You Are Reading

8

Ride ke Krabi – Day 2: Ao Nang Beach

TayarGolek.Com Tuesday, July 10, 2012

Yooossshhhh…!

Salam Sejahtera semua..

 

Seperti yang aku bagitau semalam..hari ini adalah hari “cuti" kitorg. Kasi rehat semua motor. Plan hari ni kitorg akan amik half day untuk ‘island hoping’. Lepas tu kitorg akan ke Emerald Pool kire2 70KM dari sini. Ape ada kat Emerald Pool? kite tunggu dan lihat nanti eh..

 

Alrite..aku nak bawak orang semua, sama2  join kitorg di hari ke-2 pada 22 Jun 2012.

Jom..!

 

Hari ni masuk hari ke-2 kitorg berada di Krabi (Ao Nang Beach), Thailand. Aku diberitahu + info dari rakan2 yang datang ke sini last week cuaca agak kurang baik. Hujan sepanjang hari. Tapi hari ni  cuaca amat baik sekali. Memey terbaik utk membakar kulit..haha.

 

DSCN0390

Seawal 7.00pagi (Thai time), kitorg dah mula keluar dari hotel untuk breakfast. Kalo slang org Thai kata “bekfat”. Kitorg jalan kaki jer la..sambil2 tengok suasana area sini pada waktu pagi.

 

 

DSCN0391

Ade port mengeteh kat hotel ni..

 

Pukul 7.00 Thai = 8.00pagi Malaysia. Matahari nak tinggi beb..memanchorrrrr cahaya tu!

 DSCN0393

owhh..mcmm ni gambirannye disiang hari..

 

 

DSCN0392

Perit bahang matahari dah mula terasa time ni. Tapi no hal..kitorg tetap gak menapak mencari kedai makan Halal sekitar kawasan ni. Kalo tak kang kebulur.. :)

 

 

 DSCN0394

Jalan rileks2..mata dok ushar kiri-kanan. Al-maklum ler, semalam sampai sini pun malam..tak nampak ape. Tu tengok tu..tau2 jer ade bukit batu kapur..

 

 DSCN0395

Memey cantik ler rumah ni. Siape ler tuan punye rumah ni..

 

 DSCN0396

..dan diseberang jalan pulak, berdekatan dengan hotel kitorg. Sebab tu ler area Ao Nang Beach ni agak mudah skit nak dapat makanan halal.

 

 

 DSCN0397

Anggaran kasar..kitorg dah berjalan kire2 300 meter dari hotel. Ape yang aku tunjuk ni adalah jalan utama ke pantai Ao Nang. Suasana sunyi…tenang. Mungkin masih awal pagi lagi kot..

 

~Sarapan pagi…’bekfat’~

Kalo ikut info dari pekerja restoren malam tadi, kedai makan yg paling hampir dgn hotel kitorg adalah bersebelahan dengan 7-11 kire2 100meter lagi dari sini. Tapi..tengok2 kedai ni mcm ok, so semua “ON”.

 

DSCN0398

Errr…! ape nama kedai ni erk?? nak sebutpun tak reti..lagi nak tulis..haha

 

 DSCN0399

Halal Food..Muslim Restaurant.

 

Beraneka lauk beb pepagi nih..! fuhh..! Komfom kasi “full tank” nih. Kite ushar skit lauk-pauk jom..menyelerakan..! slurrrrp..!

 

 DSCN0400

Wihuuuuu..! heavy breakfast la beb..apo laiee..! ini ler rezeki kitorg pagi ni..

 

 

 DSCN0401

Aiii..! aiii…! amik lauk mata tengok depan daaa…apakah?

 

 DSCN0402

Wihuuuuu..!! inilah hidangan pembuka selera dipagi hari. Terliur siut gua..!

 

 

 DSCN0403

Siap ada ulam-ulaman..!! wihuuuuu..

 

 

 DSCN0404

Nasi Briyani versi Thailand. Aiiih..! memey nak kene repeat ni..hihi

 

ok beb eh..kasi kitorg masa dalam 10 minit jap. Nak bekfes jap.. ;)

 

10 minit lepas tu..

 

  DSCN0406

Tersandar..! termenung..! terkedu..lepas makan. Ni gara2 kekenyangan melampau nih..

 

DSCN0405

kat kedai ni..aku tertarik dengan gambiran dalam frame ni. Motor cub “Honda 7 kupang” pelbagai kaler, modification yang dah siap di make over. Kalo kat Malaysia..busuk2 harga motor ni skg mencecah RM5-7K.

