You Are Reading

10

Kembara Mengejar Sejarah II : Perak

TayarGolek.Com Tuesday, March 6, 2012

Yooosshhhhhhhhhh…!!

Salam Sejahtera semua..

Alhamdulillah..Kembara Mengejar Sejarah II ke Negeri Perak telah berlangsung dengan jayanya. Kalo siri sebelum ni hanye 3 buah motor jer ke Negeri Sembilan, tapi penyertaan kali ni amat2 positif. Aku plak naik takut ..seram pun ade..takut mencecah puluhan motor jer yang join..hehehe. Kenapa? sebab ride ni cuma santai-santai sambil mengorek sejarah negeri..takde marshal sepanjang ride ni. Tapi berkat kesabaran & sopan santun diorg dijalanraya membuatkan ride ini lebih bermakna dan berjaya. Semuanya selamat pergi dan selamat tiba ke rumah masing-masing. Rata-rata diorg kata “memey suka cara ride yang santai..masing-masing enjoy”.. caya lah beb!

 

Seperti yang dirancang, pada 4 Mar 2012 aku bersama 16 buah motor telah menyerbu sebahagian tempat di Negeri Perak..dan sebuah motor lagi join ride ni semasa di Ipoh. Ramai tu beb..! kebanyakkan yang join adalah pembaca setia TayarGolek.Com. Ni kire 1st appearance ler untuk diorg  ride kali ni. So, Tahniah dan Terima Kasih diatas kesudian rakan2 telah turut sama-sama menggolekkan tayar ke Negeri Perak yang jumlah jarak perjalanannye mencecah 650KM.

 

Untuk bagi diorg yang join tu tersengeh2 depan monitor..aku list downkan lah yer nama mereka yang join tempohari:

1. Han - VERSYS 650
2. Griffin - FJR 1300
3. Fahmi - VERSYS 650
3. dwboy - ER6 650
4. WTR650 - ER6 650
5. Zamwee - VERSYS 650
6. Khai - VERSYS 650
7. Nor  - VFR 800
8. Zaime - ER6 650
9. Aziz RB - ER6 650
10. ADIMZ - CBR 1000 ;)
11. Faizal SP - ER6 650
12. Baom - Z750
13. Snooke - VERSYS 650
14. Alien - ER6 650
15. Taja  - VERSYS 650
16. Estimah - ER6 650
17. ------> Maaf, aku tak ingat plak lagi sorang. Tolong roger aku!

 

 

Route:

image

Seperti info yang aku citer sebelum ni, kitorg memulakan perjalanan dari R&R Sungai Buloh ke:

- Istana Kenangan , Galeri Sultan Azlan Shah & Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar

- Birch Memorial Clock Tower, Ipoh

- Kellie’s Castle, Batu Gajah

- Kompleks Sejarah Pasir Salak

- Menara Condong Teluk Intan

 

 

Kasi panas skit line..aku belanjer gambiran sekeping 2 ;)

DSCN0336  DSCN0378

DSCN0430

 

 

Walaupun 95% perjalanan Kembara Mengejar Sejarah II ni berjalan dengan lancar, tapi ak dijadikan cerita..ade sedikit masalah teknikal pada salah sebuah motorsikal. Motor siapa? kenapa? Semuanya akan aku citer seketika nanti..

 

 

Adios,

Han

10 comments:

dakwan said...

ahhhh......lega akhirnya terkeluar sikit cita....berjanggut aku tunggu.....

Boleh la aku tido lena sikit malam ni...hahahahah

Bro, cepat2 sambung........

muz putrajaya said...

Bro Han..aku mmg pembaca tegar blog hang nie...walaupun blum tertunai hajat nak sambar er6 tp aku pagi2 kepompom ushar blog hang nie..so ape lg kasi up-date ler this new story...haha..x sabaq nak baca nie..and one for sure x sabaq nak join geng2 tayargolek p ride..haha..

TayarGolek.Com said...

dakwan - hahha..ko tido lena, aku plak yang tak tido..haha. Nanti aku update slow2..kang rushing2 nak tulis tak syiokk. Tungguuuuuuuuuuuuuu..!

TayarGolek.Com said...

muz putrajaya - salam bro, adehh terharu gue bro layan TG.Com hari2..mekaseh byk2. InsyaAllah..aku cuba update slowly. Nanti dah ade motor blh join..

TayarGolek.Com said...

Aku add comment korang @ Shoutbox dalam ni:

Han TG.Com: boy - InsyaAllah bro..nnti set lain. Seronok tgk korang semua sempoi + enjoy with the ride. Operasi!


6 Mar 12, 21:32
Han TG.Com: Thanks to all ..so next ride?? hehe
6 Mar 12, 21:31
Han TG.Com: ADIMZ - respek motor tonggek pun join 'tour' wooo

6 Mar 12, 21:31
Han TG.Com: griffin - thanks to u too bro..semua hepi + sambil tersengeh

6 Mar 12, 21:30
Han TG.Com: zamwee - yup bro..tu memey target kite ride santai walaupun tahap kepanasan sampai berdenyut2 kapla

6 Mar 12, 21:30
Han TG.Com: Slan - mcm biasa bro citer dlm TG.Com..kene sabo menunggu.. . Thnks anyway bro
6 Mar 12, 21:29
Han TG.Com: mr agusta - tq bro..insyaAllah ade ride yg lain2 aku roger kek sini
6 Mar 12, 21:29
Han TG.Com: op - thanks bro..complete stori tu makan taun gak nak abih..haha



6 Mar 12, 19:00
ADIMZ: buat semua otai2 rider... thanx a lot.... great memories guys.....


6 Mar 12, 17:07
griffin: Thanks to Han and semua rider2 for a great ride


6 Mar 12, 16:17
zamwee: Memey best & santai, penat tapi berbaloi baloi


6 Mar 12, 12:14
Slan: Bro. Han, baru nak terxcited membaca...tetiba ada kesinambungan citernya. Apa2 pun Tahniah Semua.



6 Mar 12, 11:54
mr agusta: wow,lain kali ade ride cam ni boleh join la,,tergugat iman.tahiah bro han n semua.


6 Mar 12, 11:53
op: cayalah bro.. congratz tuk ride kl ni.. br intro je entry tu dh rs x sbar nk tgu compplete story..


6 Mar 12, 08:58
Dee: Han ...kasi update jer .... janji bole baca TG.COM, habih dah baca semua cite sampe komen2 ..

5 Mar 12, 21:09
boy: next timee kalau ada ride tayargolek confirm join


5 Mar 12, 21:08
boy: memang best ride nie..semua brother2 yg join sempoi..walaupun panas dan penat tp semua leh senyum...

khai said...

memey best,lain kali wat lagi,kalo leh kasi lepak semalam

TayarGolek.Com said...

Khai - ini mcm lepas ni kita pi kedah ler pulak :)

muz putrajaya said...

Bro han...aku siap bg info kt kengkawan yg ader moto layan this blog bro...hahaha...insyaallah kluar jer moto taun nie kepompom join ride punya..hehe..saje mau tanya..yang mana syiokkk er6n n er6f 2012??

TayarGolek.Com said...

muz putrajaya - perhh..siap roger kat kengkawan tu..mekasehhh

Errrr..ER6N or ER6F? N - naked/bogel..F - fairing/tutup aurat. So ko pilih yng mana? :D

Unknown said...

makalu mai peghelih.. roger-roger mai.. =)

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com