibut. Kite nak rilek2 jer..

 

IMG_2622

Rasanya mcm baru jer abis masuk gear..eh eh dah sampe yer!

 

IMG_2623

memasuki lorong motor melepasi tol Bangi..

 

IMG_2625

jalan agak busy skit pagi tu..biasalah kan jalan kampung. Kene plak hari sabtu masing2 cuti..

Lepas ni jalan dh mula berliku-liku skit. Jalan kampung plak tu..so kene hati2.

Sehinggalah samapi di satu simpang..yang mana group yg belakang2 ni terlepas plak simpang tu. Mujur aku perasan..kalo tak melulu jer nath kemana2..

 

IMG_2626

Menunggu kawan2 yang masih  belum jumpa jalan yang benar..hahaha

 

 

Tayargolek lagi…!

 

IMG_2627

 

IMG_2628

 

IMG_2629

 

IMG_2642

 

@Salak Tinggi 

 

Tiba di Salak Tinggi kire-kire 45 minit on the bike. Sepatutnya, ade lagi 4 buah motorsikal yang akan join dari sini (hasil roger2 Bro Mus Er6). Tapi terpaksa menarik diri atas sebab2 yang tak dapat dielakkan. No hal bro Mus..next time kite set ride lain plak..

 

 

 

IMG_2630Menuju ke pekan Salak Lama..kire port lama aku ni masa stay Nilai dolu-dolu..

 

IMG_2632

 

IMG_2633

Melalui pekan Nilai Lama menuju ke simpang empat Kuaters KLIA..

 

IMG_2636

 

IMG_2637  Simpang empat Kuaters KLIA / bandar Enstek…

 

IMG_2639

..dan sekali lagi bermulanya jalan berliku-liku menuju ke Sepang/Sg.Pelek..

 IMG_2640

Cuaca memang terbaikkk..! walaupun sebelum gerak ke R&R Serdang, hujan lebat giler di Shah Alam/Klang..

 

@ Sepang

IMG_2641 

Dah puas layan corner yang tak seberapa (kata si Khairul Boboi)..akhirnya sampai ke simpang ke PD-Sg.Pelek…

 

IMG_2643

Sepang..

 

IMG_2644

 

 

Yang kelakarnya..sorang masuk parit semua masuk parit! hahaha..ikuti kisahnya dibawah.. :P

IMG_2645

Abah & Ummi termissed  simpang masuk ke PD..yang lain pun follow jugak daaaaaaaa..apaa daaaaa..! Aku pun join sekali daaaaa…yaperdaaaaaaaa..!

 

IMG_2646

hah! U-turn..! mana boleh wooooo…!

 

 

IMG_2648 

IMG_2649

 

 

Kes nak u-turn punyer pasal..aku, Grim dan Aizat sangkut plak kat traffic light. Boleh tahan gak ler menunggu..aku rasa yang lain2 dah start meleper dah tuuuuuu..!

 

Jangkaan aku tepat..lepas je traffic light, diorg semua dh takde..tinggal ler kitorg ber-3. So jalan slow2..layan corner pun sesedap2 rasa jer..janji takde ape2 hal kejadian buruk berlaku…betul tak??

 

IMG_2651

last2..dapat gak jumpa diorg balik..legaaaaaaaaa..!

 

Dipendekkan citer..

@ Port Dickson

Semakin menghampiri PD. Cuaca mula panas..mana tak nye, matahari dah terpacak baik punye atas kepala. Memang timing yang terbaikkk kene cendol nih! oppppss…awal lagi..layan PD dulu.

 

IMG_2652

..dengan sopan santun masing2 menyusuri jalan.

 

IMG_2654

alamak..banyak pulak tiang trafik nih..!

 

IMG_2655

Korang tak panas ke tengah2 hari buta pakai jacket?? hehehe…panassssss!

 

IMG_2657

Cikgu Tun Teja..bergaya sungguh laa cikguuuuuuuuuu..!

