You Are Reading

2

Part 1 - Ride to Betong, Thailand

TayarGolek.Com Thursday, May 5, 2011 , ,

Yoosssssssshhhh…!!

Salam Sejahtera..Salam Harmoni..Salam 1 Malaysia kepada semua peminat & pembaca blog TayarGolek.Com.

 

Hari ni baru ada kelapangan untuk aku menyambung semula Ride ke Thailand tempohari.

Episod sebelum ini..boleh refer disini Part 1Part 2 dan Part 3.

 

Jom, sama-sama follow aku dari belakang..kite ke Betong Thailand pulak.Ikuti sambungannya..

 

--Stori de mori--

Nota: masa yang dinyatakan adalah dalam WAKTU MALAYSIA ( – 1 Jam Waktu Thailand)

image

Masa awal2 perancangan dulu..terdetik untuk menggunakan laluan Yala-Betong, tapi masing2 rasa mcm tak konfiden plak sebab tentera banyak. Isu keselamatan menjadi faktor utama kitorg mengambil keputusan utk menggunakan laluan Baling-Pengkalan Hulu. Mana ler tau kot2 ade bom ke..jerangkap samar ker..hahaha (rupenya route tu OK ;) )

 

Lepas puas mengambil gambiran & bergambar sakan, kira-kira jam 8.45pagi, kitorg pun bersiap2 untuk mengharungi perjalanan seterusnya..iaitu ke Betong, Thailand.

 

IMG_0841

Menunggu Griffin yang sedang adjust2 GPS nya..

 

Tayargolek Time..!

Bermulalah tayargolek kitorg ber-4 ke destinasi ke-2 ke Betong dalam tour ride ke Thailand. Harap cuaca yang baik ini berterusan ler sampai hari esok. Semalam punye ride kitorg dah jenuh bermandi hujan..dari KL sampai le ke Thailand. Namun 1001 pengalaman yang kitorg dapat sepanjang perjalanan tu..

 IMG_0842

Ini ler laluan yang aku citer sebelum ni iaitu jalan menuju ke Patung Manora (Thank kpd Bro Musang atas info beliau). Jangan rissau..jalan ni tak terlalu tinggi..motorcub dan kereta pun boleh naik ..

 

IMG_0844

Merentasi tasik dari Koh Yo menuju ke Muang Songkhla..

 IMG_0846

Keadaan jalan memang lengang ketika ini. Jika waktu Malaysia baru pukul 8.45pagi, waktu Thailand masih lagi 7.45pagi. Tu sebab lengang kot? Walau mcm mana pun..Syukur, cuaca yang baik..pemandangan yang menarik..sepanjang jambatan ni memang aku bukak visor! hehe..syiiiok woo!

 

Beberapa ketika lepas tu, jambatan pun dah selamat direntasi..kitorg akan menggunakan laluan semalam untuk ke Sadao. Apa yang boleh aku citer kat sini..jalan kelihatan masih basah.

Dalam hati aku berkata “..jalan licin nih, jangan ler ade bende2 yang menyebabkan tetiba2 break emergency..

 

IMG_0847

Sistem kabel elektrik di Thailand. Tu sebab kot jalan diorg cantik..takde main tebuk2..hhehe

 

IMG_0848

Harap kali ni aku dapat tunjuk dgn lebih jelas lagi struktur jalan di Thailand.

 IMG_0851

Go Straight..!

 IMG_0852

Ketika di satu simpang..Arggh! walaupun tak ujan, kesan percikan air tu ler boleh basah kasut. Nasib baik waterproof! :P

 

 IMG_0853

Setelah beberapa KM diatas motor..kitorg mula menikmati keadaan jalan yang kering. Cuaca pulak semakin panas..wuhuuuuuu! Memang terbaik ler cuaca hari ni. Baru ler boleh amik gambiran lebih skit.

