You Are Reading

14

Ride ke Krabi Day-3: Krabi – Pak Bara (Part 2)

TayarGolek.Com Sunday, July 22, 2012 ,

Yoosssshhhh…!
As salam semua..

Kite sambung lagi part 2 perjalanan dari Krabi ke Pak Bara. Walaupun jaraknye dekat cuma kire 268KM jer..tpai stori ke Pak Bara sampai part 2 la pulak kan? Takpe..aku tau, puasa2 ni ramai yang mengantuk time keje. So blh ushar2 gambiran kat sini..mana ler tau kot2 lepas ni korang setup plan ke ke sana.. :P

Stori..jom aku bawak sekali lagi pengalaman ride pada hari ke-3 pada 23 Jun 2012.
Follow gua jom..!

Masa berehat kat pondok ni..kitorg amik masa lama skit. Takde rush pun sebab dah hampir nak sampai. Lagi pun waktu baru je kire2 pukul 2.00ptg++ local time. So, rileks2 lor..

Cukup kire2 25minit, aku rasa dah cukup kot rehat tu. Masing2 OK utk teruskan lagi tayargolek ke Pak Bara.

DSCN0553
Get ready untuk perjalanan seterusnya. Alhamdulillah..masuk hari ke-3, cuaca tersangat2 baik di Thailand.


 DSCN0554
“gentlemen…start your engine..!”

Tayargolek time..!
 DSCN0555
Perjalanan bermula..perlahan2 meninggalkan port lepak tadi..kite layan scenary..kite layan view kiri-kanan jalan yang rata-rata view time ni cuma ada pokok2 jer.



 DSCN0556
Perlahan-lahan melalui kawasan kampung. Kene extra careful skit lah kawasan mcm ni sebab..takut tetiba org kampung melintas jalan..



 DSCN0557
Hanya ditemani pokok2..hutan..ditepi jalan.. :(




 DSCN0558
Beberapa KM lepas tu..signboard kat tepi jalan ni menunjukkan arah Satun ke kiri. So masuk ke kiri.





DSCN0559
Menghala ke Satun. Suasana disini agak sunyi..kalo dilihat cuma ada beberapa kenderaan je yg lalu-lalang dijalan utama. Ini ler yang seronok..perjalanan yg tenang, jauh dari kesesakan. I like..!




 DSCN0560
Layan suasana tenang..suasana lengang..tau2 je dah berada di kawasan pekan.




 DSCN0561
Apa yg aku perhatikan..kawasan pekan pun mcm takde org jer?? 




 DSCN0562
Lepas jer kawasan pekan tadi..beberapa KM lepas tu, aku dah mula nampak view kat depan tu ade skit view yang mcm menarik. Adakah kitorg akan pergi dekat ke arah tu? just wait yaww..!




 DSCN0563
Mengikut GPS aku..perjalanan ade berbaki kire2 dalam 40++ KM jer lagi untuk sampai ke Pak Bara. Kalo mcm ni punye jalan ler..200KM lagi pun OK! hehe




 DSCN0565
Kitorg semakin hampir dgn kawasan berbukit. Mungkin ini kot bukit yg kite nampak awal2 tadi..




 DSCN0566
Asal nampak kawasan bukit2 jer..teringat LAOS!! aiii..yaperdaaaaaaa..!



 DSCN0567
Dari jauh nampak cun..dah dekat view mcm ni jer..hahaha. Tak bleh blahh..



 DSCN0568
I like this scenary..cool man!




 DSCN0569
Sampai disatu ketika..kitorg melalui kawasan yang tetiba mcm pesta pulak. Owhh..! pasar siang kot? Pasar siang?? yup..! nak kata pagi..sg dah petang dah. Nak kata malam..belum pun malam..ape2 je la 




 DSCN0570
Aku pun tak tau le kenape aku capture gambiran ni..hahaha. Agak korang, ape ler yg menarik ??




 DSCN0571
Kawasan kampung lagi..jalan yang cantik. Kalo kat Malaysia la kan..sah2 jadi tempat mengasah tayar.

.

 DSCN0572
View bukit lagi..not bad!



Kasik up skit gambiran on the bike diorg nih..!
DSCN0573
Kasi rapat skit..! aku dah nampak byk kali dah si Apit ni asyik adjust posisi montot jer..sengal montot ke beb? hehehe




 DSCN0574
laju pulak si Snooke nih..



