You Are Reading

7

Kembara Mengejar Sejarah II : R&R Sg. Buloh – R&R Tapah

TayarGolek.Com Wednesday, March 7, 2012

Yooosshhhhh…!

Salam Sejahtera semua..

 

KEMBARA MENGEJAR SEJARAH II ini adalah kesinambungan daripada ride KEMBARA MENGEJAR SEJARAH yang pertama di Negeri Sembilan. Susah gak nak cari nama ride yang lain dari yang lain. Idea datang tiba-tiba..so aku terus komersial kan ride ini supaya menjadik satu 'trademark' pada ride yang akan datang di TayarGolek.Com.

 

OK..Hari ni aku mulakan stori KEMBARA MENGEJAR SEJARAH II di Negeri Perak. Semua dah excited giler nak tengok gambiran2 + stori de mori ni..tak sabo-sabo ler org kata (orang kata bukan aku kata). Jadi, macam biase..aku akan asingkan stori mengikut destinasi-destinasi2 yang dituju..nanti boleh ler kite fokus dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Sama2 kita lihat aksi2 "Rakan-rakan TAYARGOLEK.COM" :D

 

 

 

Dah ready?

 

Jom sama-sama tayargolek, aku bawak korang bersama ke hari AHAD 4 MAC 2012. Kite mengembara..kite selongkar serba sedikit sejarah di beberapa tempat di Negeri Perak..

Destinasi pertama kitorg adalah ISTANA KENANGAN yang terletak di Kuala Kangsar Bandar Di Raja.

 

@ R&R Sg. Buloh.

Seperti yang aku set, kitorang berkumpul di RV Point @ R&R Sg. Buloh dari jam 7.00pagi - 7.30pagi. Sebelum tayargolek, aku ade ler bagi  sedikit briefing kepada semua sebelum memulakan tayargolek. Antaranya:

- Program ride hari ni yang mana kitorg akan terus ke Kuala Kangsar. Kemudian, turun ke Ipoh - Batu Gajah - Pasir Salak - Teluk Intan.

- 1st stop, kitorg akan berhenti rehat di R&R Tapah.

- Keselamatan : memandangkan ride ini adalah ride santai, so kelajuan aku tetapkan antara 120-130-140kmj. Takde speeding..takde meleper! Kalo ade kenderaan yang lain lebih laju..kite bagi laluan ;)

- Selain tu aku tekankan bahawa ride ini takde Marshal, jadi keselamatan adalah tanggungjawab masing2.

- Pastikan jarak selamat antara satu sama lain (tidak terlalu jauh, tak terlalu dekat)

 

Setel urusan taklimat..ape lagi tunggu? On the bike ler!!

 

 

p/s: Gambiran aku edit skit..biar nampak ala2 retro macam sebelum ni ;)

 

DSCN0235

Selepas abis taklimat..masing2 bersiap sedia untuk tayargolek..

 

 

 DSCN0238

FJR ade..VERSYS ade..ER6 pun ade..

 

 

 DSCN0240

Ramai jugak yang berminat dgn Ride Mengejar Sejarah erk? bagus..10x! :D

 

 

DSCN0241

..VFR pun ade! Kebanyakkannye 1st time aku jumpa diorg..so hari ni aku kenal lagi rakan2 baru..

 

 

 

DSCN0242

Masing2 mengenakan riding gear..yang ade tu plak siap dah start engine dah tu. Punye laa tak sabo nak layan ride..hehe

 

 

DSCN0243

now..we’re ready to ride!

 

Aku pun mula start engine RED VERSYS. Toleh punya toleh..”ehh apesal ler diorg dok lepak lagi kat parking? Sapa nak jadik lead ni? Hmmm..kalo aku jadik lead, camner ler aku nak amik gambiran nanti..?

 

Tak citer banyak…

DSCN0244

Masuk gear then aku lepak kat depan..haaa baru ler nampak yang lain2 ni bergerak + susun motor 2 barisan..