 

Aku pendekkan citer..(uiiiii nak citer setiap detik setiap saat mau 5 bulan belum tentu abis stori ni..haha)

 

1 jam kitorg spent untuk brekafast, kitorg akan balik semua ke hotel..kasi tukar uniform laah. Nanti mau terjun tiruk lah. Bak kata Apit “..dah alang2 sampai sini..tak terjun laut rugi beso woooooo..! jauh perjalanan tuu..!”.

Weh Pit..! sejak bile ko dah pandai meracun ehh?? hahaha..Nanti kite tengok sape terkena racun..hehe

 

Sedikit gambiran “on the sliper” balik ke hotel..

DSCN0407 

banyak kedai motor kat sini..tapi kedai jual motor cub + scooter ler. Aku geram kat scooter fino tuuuuu..

 

 

 

 DSCN0410

Opssssss..! tercapture gambiran t-shirt dari belakang..hehe

 

 

P1010057

Jalan punye jalan..dah sampai hotel dah..! cepat betul.. 

 

P1010059

Hotel ni pun ade menyediakan sewa motor. Sehari RM20 jer..

 

 DSCN0411

Jangan ingat motor korang jer ade engine guard..ni siap mak guard + pak guard skali dibubuhnye..haha

 

 

 DSCN0412  

Dari depan sampai belakang beb..! terbaik la..dah bercalar-balar dah aku tengok tu..

 

 

DSCN0420

Sape2 na sewa motor..sila “CONTRACT at Reception..”

 

 

Malam tadi tak sempat nak amik gambiran sangat..ni aku cover skit ler gambiran sekitar hotel ni.

 

P1010055

Sekitar lobby..

 P1010056

Bersih..tenang..dan staff hotel ni very friendly + helpful.

 

 

P1010064

Internet pun ado..

 

 

Ushar belakang jap..

DSCN0415

Swimming pool. Ehh…! ade orang tgh lepak kat tepi pool tu. Fulamakkkkkk aiii..! rileks abis bro..!

 

 

    DSCN0416

View dibelakang hotel..

 

DSCN0421

O’oooowhh..!

 

O..kitorg nak naik bilik sat. Tukar uniform.

P1010048

View dari bilik..

 

 P1010049

Lepas ni kitorg akan menuju kearah ni..ke pantai

 

 

 P1010050

nampak macam dekat..tapi berpeluh gak kalo menapak..

 

 

 

 P1010051

Ok..kawtim, bleh nampak motor dari sini..

 

 

 

P1010052

tempat main pondok-pondok..

 

 P1010053

Setiap floor ade disedia set coffee table.

 

30minit..masa yg diberikan utk kitorg bersiap. Err…amik gambiran motor jap.

P1010060

korang mcm berpakat jer ehhh..semua kaler hitam parking sini..

 

 P1010061

RED VERSYS gak solo2 kat sini.. :P

 

 P1010062

 

Deretan scooter sedang menunggu penyewa..

 

sebelum memulakan “on the slipper”..

 

 P1010063

Griffin tengah busy berdiskusi dengan staff hotel. So far, diorg boleh “sepiking Ingelish”

 

P1010066

Tiba2 dengar bunyik motor..wahlauu weii! geng Harley & Davidson beb..! berdentum2 bunyik..

 

OK..semua dah setel. Let’s go lah..!

masa untuk menapak..ke pantai.

 

P1010067

Kitorg tak amik  “tuk-tuk”..lebih prefer berjalan kaki sambil2 melihat keadaan sekeliling. Ade lagi kedai motor..

 

 

 

P1010068

Kalo ikut map..jarak dari hotel ke pantai kire 700meter jer. Rasanye cukup ler kot untuk bakar balik lemak masa bekfes tadi..hehe

 

 

 P1010069

Cuaca yang cantik..! good timing ler..

 

 

 P1010070

Banyak kedai2 disepanjang jalan Ao Nang Beach ni. Tapi kalo time skg..kebanyakkannye semua belum beroperasi. Mungkin petang  ler kot..

 

 

 P1010071

Salah seorang peniaga ditepi jalan..complete dengan lesung pipit batu..

 

 P1010072

Bukit yang sama..

 

 

 

P1010073

Cool man..! motor apakah ini?

 

 

 P1010074

Tengok ler beza saiz motor ni dgn Snooke..

 

 

 P1010075

Bustop ni banyak monyet..! hati2 kang kene kokot..

 

Dah jauh kitorg berjalan ni..ade ler dekat 600meter gak. Tengah rilek2 berjalan..nampak pulak satu group motorsikal berkuasa tinggi..

