You Are Reading

2

Ride ke Krabi Day-3: Krabi – Pak Bara (part 1)

TayarGolek.Com Sunday, July 22, 2012
Yoooosssshhhhh…!!
Salam Sejahtera..

Errr..Monday Blues?? kemon la..kemon la..hehe
Hari ni masuk entry untuk hari yang ke-3 dalam stori Ride ke Krabi. Den totai lah kasi habis terus day-3 ni..tu pon kalau ler ade kudrat nak menulis panjang2..hehe.
Mcm ynag aku bgtau sebelum ni, pada hari ke-3, kitorg akan memulakan perjalanan ke Pak Bara.

image
Perjalanan dari Krabi ke Pak Bara agak rilex..agak santai de mantai. Pak Bara adalah satu kawasan kecik di Satun. Jaraknya kire2 268KM jer dari Krabi. Dikatakan Pak Bara adalah sebuah tempat ditepi pantai yang agak tenang…makanan Halal banyak sebab majoriti penduduknya adalah Islam. Hemm…ni yg tak sabo ak makan sedap2 ni. So bajet2 mungkin sampai sana dalam pukul 3.00ptg. Ape2 pun kite tunggu storinya nanti,

Jom..kite mulakan stori Ride ke Krabi pada hari ke-3 -  perjalanan balik menuju ke Pak Bara.

DSCN0438
Seperti biasa, kitorg keluar bekfes (bekfat) pada pukul 7.00pagi (Thai Time).  Seterusnya, dipendekkan cerita..tepat jam 10.00pagi (Thai Time), kitorg semua dah siap dari segi checkout, barang2 dah siap pack + masuk dalam box. Tinggal tunggu tayargolek jer.

Diorg yang ‘spray’ rantai pun aku tau bile diorg sray..hehehe ( owhhhhhh…tak nak aku tau kot???)

 DSCN0439
Gambiran motor di depan hotel..ni sat lagi nak tayargolek.

Ok guys..! 5 min on the bike..!


  DSCN0441
Persedia terakhir sebelum tayargolek ke Pak Bara melalui Trang. Pastikan takde ape2 yang tertinggal..kalo ta, kire halal jer la yer..

Plan kitorg sebelum keluar dari Ao Nang Beach area, kitorg nak pusing 1 round dulu..amik gambiran motor ditepi pantai. Cuaca agak panas hari ni..it’s ok yang penting cuaca cun!

 DSCN0442
Tayargolek time..! Griffin suruh aku lead dulu..so kitorg pelan2 kayuh le



 
DSCN0443
Bile didepan kene capture gambiran kat belakang le pulak.. :P


     DSCN0444
sekitar pukul 10.00pagi @ Ao Nang..jalan lengang giler. Mungkin masing2 ramai yg pergi Island Hoping kot? ke Zzzzzzzzzz lagi?? :))




 DSCN0446
Menuju ke pantai..


 DSCN0447
Tiba di satu corner…kalo korang ingat.." Bikers Kental” Behind The Scene haritu pun ade shot kat sini. So..ape lagi, ni versi TayarGolek.Com pulak..hehe


 DSCN0448
Haa…niiddiaaaaaaaa “BIKERS KENTAL” versi TAYARGOLEK.COM




 DSCN0449
view dari belakang

 
 DSCN0451
Berhenti sekejap jer kat sini..cukup ler sekadar amik gambiran.


 DSCN0452
skg..misi mencari port BAIKK untuk parking motor. Malam tadi mcm ade nampak budak2 naik FINO  lepak kat tepi ni…

Beberapa meter dihadapan..
 DSCN0453
Yes..! ini ler port yang akku nampak malam tadi..hehehe. “Veli naiiii..

 DSCN0455
Yang ni lagi ler “veli..veli nai..!” sbb gambiran aku ade skali. Tapi…errrr sapa yang amikkan gambiran ni?


 DSCN0456
2 kali plak tu..hehe. 4 Malaysian Bikers @ Ao Nang, Krabi.


 DSCN0457
alrite..tak bleh lepak lama2 kat sini. Panas woooo…!..dan bermulalah perjalanan kitorg seterusnya..