 

 DSCN0245

Gambiran lagi..still menunggu sapa nak mula..kehkehkeh. OK la beb..nampak gayanye aku kene jadik Lead. Nasib korang ler kalo gambiran korang takde..haha

 

Tepat 7.40pagi – dengan rasminya, tayargolek “Kembara Mengejar Sejarah II” bermula. Maka bermulalah aksi2 “on the bike” diorg ni…fuhhh! gempaksss sehh!

 

DSCN0246

Mula meninggalkan perkarangan R&R Sg.Buloh..dan mula masuk ke  PLUS highway.

 

 

DSCN0249

Gambiran demi gambiran aku capture. Bayangkan..(tgh bayangkan nih) kalo sampai Kuale nanti agak2 brp keping ntah erk?? Tapi aku no hal..janji aku dpt shoot gambiran..dan diorg aku harap ade heppi ler biler gambiran diorg ni dapat ditampal kt TayarGolek.Com..

 

 

DSCN0250

Yesss!! trick aku berjaya..hahaha. Memula jer aku kat depan..lepas tu aku bg chance diorg jalan..maka tercapture ler moment2 yang seterusnya..

 

 

DSCN0251

15 buah motor (tak termasuk motor aku)..nak kene amik gambiran semua nih. Kalo tak kang nanti ade yang merajuk ler pulakk sbb gambiran takde..LOL

 

 

 DSCN0252

Cuaca pagi tu memey cun..memey terbaik untuk ride. Trafik di PLUS highway pun ok..tak busy. Mungkin masih terlalu awal kot??

 

 

 DSCN0253

Perjalanan lancar..masing2 tengah enjoy dengan ride santai ni. Satu benda jer yang aku mintak “Selamat pergi dan balik..dan semua enjoy + hepi dgn ride ini..”.

 

p/s: saja ajar diorg betapa syioknyerrrrrr ride santai2 ni.. ;)

 DSCN0254

satu demi satu memotong..yang lain2 dah jauh kat depan. Tinggal ler aku kat belakang ni oiit!

 

 

 DSCN0256

dwboy – satu2 nye ER6N ‘08 kaler biru..memey ‘rare’ ler nak jumpe skg. “eh! bukan ko kata ade operasi ke boy??” kekeke

 

 DSCN0257

Time ni..buleh dikatakan semua dh berada kat depan..so now gambiran dari belakang pulak.

 

 

 

 DSCN0259

eh..ehh! ni aku yang laju ke..diorg yang slow nih??alih2 aku kat depan pulak..?

 

Sebenarnya..iniler moment yang aku cuba share dengan pembaca yang lain. Beginilah gambaran sebenar sewaktu berkonvoi..

 

 

 DSCN0260

Scenery dipagi hari sewaktu melalui PLUS highway..matahari mula nak ‘memanchorr’kan cahaya..nice!

 

 

DSCN0261

 

Speed skg maintain 120-130kmj. Bro Nor (VFR) secara tak sengaja mengetuai konvoi time ni..hehehe. Tak pe la bro..sekali-sekala ape salahnye dok..

 

 

DSCN0262

..dan sekali lagi aku slowdown. Bile aku slow down..diorg dah blh bajet dah..gambirannnn!!

 

 DSCN0263

Fahmi (abg Apit) in action - dah start dah tunjuk “Peace yoooo!”.

 

 DSCN0264

ADIMZ in action - “Thumb up bro!!”

 

 DSCN0265

Zamwee & Khai in action – Thumb up lagi!! Khai tengah fokus tuuuu..tu pasal dia tak pandang langsung. Memey nice..di tambah plak dgn view awan tu..

 

 DSCN0267

Abg Taja (Mejar Taja) - “saya pun nak thumb up jugakkkkkk..!”

 

 

DSCN0268

WaTakRace650 (WTR650) in action pulak ..

 

 

DSCN0281

Baom in action – member kepada Faizal SP.

 

 DSCN0271

Griffin (dah well known ni)..otai ADV Rider! wihuuuuuu – Thumb up bro..!

 

 DSCN0273

Boleh dilhat dgn jelas..keadaan highway memey cun. Line Clear..! Tapi walau pun clear..diorg tetap dgn speed spt yang aku sarankan tadi. Respek beb..!