 DSCN0575
..and Griffin. Kang aku overtake..nnti dia murka! haha..follow belakang je laa.. :P




 DSCN0576
..sebuah rumah usang dibawakh kaki bukit..






 DSCN0579
Waktu ni..kitorg sentiasa ditemani dgn pemandangan bukit disebalah kanan jalan. Memey syiok view ni kalo dilihat secara ‘LIVE’..ahakss! oppsss..teracun pulak ehh..




  DSCN0581
Slowdown skit just untuk capture gambiran..





 DSCN0582
..dan jalan bercorner bermula. kalo la kaki meleper ni..huiiiiiiiii..sure layan nih! naib baik ler kitorg ni jenis “biar lambat asal selamat”. 



 DSCN0583
now u see..! melengkok2 jalan ni..




 DSCN0584
Selain dari view yang cantik..jalan pun catik..corner pun cantik! dah mcm jalan ni kitorg yang punyaaaaaa..!




 DSCN0585
..dah puas layan corner (ceh layan corner konon)..skg kitorg dah mula kembali ke jalan yang lurus..jalan yang terang..






 DSCN0586
Terang? huii..sapa kata? awan golap ado laa..




 DSCN0587
..dan tak jauh dari lepas tu..ade lagi kawasan pasar. Rajin betul diorg ni buat pasar…errr lifestyle diorg kot?



 DSCN0588
Signboard menunjukkan arah ke kiri.




 DSCN0589
Macam ni ler serba skit kawasan dan laluan ke Pak Bara. Aku pun 1st time masuk area Pak Bara..





 DSCN0590
Awan golap tadi tu kire gimik jer..takde ape pun yang berlaku..hehe (nasib baik..)




 DSCN0591
Nice road beb..! 



 DSCN0592
wowww! ade kereta tgh speeding tu..err aku tak sure Snooke perasan ke tak time ni? kalo tgk dari sidemirror motor aku memey laju kete nih. Ape2 pun kite nak buat..tak kire ler berdiri sambil bawak motor ke..ape ke, make sure pastikan kite dilorong yang betul + tak mengganggu kenderaan lain. Just my 1 baht opinion lah..




 @ Pak Bara
Akhirnya..tuan2 dan puan2 sekalian, kitorg dah pun sampai di Pak Bara. Time ni semua mcm terkedu..

DSCN0593
Terkedu melihat pantai di Pak Bara..angin bertiup..suasana tenang..kawasan yang bersih. Perghhh..susah nak diluahkan kata2 beb..u guys should come and see it!




 DSCN0594
..time ni ler camera ni tak berhenti2 amik gambiran. Nice view beb..!siyes wa cakap lu. Memey tenang ler..



Alrite..aku turn off camera sat. Nak maik feeeeeeel ride tepi pantai..ngehngehh..!

@ Bara Resort, Pak Bara.
Abis ride sampai ke hujung..aku perhatikan banyak kedai2 makan Halal kat area ni. Sesekali bau ayam panggang..mak aihhhh! semerbaknye bauuuuuuu..bukan tahap lapo dah, tetiba bertuka mcm rasa kebulur pun ade.  Boleh dikatakan, majoriti penduduk di sini adalah beragama Islam. So, memey tak susah nak cari makanan halal yang sedap2 ..dan lazat2..

DSCN0595
..dah pun sampai di Bara Resort kire2 pukul 3.30 ptg Local time




P1010401
1st thing,,kasi parking motor dulu. lepas tu baru tanya pasal bilik.




 P1010402
kaunter untuk urusan tempahan bilik.




Ape kata kite tengok2 skit tempat ni..jom!
 P1010403
..ruang cafe untuk dinner + bekfat

.


 P1010404
..termasuk yang ni jugak. Malam nanti boleh lepak kat sini kot..sambil2 dengar bunyik ombak.




 P1010405
Bara Resort..memey berdekatan dengan pantai..





  P1010408
Sunyi + tenang – jelas boleh nampak melalui gambiran ni.





 P1010409
..gadis2 bertudung tgh merempit..hehe. Sawadikap..! Khun sabai di mai..! ahakss..




 P1010410
Diorg pun masih tengah relax2 lagi..




 P1010411
..ade port untuk bergosip..




 P1010412
RED VERSYS..! opss..




ok..aku stop dulu untuk gambiran, now kene setel untuk bilik pulak.