 
DSCN0458
Perlahan-lahan meninggalkan Ao Nang. Skg kitorg menuju ke jalan utama ke town.




 DSCN0460
Rupenya mcm ni view nye..al-maklum ler, aritu sampai pun malam. Tak nampak ape sangat..


 DSCN0462
View atau pemandangan apabile menunggang motorsikal memey menarik. Banyak gunung2 atau bukit batu kapur  cantik. Ini ler seronoknya menunggang motorsikal yang santai..menikmati keindahan alam..


 DSCN0463
Jalannye agak berliku-liku..tapi bile dah santai2, itu semua jadi selesa..



DSCN0464
jalanraya pun cantik..


 DSCN0465
sayup je mata memandang..


 DSCN0467
  DSCN0468
jalan yang cantik, bersih dan lengang waktu ni..tapi aku ade nampak awan kat depan tu mcm ade ‘nano’ le skit2 :)


 DSCN0469
..stop isi minyak jap di stesen minyak berhampiran


 DSCN0470
Topup 520Baht bagi full tank. Rupenya..aku sorang je isi, diorg dah isi masa hampir sampai ke Hotel.


 DSCN0471
Ron95 sudaa..1 yang syio kat Thai ni time isi minyak tak payah nak sibuk2 bayar kat kaunter. Alaaa..sama mcm negara kita gak dulu sebelum adanye “self service”.


 DSCN0472
Diorg kene tunggu jap ler nampak nye..

 DSCN0473
Alrite..urusan mengisi minyak siap! amik masa kurang 5 minit jer. TayarGolek time..!

  DSCN0475
Jalan bercorner lagi..


 DSCN0478
..dan lagi..tapi kitorg perlahan melayan corner ni. “BIAR LER LAMBAT..ASALKAN SELAMAT”..


 DSCN0479
lepas corner kiri..corner kanan pulak..dan mcm tu ler selagi tak abis..hehe


 DSCN0480
awan nano pulak aiihh..! adakah??


 DSCN0481
Stop di satu simpang..GPS aku tunjuk arah ke kiri..GPS Griffin mungkin tunjuk arah ke depan. Tak kisah la mana2 ..janji destinasi sama..janji sampai..hehe

 
DSCN0483
Wow..! traffic light paling unik aku penah nampak setakat ni secara ‘live’. Ado gajah menonggek kat atas tu beb.. :P


     DSCN0484
Lepas melalui traffic light tadi..jalan agak lengang. Tak banyak kenderaan bergerak time ni walaupun banyak kenderaan parking kat bahu jalan. Tapi ape kes ehh??

 DSCN0485
Masih berada di laluan utama..jalan cantik. Dari jauh dah mula nampak bukit2 kat depan tu..

 DSCN0487
Bukit batu kapur – pemandangan semakin menariks..



 DSCN0488
aisey man..salah petik camera daaa..

  DSCN0490
stop di traffic light simpang masuk ke Krabi International  Airport. Jarak dari Ao Nang ke sini kire2 30KM


 DSCN0489
Krabi International Airport

 

 DSCN0491
Gambiran on the bike Krabi International Airport.


 DSCN0493
Perjalanan smooth ke Trang..




 DSCN0494
Aksi memotong lori minyak..


 DSCN0495
Snooke & Griffin ..in action. Ride rileks..



DSCN0496
Welcome to Krabi – hehe..nak balik daaa. Actually plan nak stop sini masa masuk ke Krabi. Tapi ape boleh buat..dah malam..aku plak sorang2, tak syiokk ler :)



 DSCN0497
Opssss..! tercapture plak dari atas..tengah berdiri kot? kot laa..




 DSCN0499
Ade kire2 85KM ke Trang..



 DSCN0500
Signal ke kiri ..lepas kire2 1 jam on the bike, kitorg stop di salah sebuah stesen minyak. Bukan nak isi minyak pun..just nak refresh energy jer. Al-maklum..cuaca panas boleh tahan gak time ni..kerak teking ler


 DSCN0502
Motor disusun cantik. 4 bijik motor jer pun..senang nak parking


 DSCN0503
..view dari depan skit..