 IMG_2658

“..Hi..My name is Grim..” – tu nama org kampung panggil tauuu..!

 

 IMG_2659

..bang..bang..! han amik gambo tu..nanti masuk TayarGolek!..” tunjuk si Khairul Boboi kpd Aziz Rb.

 

IMG_2660

 

 

IMG_2661

 

 

IMG_2663

 

 

IMG_2664

Khairol & Effa_Fj..

 

IMG_2665

Aziz Rb..nmpak sekerat jer bang..

 IMG_2667

Khairul boboi..

 

IMG_2668

Andika..

 

IMG_2670

Sarjan Mus..

 

IMG_2674

Tun Teja..

 IMG_2676

adeiii..! traffic light lagi..

 

 

IMG_2677

 IMG_2678

 IMG_2679

 

 IMG_2681

 

IMG_2682

 

IMG_2684

 

IMG_2685

 

 

IMG_2686

 

 

 

IMG_2687 IMG_2688

 

 

IMG_2690 IMG_2691

 

 

 

IMG_2693

 

IMG_2694

 

IMG_2695

IMG_2696

 

 

IMG_2697 IMG_2699

 

 

IMG_2701 IMG_2702

 

 

IMG_2704

 

Alrite..!! dah sampai destinasi pertama dalam siri Kembara Mencendol dan Merojak..Port Dickson.

IMG_2705

Parking agak penuh skit..kitorang masuk jer ler mana2 parking yang kosong..

 

IMG_2706

lain giler muka aku tak pakai spect..nampak muda gituuu..! hahaha

 

IMG_2707

motor dah siap parking..! Eh..Mersing dah sampai???

 

IMG_2708

carik angle skit..

 

IMG_2709

 

IMG_2710

Aku tak tau laaa diorg ni citer pasal ape? mcm menarikss jer..

 

IMG_2711

ohhhhhh..! tunjuk layang-layan jer rupenya. Ampeh! ingatkan amende lerrr..

 

IMG_2712

2 bijik menghadap Utara..sebijik menghadap Selatan..

 

IMG_2713

Moh ler kite..kene air dulu!

 

IMG_2714

Anjung Selera, Port Dickson..

 

IMG_2715

kosong jerr? mana pengunjung yg lain2?

 

 

IMG_2716

Sampai sini..Mersing dh pilih port dulu…owhh tengah mamam rupenya. Awal ko sampai Sing?

“..ko tengok la aku naik motor ape derrr..! “..kata Mersing sambil mengunyah nasik..hehehe

 

IMG_2717

letak dulu semua riding gear..Adik tu tak sabo2 nak amikk order kat abang bikers nih! akak2 bikers 7 pillion tak pulak.. :P

 

IMG_2718

wuuuuuuuuuuuuu…! :D :D

 

IMG_2719

macam-macam adaa..tapi sedap ke tak tu tak pasti lah pulak..

 

IMG_2720

bersembang..bergossip dan ber ber lah..sementara menunggu air & makanan sampai.

 

IMG_2721

aiiii..! 2-2 tunduk jer nih..takkan letih kot? hikhikhik..

 

 

Dengan cuaca panas time ni..macam terbaikkk jer kalo kene Lai Chee  Kang..kene air je kot? Makan? tak terasa lapo lagi plak. Orang kata kalo makan time perut kenyang takde nikmat? Mcm tu ler aku time ni..

 

IMG_2722

Tapi….adeh! mcm ni punye Lai Chee Kang aku dapat! Ada ka Lai Chee Kang bagi jajan kacang keping tu..1st time doo aku jumpe. sampai ke sudah jajan tu tak tenggelam2. Aku sauk yang bawak..dia timbul. Sauk lagi dia timbul..bedal jer laaaa..!

 

 

IMG_2723

yang ni plak mangkanan yang diorder oleh Sarjan Mus & Aziz rb..ermmmmm! pun susah nak cakap. Char Kuew Tiaw dah mcm mee hailam jer..hahaha. Nasib ler..bedal jer la banggg..!