 

Semuanya berjalan dengan lancar..walaupun pada awalnya aku agak nervous skit sebab memikir camner nak handle nanti. Alhamdulillah..semuanya memberikan kerjasama yang baik.

DSCN0277

Aku biarkan diorg dihadapan..time ni aku rasa, masa yang terbaik untuk amik gambiran scenery pagi.

 

 DSCN0279

Pemandangan bukit bukau..

 

 

   DSCN0282

Sikit demi sikit..aku dapat kejor diorg balik (aku tak speeding tawwww!..siyes niii..!) :). Satu lagi pemandangan yang cantik + moment diorg ketika ‘on the bike’.

 

 

 DSCN0286

Bernam Jaya..

 

 DSCN0289

Aiyooo..! time ni mata ni asyik dok ushar jer view tu. Walaupun view ni pemandangan biasa..tapi memey cun ler!!

 

  DSCN0292

..dan lagi! bukit yang kebiru-biruan

 

 

 DSCN0295

..awan yang berkepul2 baikkkkkkkkk punyer! mcm tak caya ler..dgn camera Nikon L23 pun mampu capture gambiran view dgn cantik. Walau pun speed time ni…

 

..agak2 berape speed time ni??

 

DSCN0291

Tudddiaaaaaaaaa..! 135kmj jer..still dibawah had ride santai lagi..hahhaa

 

 

DSCN0296

pendek kata..pemandangan pagi ni memey cantik-cantik belaka lah..!

 

Diorg semua dah hilang dari pandangan..rasanya tinggal beberap KM jer lagi akan sampai ke R&R Tapah. So aku ride solo skg ni..

 

Masa tgh syiok layan ride..tetiba aku nampak motor ADIMZ ade nampak lain  machiammm skit ler.

aiiikk..!! ape ke hae nyer motor ADIMZ ni? dia punye stand melantun-lantun plak kat jalanraya..? mcm spring stand motor tu hilang..

 

Aku bagi isyarat untuk berhenti..dan dia pulak mcm tercarik2 ape ke “bended” nyerrr ler bunyik2 besi tu.

Kitorg stop..aku check jap, rupanya penyangkuk spring ‘stand’ motor Rabbit tu patah!!! Dennng..!

Aku tak pikir panjang, aku amik getah kat GPS Holder motor aku..then ikat. “Ini temporary je beb..! jgn expect getah ni boleh tahan lama. Nanti sampai R&R kite pikir cara lain pulak,,” tu aku bgtau dgn ADIMZ yang nampak panik. Al-maklum..1st time join ride..alih-alih jadik mcm ni..

 

p/s: bended – maksudnye ‘benda’.

 

 

@ R&R Tapah

Beberapa KM lepas tu..aku sampai di R&R Tapah..

 

DSCN0298

Kawasan Rehat Tapah..yang lain2 dah sampai lebih awal.

 

 

DSCN0299

R&R pun sunyi..

 

Alhamdulillah..1st stage dah selesai. Semuanya selamat tiba kat R&R Tapah. Phiewwwww..!! Legaa rasenye mak nokkk!

 

Kitorang akan berhenti rehat dalam 15-20 minit disini..lepas tu sambung semula tayargolek terus ke Kuale Kangso. “Kerak Teking” pun ade.. ;)

 

Layan gambiran semasa di R&R Tapah..

DSCN0316

ini ler barisan motor2 yang beraksi tadi..

 

 

DSCN0312

Yang kuning..yang hitam..yang merah..yang biru..macam2 kaler adaa..!

 

 

DSCN0313

16 buah motor semuanya..

 

DSCN0317

memey diluar jangkaan. Aku bajet2 yang join ni dalam 5-6 bijik jer..hehe

 

 

DSCN0300

Motor disusun cantik-cantik..

 

 

 

DSCN0301

Snooke dgn VERSYS baru nye..siap dgn ‘tong ikan’ lagi!.  Adehhh! lepas ni dah takde ape dah aku nak bahan dia nih..hahaha. Hampir setahun meracun..last2 Snooke terkena racun jugak akhirnya..kehkehkeh!