Semua motor dah siap parking..jom pekena air sejuk skit.

 DSCN0504
Shopping air jer diorg ni..aku pun beli gak stok lebih skit ;)


 DSCN0505
Trademark gambiran dulu kala..haha. Ok beb..break time!




 DSCN0507
Nasib baik ler..motor Snooke ade kaler kuning. Kalo tak RED VERSYS kene kepit ler dgn geng kaler hitam..hehe

Dipendekkan citer..abis 15 minit berlalu, masa untuk sambung lagi perjalanan. 268KM..hemmm tak jauh tu tapi amik masa mungkin 3-4jam (jalan Thailand ler)

 DSCN0508
Candid -  Ecehhh..! ni joget Kuda Kepang ke pe nih??hehehe..

Tayargolek time..!

 DSCN0510
Diorg dah tayargolek dah..aku? I followww…!!



 DSCN0511
Tayargolek bermula..kali ni lebih segar skit sebab dah break sekejap tadi. Ride kitorg memey santai..tak kire ler motor ape pun kalo dah set ride santai..mcm ni ler, slow & steady + consistence.



Aishhh..! kalo ikut hati memey nak amik gambiran on the bike ni banyak2..baru le korang nampak our journey.
 DSCN0512
..jalan baru di sebelah kiri dan kanan jalan yg kitorg lalu skg ni. Mungkin tgh proses menaik taraf jalan..



 DSCN0514
Highway 4046..



 DSCN0515
Nampaknye..kaki dah terjulur tu! err..relax ler beb, baru 100KM ni..hehehe. stamina wooooit..!


 DSCN0516
Jumpa jalan bercorner panjang lagi..kitorg layan slowly jer.






 DSCN0519
Ape yang aku rasakan skg..keseronokan menunggang motor dijalan Thailand ni sebab tak banyak kenderaan waktu ni. Jalan pun cantik..tenang jer.



 DSCN0520
Beberapa KM lepas tu..o’ooooooo! Lain machiam je signboard ni?? Jalan mcm ular nak mematuk dah nih. Isshhh…nervous plak tgk jalan bercorner..hehehe



 DSCN0522
Perlahan-lahan layan jalan yang berliku-liku tadi..akhirnye, jumpa jugak jalan yang lurus. Phiewwwwww!! dugaaannnn..! :))


 DSCN0523
Speed maintain dibawah 100KMJ..


 DSCN0524
..dan jalan semakin luas. 2 lane beb..kalo nak meroket, dipersilakan..tp ape2 hal tanggung sendiri naa.



 DSCN0525
Semakin jauh..dan semakin jauh meninggalkan Krabi. Skg semain hampir ke Satun



 DSCN0526
alamak..tengah syiok layan jalan tadi, ade plak traffic light. Potong betul ler..! (potong ..bukan kosong! kosong tu Najwa Latip..haha)




DSCN0527
Tuddiaaa haihh..! Griffin dah ready dah meroket tu. Tak caya? Gaya mcm ni ler org layan sprint kan?


 
DSCN0528
Opsss..! tadi lenguh kaki..laa ni sakit pinggang pulak?hehehe..kemon la..kemon laa




DSCN0529
Perjalanan ke Pak Bara diteruskan lagi. Bile sesekali ushar tang awan tu..kejap cerah..kejap gelap. Tapi no hal..hujan ke tak ride tetap ride. Kalo hujan pun..kitorg redah jer. So sape2 bawak rain coat tu..sori the babai yer..buat penuh tong ikan jerrr..kehkehkeh



 DSCN0530
Kalo ikut ramalan aku..huj*n akan turun anytime. But..just wait and see la..


 
DSCN0531
White Tample?? owhh..no

Beberapa KM tayargolek..kitorg terpaksa stop. Kenapa??

     DSCN0532
Ni haaa..keretapi tengah tayargolek..so bagi laluan ler.


 DSCN0533
Moment yang sempat aku shot time ni ketika menunggu keretapi bergerak.


 DSCN0534
..moment disebelah kiri




 DSCN0535
Lama gak tunggu ni..ade le 1minit lebih skit..