 IMG_0854

Sebenarnya, jalan yang kitorg lalui skg ni adalah highway. Tapi highway disini memang digunakan oleh penduduk tempatan..tak kire lah dalam kampung ataupun luar kampung. Satu lagi..takde divider, hanye garisan kuning jer dijadikkan pemisah. Berdasarkan pengalaman aku, sepanjang jalan ni tak jumpe pun kereta ataupun motor merembat sesuka hati. Budaya pemanduan diorg nampaknya lebhi rileks..“kalo ko nak potong..potong ler..”. mcm tu ler kot..!

p/s: Nampak tak gunung + kabus tu? Nice kan?

  IMG_0857

Ok..dah nak sampai. Kitorg akan ke Sadao. Hat Yai? Next time la eh..!

 

Boring ler asyik stay kat belakang jer..asyik gambo montot motor jer. Pekata aku kedepan pulak? OK?

 

IMG_0862

Griffin..Nuar..Apit..in action! suke la korang ade gambiran. Weii kene bayo ni..hahaha!

 

 

IMG_0867

Ecehh..dok rilek jer tak mau blah..!

 IMG_0868

Amboii..! giler gedik gaya tu Pit..hakhakhak..!

 

Dah..cukup! skit2 sudaaa..filem aku nak abis!

 

IMG_0870

owh yer..! keadaan sedikit berkabus pagi tu. Mula-mula tadi ingat harimaujan..sebab gelap semacam jer. Kalo ujan lagi..adehhh! Letiiiihhhhh..!

p/s: Griffin tetap steady dgn FJR1300 nye..dia tunggu masa jer tu nak meroket! kalo dah meroket…abis ler kitorg..asap pun kitorg tak sempat nk makan.. :D

 IMG_0871

dah dekat dah ni..lebih kurang 23KM je lagi.

 

IMG_0873

keadaan jalan raya kat sini dah mula meriah. Kenderaan mula banyak..

 

IMG_0874

..dan salah satu moment yg sempat aku capture adalah lori bawak tin2 kosong. Kalo boleh tinggi lagi..sampai kabel letrik tu diorg nak bubuh..haha

 

IMG_0877

keadaan tenang balik..ade le terpandang penduduk sini yang menunggang motor 3 orang(satu motor). Dah tu plak selamber jer tak pakai helmet..hehehe. Lantak pi ler..tu undang2 negara diorg.

 

IMG_0880

Buddha statue yang kirog bergambiran semasa ujan semalam..hehehe. Kalo tau cuaca cun hari..kitorg stop kejap nih!

 

IMG_0882

dah pun berada di sempadan Sadao..

p/s: kacau betul signboard kecik tu..

 

 IMG_0884 opss..! ade gak kesan tampalan jalan..hehehe. Tapi..ade tapinya..tampalan jalan tu diorg buat sepenuh hati bg cantik..hehehe. Takde ler janji tampal..!

 

 IMG_0890

Dah semakin hampir dgn border Thailand-Malaysia. Minyak motor ade 1 bar lagi..sempat ni isi kat Malaysia. Jimat skit..!

 IMG_0891

 

 IMG_0893

Yang ini aku kurang pasti..tapi rasanya mcm upacara keagamaan.

 

IMG_0894

Takpe ler..ushar2 skit2 dah ler..perjalanan kene teruskan lagi.

 

Selepas hampir 100KM diatas motor..tetiba nampak Griffin memberi isyarat ke kiri dan mula memperlahankan motor.

“..yes! mcm tau2 je aku dah kerak teking nih!..memang wajib berhenti ni..”.

So kitorg pun break ler sekejap utk kene air seteguk dua..walaupun border dah tak jauh dah. Jam kat tangan aku baru je pukul 9.55pagi. Cepat jugak sampai..tak sampai sejam pon. NI ride rileks2 ni. Ini ler yang syiok biler ride rileks dan santai..yang penting, timing masih lagi terkawal..

 

IMG_0896

Berhenti disebuah gerai ‘koboi’ ditepi jalan..biar betik diorg nih nak minum kat sini?