 

Haa…tu dia! Awie sudah mari. Ini ler tujuan lain kitorg datang Krabi time ni..Awie nak jumpa kitorg..hikhik

 

P1010077

Awie Wings dgn ‘Titan’ nyer..takpe kite kasi change diorg parking motor dule elok2..

 

 

 ~ Awie Wings dalam pembikinan filem “Bikers Kental” ~

P1010078

Crew “Bikers Kental” tengah busy mengawal lalulintas time ni..takpe kite ushar dari jauh dulu.

 

 

 

 P1010079

Alrite..! Awie Wings sudah nampak kitorg kat sini. Aku ter’missed’ gambiran masa dia angkat tangan ke arah  kitorg..

 

 P1010080

Sambil cross jalan..sambil amik gambiran..

 

 

P1010081

..dan lagi..

 

 

P1010082

Bersembang2 dengan Awie Wings –  Bersalam-salaman ler kite macam dihari raya pulak time nih..hahaha.

Kitorg : “ ape kabo abg Awie..?”

Awie : “ baik..baikk bro..”

Kitorg : “ Baru start shooting ke..?”

Awie : “ Ha’a..baru hari ni start. Korang ni ride ke?”

Kitorg : “..kitorg ride bang. Sampai malam tadi direct dari KL ke sini. Sampai bile shooting?”

Awie : “ shooting dah sebulan dah..kitorg dari Dannok..Hat Yai..semalam baru sampai sini. Kitorg kat sini sampai 28 Jun..”

“..panggilan..panggilan..over!” -  bunyi walkie talkie Awie plak time ni.

Awie : “..ok lah..ade panggilan nk start balik ni..maaf yer..”

 

Walaupun skg ni bukan ‘official break’ dari shooting..tapi Awie tetap friendly melayan sembang dengan kitorg. Wa respect lu bro..! lu memey rock..!!

 

Kitorg : “OK bang..! last bang..kitorg nak amik gambo bleh??”

Awie : “ ok..no problem..”

 

 P1010083

..dan iniler gambiran yang kitorg dapat. Thanks very Much ler abg Awie..

 

 

P1010084

..tetiba ade suara “ nanti jangan lupa tengo citer ni “BIKERS KENTAL..”

 

 

P1010085

Oppss..! Zizan pun ade..

 

 P1010086

Yang lain2 dah ready..Aprillia sajer beb..!

 

 

 

P1010087

Zizan tengah bersiap! jaket disarungkan..siap di’zip’kan..glove disarungkan. Pehh..!

Ape2 pun ..sempat jugak bersalam dgn dia. Tapi tak sempat sembang ape ler. Tengah busy ni..

 

 P1010088

Aprillia RSV4..

 

Ok lah..diorg pun dah ‘chaltae’..kitorg pun mula menapak lagi meneruskan misi seterusnya.

 

P1010089

Sehingga ler sampai satu corner ..diorg tengah dok ulang scene kat sini. Asyik tak jadik jer kot?

 

 

 P1010090

Fuhhh..! panas ni beb..dok repeat scene. Dengan jacketnye lagi..

 

 

 P1010091

Cameraman tengah buat keja..jang dok sergah! kang tekejut..!

 

 

 

P1010092

Try candid sebanyak yang boleh. Hala lensa kamera ni ke arah Zizan. Woo..! Rock..! Zizan tengah pose tu..hehe

 

 

P1010093

Awie Wings yang cool..memey nampak relax giler! Orang lama beb..OTAI!!

 

 

 

P1010094

Awek crew ni tgh mengipas2..panas tu beb!

 

 

 

 P1010095

Yang pakai helmet ‘steng’ sure no problem. Tapi yang ‘fullface’ tu..mau nye sesak napas..

 

p/s: aku ade capture video time ni..tapi ntah mana aku simpan daa..sorii hehe

 

OK..kite tinggalkan diorg tgh berlakon filem. Kitorg sambung balik hal kitorg pulak..

 P1010096

wihuuuuuuu..1 dah kat tepi pantai Ao Nang. Sungguh nyaman.. :)

 

 

P1010097

Pemandangan pantai..

 

 

 

P1010098

dah alang2 tepi pantai..cari angle cun skit, bergambiran beramai-ramai ler..

 

 

 

P1010099

tu selingan jer..jauh lagi nak berjalan sampai pondok tiket bot. Takpe..jalan slow2..

 

 

 

P1010100

View jalan ditepi pantai..