Masa kitorg tanye pasal bilik yang available, ade skit masalah bahasa..tang tu memey tak bleh nak adjust la. Cakap bahasa Thai sepatah dua ok la..lepas tu dia sembang abis mcm kitorg paham..hahaha. Dalam kitorg ber-4, aku plak kene target ingat aku orang Thai ..phiewwww!

so, kuar ler bahasa isyarat + English. Nasib baik ler semua ok.

Standard room semua penuh..yang tinggal cuma VIP room jer rate 1000++ baht. Belasah jer laa..

Once dah dapak kunci bilik, kitorg decide untuk letak barang2 semua dalam bilik, lepas tu keluar pi makan terus. Lapo ni beb…dah terbau asap ayam bakar tadi..wah lauu wehhhhh..! sedap nye bauuu..

note: alamak..skg tengah puasa ni. Sori la beb..stori tetap stori..hehe

Dipendekkan cerita..

P1010419
Kitorg keluar bersiar2 jap sambil pergi cari mangkanan. So, stop di satu tempat..untuk gambiran + layan view pantai.




P1010413
Tudiaaaaaaaaa..! malas citer lah..tengok jer 





 P1010414
Deruan ombak..ibarat Ombak Rindu..cewahhhhhhhhhhh!





 P1010415
Sungguh tenang waktu ini..hilang segala penat. Aku boleh katakan..tempat ni sesuai untuk family. Sape2 nak ke Koh Lipe boleh ler bermalam disini.




 P1010416
Suasana petang..




 P1010417  
RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR..




 P1010423
Gambiran 4 buah motor..3 daripadanye adalah VERSYS. ;)




P1010421 
View pantai + pulau..tak sure pulau ape..kene check google earth.




 P1010425
P1010427
Gambiran solo RED VERSYS..



P1010429
P1010430
  ..dan gambiran motor rakan2 ditepi pantai.




P1010428
Candid - ..uii..! kang jatuh kang dik oiii..




P1010431
Candid – sape pulak candid gambiran kitorg ber-4 ni?? ce teka? 



OK beb..rasanye, tahap kelaparan dah bertukar ke Severity 1..hehe

@ Sea Food Restaurant

Mcm aku bgtau tadi, byk kedai makan HALAL kat sini..hinggakan terpening2 nak pililh kedai mana. Diorg suruh aku decide..last2 aku pilih ler kedai makan ni.


P1010432
Aku tak suka posing..tapi lain pulak perangai RED VERSYS ni, suke posing! Model TayarGolek.Com kata kan.. ;)





P1010434
..gambiran lagi




P1010436
..dan lagi..




OK jom..kite masuk dalam. Ushar skit ape yang menarikss..

P1010437
wihuuuuuuuuuu…! makan kat tepi pantai..ade angin tiup2..besttt..! (kene sebut gaya Boboy)




 P1010438
Ada pilihan samada nak makan duduk bersila.. (mau cramp kaki ni duduk bersila..haha) atau pun duduk mcm biasa.




 P1010439
Angin bertiup sesedap rasa time..alangkah best nye kalo ade port boleh baring2 ..wihuuuuuuuu..!




 P1010440
Mungkin masih awal..banyak lagi port kosong..





P1010441
Fulamakkkkk aihhh.! layan perasaan jap beb..wihuuuuu..!





P1010442
Merenung jauh ke pantai..mencari ilham ape nak tulis nanti..haha





P1010445
Senyum puas hati..”ride ni syiok la..santai + dapat gak bawak motor masuk Thai ..” kata Snooke. harap2 ler dia belanje makan kitorg ni..kehkehkeh




Order makanan + minuman..


P1010443
Humangaihhh..! bapak beso botol Sprite ni! ni perli ke atau memey betul2 kejadian? haha..





 P1010444
Haaaaa..! yang sedang2 mcm ni dah ler..molek skik gu





  P1010446
bagus dia ni..Tak payah suruh terus serve minuman untuk kitorg. Anak sapa le agak nye..boleh jadik calon suami ni..hihi

p/s: tersenyum2 cik CT :P


P1010447
Glurppppppp..! mintak maaf semua pembaca..aku tau skg bulan puasa, tapi..rugi beso tak publish gambiran ni. Anggap ler ini sebagai satu dugaan…kikiki




 P1010448
Fulamak aiiihh..! deruan bunyi gas air ‘coca-cola’ la pulak. Ini pun anggaplah sebagai DUGAAN dibulan Puasa.
note: komfom masa bukak puasa nanti  korang beli air ‘Coke’..hehe



Masih menunggu makanan siap..layan gambiran ler. Esok nak balik Malaysia dah..