 

IMG_0897

Takpe..takpe..! bg chance diorg berasap dulu..aku mcm biasa ler..gambiran dlu. Tu yang selalu last..hahaha

 

 

IMG_0899

Lepas ni tak glemer jugak tak tau ler..asyik2 muka diorg. Muka diorg asyik2..! muahahahaha

 

BaIMG_0900 Bagi laluan skit eh..ni my “Red Versys” nak bergambiran..yihaaaaaa!

 

IMG_0901

Lepas ushar2 dalam kedai koboi tu..kitorg tak jadik nk minum kat situ. Sebabnya..semua air ber’gas’. Takut sakit perut plak nnti. Kebetulan pulak berdekatan dgn tempat kitorg parking motor tu ade plak 7-Eleven versi Thai..hehehe. Senang citer tapau jer ler air kat 7-E.

 

IMG_0902

 

On the bike…!

Lebih kurang 15 minit break. Ayuh beb..! kite teruskan journey kite.

IMG_0903

10.15 pagi – tayargolek time.

 

IMG_0904

Bro Nuar315..kalo dulu cuma ushar2 tayargolek jer. La ni..muka hang masuk dah aihh..! :P

 IMG_0905

Ok gen! lets tayargolek…!!

 

Border hanya beberapa KM je lagi..

IMG_0908

IMG_0910

IMG_0913 IMG_0914 IMG_0915 Sempat lagi aku amik gambiran time nih..

 

 IMG_0917

..WISH YOU A GOOD TRIP..SEE YOU AGAIN..SELAMAT JALAN..”.

Tapi dia tak tau kitrg nak masuk balik Thailand ni..hhahaha

 IMG_0918

Fuhhh! Langit kebiruan..awan keputihan..

Layan jer lah gambiran “on the bike” ni.

IMG_0919

IMG_0920 IMG_0922 IMG_0924

 

 

Kire-kire 10 minit on the bike..at last kitorg selamat sampai di border Thailand-Malaysia, Sadao. Lepas ni kitorg kene setelkan dulu urusan Imegresen & Kastam.

 IMG_0926

Tapi sebelum tu..berhenti secepat yang mungkin untuk mendapatkan moment sebelum melepasi border.

 

@ Thailand-Malaysia Border (Sadao)

IMG_0928

Urusan pertama adalah memulangkan kepingan ke-2 white card sebagai pengesahan kenderaan akan dibawa keluar dari negara Thailand. Ini perlu beb! kalo tak ..next time nak masuk lagi sure sangkut. Bayaran sebanyak RM1 dikenakan time ni..

 IMG_0929

Tujuannya nak mengelakkan berlaku penjualan motor secara haram di Thailand.

 IMG_0930

Malaysia…sudah melambai-lambai.

 

 

IMG_0931

Semua urusan mengambil masa kire-kire 15minit. Now, semua dah setel..

 

Bile dah setel..ape lagi!  amik gambiran ler..

 

 IMG_0933

Thailand…

 

IMG_0934

It’s me..!

IMG_0935

IMG_0936

Gambar kenangan bergambar di Sempadan Thailand-Malaysia, Sadao Thailand.

 

 

Alrite ler beb..aku rasa panjang plak aku citer. Konon2 nya nak stori ringkas2 jer…tp dah terbiasa citer panjang2 tetiba nak bagi citer pendek..mcm pelik pulak kan? hehehe

 

aku sambung lagi lepas ni..yooooossshhhhhh…!

 

Adios,

-Han-

2 comments:

Unknown said...

Memang saya akui.. jalan utama kat Thailand memang cun kecuali jalan kampung dan pendalaman.. tiada lubang dan tiada tempat yang beralun.. hasil pengalaman ride ke Satun...

Dah pekena tomyam asli Thailand?...

Anonymous said...

berjalan lah...
bermusafirlah..
melihat keagungan Allah..
(lirik lagu nasyid lame2)

beruntung bro han..pasni kena wat buku tour,sy pertama mintak sign buku..hehehe..

haji deen..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com