 

 

 

P1010101

Aiiii..! tangan ni mule ler nak memetik jer camera

 

 P1010102

Lepas satu..satu gambiran..

 

 

P1010103

…ini pun aku amik? haha..

 

Sambil2 berjalan tepi pantai..tetiba ade satu suara..

haaa..tu geng tayargolek tu..!” – aku tetiba kaget jap.

haaa..tu Han Tayargolek tuu..yang tu plak Griffin ..Dr. Rohan “ninja650tourer”. RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR..!”. Aku dgn Griffin mula melilau mencari suara tu..hahahadeh..

Rupa2nya ade sorang brader sambil bergambiran..sambil sebut benda2 tu tadi…

 

P1010114

Ini ler dia..Bro Sabri & geng..yang kebetulan berada di Krabi. Drive dari KL ke sini.

Maka bersembang panjang ler jugak dgn Bro Sabri..pembaca setia blog “TayarGolek.Com & ninja650tourer” yang lebih kepada “silent reader”. Semua kisah/Stori dlm blog, Bro Sabri ni tau. “ Gua memey respect kat lu la bro.. ucapan Jutaan TERIMA KASIH kat lu bro + sudi tegur kitorg..

Sebenarnya Bro Sabri ni pun dulu bikers jugak..tapi disebabkan kemalangan yang dialami, terpaksa ler melupakan riding motor. Thanks a lot for your support bro..

 

 P1010104

Peminat di Krabi..kitorg bergambiran beramai-ramai. Yooosshhhh..!

 

   P1010117

Aku(Han) bergambiran dgn Bro Sabri -  Siap tau aku punya gaya daaa..haha

 

 

P1010118

Bergambiran dgn Griffin pulak..

Ok..harap dapat jumpa lagi lepas ni. Adios bro..! Drive safely..!

 

@ Kaunter tiket bot

P1010120

Aduii mak aiiih..! ramai nye pulak awek mat saleh time ni.

 

Seperti yang dirancang..kitorg akan amik pakej island hoping half day jer. Kalo boleh..kite2 jer satu bot..tak mau campur dgn org lain..hehe

 

ooooppp..!

 

P1010124

BIKERS KENTAL tgh in action..

 

ok..selingan je tadi tu..

 

 

P1010121 

Tengah bincang2 untuk pakej 1/2 day. Ape yang ditawarkan utk pakej 1/2 day, kitorg akan pergi ke 3 pulau iaitu:

- Railey Beach

- Poda Island

- Tup Island

..dan bot yang kitorg sewa adalah jenis “Longtail boat”. Tak terlalu laju ler..

Semua pakej tu berjumlah 2000++ THB (mungkin low season kot)

 

 

P1010126

 

Sebelum ke jeti, kitorg tapau air berbotol-botol sebagai stok. Tak bawak air… kerak teking kalu, memey minum air masin ler ler jawabnye.

 

amacam? nak sambung lagi..ke nak stop? rasanya macam panjang ni kalo nak sambung..

Err…aku sambung lagi lah erk nanti.

So nanti kan episod seterusnya, kitorg akan ke Railey Beach dulu..diikuti dgn pulau2 yang lain. Dikatakan kan Railey Beach tu ade ‘surprise’! Aku pun tak tau ler..kite tunggu je sambungannye nanti yer..

 

Adios,

-Han-

8 comments:

Hasmizal said...

terbaik... =)

Dee said...

"Opssssss..! tercapture gambiran t-shirt dari belakang" ..... wwwwaaaaaaaaaa yang ini paling power punya !!!

Stello Azure said...

Waaaahhhhhhh kali ride korang mmg best ... teringin nk ikutttttttt ... best best best best ... masyukkk :D :D

TayarGolek.Com said...

mekasehhhhh.. :)

Sturm Zusatzklausel said...

paling manang

Syafiq Ikmal said...
This comment has been removed by the author.
Syafiq Ikmal said...

syafik ikmal :
syafiqikmal97@gmail.com :

teringin nak ride jauh2, sekarang sy baru bergelar rider, moto pon baru ex5 tp dh upgrade rxz utk jalan jauh, in shaa allah satu hari nnti hasrat utk memiliki superbike akn tercapai & harap kita boleh ride sama2, respect you tayargolek

TayarGolek.Com said...

syafik ikmal - Terbaik bro ada minat touring. Kalo mampu dengan motor kecik pun boleh jalan jauh. Moga tercapai impian. Dah ada motor besau kasi roger TayarGolek.Com.

Like FB TayarGolek.Com:
https://www.facebook.com/TayarGolekCom/

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com