 P1010450
testing..

P1010451
minum dulu….Apit & Snooke


P1010453
sedap betul Coke tuh..srottt! – Griffin & Aku (Han)

Makanan dah sampai..
..tapi seali lagi aku mintak mahap yer sebab gambiran kat bawah ni nanti agak sensitive skit. Jadi sape yang lemah semangat..atau tak tahan dengan godaan nafsu, anda tidak digalakkan untuk melihat gambiran ni..kecuali lepas berbuka puasa.. LOL!
sedia??
.
.
.
.
.
.

P1010454

Ayam Panggang TERBAIK dari Pak Bara. fulamak aiii..! mau aku bukak puasa kat Pak Bara ni kang..



 P1010456
Rasanya memey cukup segala sifat..dgn sos nye lagi. Perghhh..! memey sedap..memey lazat..terliur gua siut..aduhh!



 P1010457
..nasi gorengnye pun sedap..




P1010458
..dan ini lah gambiran kesemua ayam2 panggang Pak Bara.



Errrr…kitorg makan dulu yer.
TIADA GAMBIRAN KETIKA MAKAN..demi menjaga hati kengkawan! muhahaha

Dipendekkan cerita..
Lepas makan + sembang2 + gosip2..ade ler dekat sejam setengah kat sini..kitorg decide nak pergi ke jeti. Kite ushar skit sunset di Pak Bara.

P1010459
P1010460
On the bike..!




 P1010461
Sebelum sampai jeti, aku stop jap kat sini. RED VERSYS sibuk sgt nak bergambiran dgn tugu ikan tu..layankan jer. Kang merajuk susah plak aku nak pujuk minah ni.. :P



@ Jeti Pak Bara
Kite hayati + layan gambiran suasana ni Jeti. Gambiran ni menceritakan 1001 cerita..so no caption..heee
p/s: alasan malas nak tulis ni



P1010462


P1010464

P1010465

P1010466
P1010467
P1010470
P1010471
P1010473
P1010474
 P1010475
 P1010478
..dan sebelum berangkat balik ke hotel, gambiran kenangan kitorg ber-4: Griffin, Apit, Snooke & Han


P1010479
on the way balik..sempat gak aku capture group vespa tgh repair ape ntah..


P1010480
Welcome bak to hotel..

Alrite..takde ape yang menarik diwaktu malam di Pak Bara. Sunyi tapi tenang..so kitorg rest cukup utk perjalanan esok kembali ke tanah air.

Ikuti sambungan dihari ke-4 nanti, kitorg akan masuk ke Malaysia melalui Wang Kelian, Perlis. New experience for me. stay tuned…!

Thanks for reading..

Adios,
-Han-

14 comments:

ADIMZ said...

petang ni buka puasa nasi ayam dengan coke la cam ni.... huhuhu..... :P

Unknown said...

Ada satu kedai makan kat Pak Bara....betul2 tepi pantai...depan lagi dari tempat TG berhenti...tokeh dia boleh cakap melayu...dan masakan dia pun sedap2 juga... Kami kat Perlis ni selalu gi sana makan2....bawak famili pi makan tengshari kst sana....B-)

TayarGolek.Com said...

Adimz - aduhh..meleleh..haha

TayarGolek.Com said...

Hasmizal - owh ye ke bro? ini mcm next time kene repeat nih. Ape nama kedai tu bro? le tau kot tersesat sampai ke sana..

Unknown said...

Tak tau apa nama kedai tu...kedai dalam sikit...sekali dengan chalet2 twpi pantai tu... B-)

Dee said...

terrsosat lak Han ....mcm nak bukak posa kek Pak Bara ajo !!! :))

un-dark87 said...

Grrrrr.......meleleh air liur ak...

-andak-

Anonymous said...

sedapnya ayam panggang....-apit-

*ct* said...

lapaq aih tgk!!!

p/s : apit gentleman dgn kwn2 je hehehe

TayarGolek.Com said...

Dee - plan tu mcm ado..tp takut kudrat den yo takdo puaso2 ni..hehe

TayarGolek.Com said...

un-dark87 - tu baru tgk, belom rasa lagi. yang dah pernah rasa makan ayam tu lagi lerrr...melelehhh :))

TayarGolek.Com said...

Apit - jom repeat!! :P

TayarGolek.Com said...

ct - dugaan skit je niii :)

Unknown said...

Jangan lupa calling2 makalu repeat...B-)

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com