 

 

 DSCN0302

nasib baik ler Han bagi getah tadi..kalo tak melantun2 ler stand ni..” cerita kisah benar dari ADIMZ..kepompom tak tipu punyaaa..! :D

 

 

 DSCN0303

Alien tgh khusyuk bebeno mengisi minyak nampak nye. Skit-skit udah ler tu yeopp..! hehe

 

 

 

DSCN0304

Time rehat..time ni ler kitorg bersembang2..kenal2 dgn yang lain. Salah sorang tu aku mcm kenal. Dari R&R Sg buloh lagi aku cuba ingat..sbb mcm familiar jer mukanya. Last2 Bro Zaimi (pakai vest) ni baru aku ingat balik..staff MAHB rupanya. Patut mcm kenal..hehe. Benda yang aku tak blh lupa sampai skg bile perkataan ‘habit’ ditukar kepada ‘habitat’.. masa kerja KLIA dulu.. ;)

 

Bersembang dgn Zamwee plak “ bro..aku memey dari dulu lagi layan blog ko ni. Sejak artikel ko kat Majalah WTR Ride ke Kelantan tu…sampai skg aku layan..” kata2 ikhlas dari Zamwee. Tak terkata aku beb..TQVM jer aku mampu cakap sbb layan blog yg tak seberapa ni..hehe.

 DSCN0305

Bro Nor VFR tgh tekun meng’adjust’ visornye. Laju betul VFR ni sampai terkeluar dari landasan ler  visor tu..hehehe

 

 

 DSCN0311

ade yang membelek2 motor..mana ler tau teracun upgrade yg lain pulak lepas ni..hehe

 

 DSCN0306

Aktiviti santai..rilek2..berasap..pekena air..gelak2..dan lain2 laaa. 1 ride dapat semua benda..syiokkk woooo..!!

 

 DSCN0307

Abg Taja baru nak amik parking..ni kes tunggu turn la ni masa nak isi minyak..

 

 

DSCN0309

candid - Sibuk bebeno ler Faizal SP ni bagi report..ke punch card? :P

 

 DSCN0310

Candid – “Panggilan operasi..over!!”  dwboy tetiba dapat panggilan operasi..! Pandai2 ler ko bg alasan beb..hehehe.

 

 

  DSCN0314

Aiiiiiii..Snooke! kang merajuk kang si Bumble Bee tu..lain mcm jerushar FJR tu? :D

 

 DSCN0315

   Masing-masing buat gaya ‘macho’ le pulak..! aiii..aku pun tak paham. Ni bukan ‘Majalah Mangga’ bro..hahaha

 

So ini lah sebahagian moment + gambiran yang dapat aku share sepanjang tayargolek dari R&R Sg.Buloh ke R&R Tapah. Nak tulis ‘one shot’ sampai Kuale Kangso mau nye cecah ratusan gambiran. So aku update skit2 dulu eh.

Aku stop kat sini dulu. Aku pun nak kene seteguk dua air jugak. Lepas ni kite tengok aksi diorg meleper pulak ;).

 

Jumpa lagi selepas ni..

 

Adios,

Han

7 comments:

un-dark87 said...

terbaekkkk r bro...sgt mengujakan....huu

Asyikun said...

sempoi, jln cerita pun menarik

khai said...

stori yg ebat, x sabo nk tgk smpi abis bro han...mase di ambil gambiran saje wat x layan br nampak real hehehe....terbaekkkk

TayarGolek.Com said...

un-dark87 - mekasehh bro..syiok ride santai2. Permulaan bagi yg minat 'tour'. Tu ler..aku suh ko balik Johor hari Isnin ko tak mau..kekeke

TayarGolek.Com said...

Asyikun - thanks for reading bro..citer sempoi2 jer

TayarGolek.Com said...

khai - rilek bro..kasik aku bernapas skit..haha. Betul la bro..gambiran selamber tu yg buat real. Caya lu

Unknown said...

best..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com