Green light!
 DSCN0537
Bile jer dapat green light..nak ko amikkk..! berterabur motor2 time nih. Nice moment..



DSCN0538
Keadaan trafik agak busy skit..masing2 nak cepat, masing2 baru nak bergerak selepas menunggu train seminit lebih..





DSCN0539
Yang tak de tong ikan..ok la bleh mencilok2 skit. Yang ado? kene ler slowly..kang tak pasal2 tersagat kt kereta org..



DSCN0540 
Candid – budak emsem ni aku candid masa kitorg sangkut kat traffic light. Dari tadi dok ushar2 jer..so memey tak teragak2 ler untuk amik gambiran



DSCN0542
     Sekitar area Trang..



DSCN0544
..memey banyak skit traffic light area ni. Kene ler sabo..so kitorg akan terus menuju ke Satun.



DSCN0545
ok..jalan dah clear.



DSCN0546
Candid – errr…GPS recalculating? Itu biasaaa..kehkehkeh


 
DSCN0547
Beberapa KM lepas tu..kenderaan agak banyak time ni. Tapi still smooth. Ade gak kengkadang 4x4 dok cucuk angin..hehe. Tapi..kite bagi laluan ler..





 DSCN0550
wowwww..!!! ni siap bawak rumah ni nak pindah ke mana? :)). Agak takut skit masa memotong time ni..mana ler tau kot2 terobang kang rumah tu..nayaaa beb!



DSCN0551
Satun semakin hampir..kalo tak silap tinggal 70-80KM jer lagi nak sampai Pak Bara



DSCN0552
OK..dah sejam atas motor, nampa Griffin bagi signal ke kiri. Kitorg stop lagi..(aku tau korg tengok awek atas motor tu dulu kan..? kan..?) :P


Kat sini ler kitorg stop..disebuah pondok tepi jalan. Nice..

P1010378
Kasi rehat dulu..baru ler ride santai. Walaupun ride tak laju..banyak kali berhenti..tp kitorg consistent.


P1010379
eceh..gambiran dari bawah sungkit ke atas..(yaperdaa aku tulis ni..hehe)



P1010380
kawasan ladang/kebun berhampiran dgn port kitorg rehat





P1010381
..dan iniler rupa pondok tu.. nak tau sangat! :P
 



P1010382
Amik gambiran motor lagi..

Eh mana diorg??? meh skodeng skit..
 
P1010383
..diorg dgn pantas amik port kat pondok tu.

 


P1010385
..lagi satu gambiran dari depan pulak. Dusky Black FJR..nama penuh dalam IC :)

 


P1010386
Pisang goreng..errrr nak beli ke tak? beli ke tak? tak belii..hhihihi. amik gambiran je




P1010387
Suasana jalan waktu ni..


 

P1010388
Haaa tengo betul2..6 bendera dah tu..! :)


Alrite..! time utk rehat jap..

P1010389
syiok…! suasana kampung yang tenang.

Kamera aku berpindah tangan..hehe


P1010390
Lega..dah tak jauh dah nak sampai destinas hari ke-3 ride.



P1010391
Tengah bergossip nih..hehe




P1010393
Terabun-rabun aku dibuat nyehh..hahahapadaaa..!





P1010394
Ushar skit motor dari pondok skit..

tengah belek motor cub kat pondok nih..alih2 nampak plak seekor….


P1010400
..ulat bulu dah naik motoooo..haha.










P1010395
Punch card time..!









P1010396
Snooke..model 100plus! 3 hari dia umbut 100plus tu dalam beg..hahaha





P1010397
Griffin..Otai ADV Rider ;)




P1010399



Memandangkan perjalanan ke Pak Bara dah tak jauh..so kitorg amik masa lama skit break time ni. Lebih kurang 1jam lagi sampai ler kot..

So kengkawan..aku sambung lepas break ni yer. Tunggu sambungannya nanti..kite layan view bukit2 dan pantai @ Pak Bara..

Adios,
-Han-

2 comments:

Unknown said...

memang waktu tu panas membahang.... =)

Anonymous said...

fuh..ulat bulu naik moto!hehe -apit-

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com