 

IMG_2724

Snooke jugak senyap jer layan ABC..hehe

 

IMG_2725

Aaaaaa..baru nampak muke ko Sing..!

 

IMG_2726

Andika pun selamat..licinnnnnn!

 

IMG_2727

Banyak-banyak meja yang ada kat sini..meja ni lah yang paling mahal nilai nya..kenape? Ko tengok ler helmet2 + jacket yang ade atas meja ni..tak beribu semua tu? ;)

 

Ada yang masih belum abis makan..ade yang dah abis..so biar diorg kasik setel dulu makanan tu. Pastu bagi chance nasik2 tu betul2 turun dalam perut..pastu baru ler kitorg start tayargolek lagi pekene cendol Leman Dawi di Seremban/Senawang.

 

Jadi…bersambung lah lagi selepas ni..hehehe

 

Adios,

-han-

20 comments:

Anonymous said...

Yolah tu nampak mudo....layannn je la..

-MrsHan-

Alchemist said...

Yooooozz,

Besssss...mmg bess..xde komen dahh..

Chowsin !

**Alchemist**

Hasmizal said...

terbaik.. selamat mencendol..

Anonymous said...

salam..bro han..maaf ye,ada pembtuln skit,rsnya gmbr sbnr pekan nilai lama 2 ialah gmbr pekan salak lama..2 laluan retro bro han kn?skng ni laluan sy jg nk anta org umh ngjr;-)

apa2pun,terbaik punya;-)

hj_deen

shafirul said...

amboi bestnya...bila la saya dpt nak bermotor besar mcm abang2 dan kakak sume..;)

TayarGolek.Com said...

MrsHan - alaaa yang skali sekala psycho muda..haha

TayarGolek.Com said...

Alchemist - ala bro..komen ler panjang2..hehe

TayarGolek.Com said...

Hasmizal - next time kite kene cendoi balh utara plak..Insyaallah ;)

TayarGolek.Com said...

hj_deen - alamak..camner pic atas tulis pekan salak lama, yg bawah pekan nilai lama nih..hehe. Ape2 pun Thanks Aji..nnti saya edit ;)

errr..dah dapat moto ke Aji?

TayarGolek.Com said...

shafirul - uiit bro..! mana menghilang? ke ko kt Europe skag ni?

azeli said...

mencendol dan merojak yer.....hahaha mmg kene la theme tu....success bro....

Anonymous said...

MOTO dlm proses bro han..nak settlekn fasa 1,tinggl lagi dua fasa je..doa2kn thun ni ku bisa mndptknnya,lps tu bermula la fasa tayar golek mlihat kbsrn ILAHI ngn otai2 sume..amin ya robb;-)

hj_deen

shafirul said...

Dah selamat balik Malaysia beb...Nti kita TTS yer

TayarGolek.Com said...

Hj_deen - InsyaAllah Aji..harap2 dipermudahkan segala urusan.

TayarGolek.Com said...

shafirul - haaaa..roger2 aku beb nanti. Lama tak jumpe ko walaupun rumah sepalung jer

Bussiness Offered said...

Salam...han..patutla bogogar umah den aritu...geng clique lalu dopan umah ghupo e..umah den dokek yo dgn gamba ke-30 (scroll down dari atas)..maaf le, inteprem walaupun gamba umah xmasuk pun..kih3

TayarGolek.Com said...

Abg Bisnes - apo pasal ekau tak koja den & de geng bro..silap2 kitorg dapat makan t/hari free kat umah ekau haa..haha

Anonymous said...

best.. ble la nk kua versys ak ni leh geng ngan han tayar golek

TayarGolek.Com said...

Anonymous - sabo bro..sabo! takkan lari versys dikejo..haha

Dee said...

adooiiiyaaaiii ...cenggini kena angkat VERSYS gaks nih ..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com