You Are Reading

13

Ride ke Krabi – Day1: KL - Krabi

TayarGolek.Com Monday, July 9, 2012

Yooosssshhh..!

Salam Sejahtera..

 

Hari ni ade lega skit bile dapat tau T-Shirt TayarGolek.Com dah siap! phiewwwww..! satu hal dah settle.

Ok..tu selingan atau update pasal T-shirt TayarGolek.Com. Jom kite teruskan misi Ride ke Krabi, Thailand.

 

Entry kali ni..aku kasi lump sum lah utk 1 hari punye ride sejauh 840KM. Lagi pun takde ape sangat..sebab target nak sampai area Ao Nang Beach, Krabi sebelum pukul 7.00mlm (M’sian Time). Tapi..kitorg tersasar lewat 2 jam. 2 jam??? ape kes? haaa…nak tau kene baca setiap ayat yg aku tulis eh..sampai abis.. :D

 

Jom kasi follow + cucuk hangin skit..kite sama2 tayargolek ke Krabi!! hehe

~Stori~

 

@ R&R Sungai Buloh

Mcm yang kitorg plan..RV kat R&R Sg.Buloh sebelum pukul 7.00pagi..sebab 7.00pagi on the dot kitorg akan mula tayargolek. Biase la beb..ride tak laju, kene le pelan-pelan mengayuh..heeee.

Aku ler insan pertama sampai sini kire2 pukul 6.40pagi. Gerak dari rumah pukul 6.10pagi. Ini kes dah tak bleh tido la ni..hadehhh! Menunggu ler 3 org rakan yg lain..Apit, Snooke & Griffin.

Kalo diikutkan ride Krabi ni merupakan 1st ride ke Thailand pada tahun ni (2012). Last ride masa 4 Nations Ride (Malaysia-Thailand-Myanmar-Laos). Perghh…! 6 bulan beb..takde ride yang betul2 long distance selepas ride tu. Kite tengok je lah nanti..sejauh mana kekuatan stamina kali ni heh.. :)

 

 

P1010017 

Tak lama lepas tu..Apit Sampai. Diikuti Snooke & Griffin plak. Bagus diorg ni  “On time”! sebab aku dah  bgtau awal2..sape lambat, memey kene tinggal..hahaha. Griffin memey well knonw ler..no comment. Mcm Apit & Snooke.. So far, aku dah kenal dia + paham riding style diorg masa Ride “Le Tour De Peninsular” suatu ketika dulu..hehe. Jadi, takde masalah. Disiplin memey penting + kene ade ler kalo minat ride “tour” ni sebab timing..;)

 

KMS5..jaga-jaga..! kehkehkeh

 

DSCN0240 

6.50pagi – semua dah ade dah. Sembang2 jap + kene sebatang 2 dulu :)

 

 

 

P1010019

Tau2..dah pukul 7.00pagi. Tapi ntah ape ler yg diorg belek2 dari tadi. Ceciter..

 

 P1010020

Eceh..suke ko ehh! Motor bumblee Vee ni bakal menjadi motor ‘overlander’. Lepas ni dah boleh tampal bendera Thailand kot? hehe

 

dah..dah..! layan gambiran jer bile nyer nak ride?? :P

On the bike..!

 DSCN0241

Riding gear mula disarung..enjin motor mula  dihidupkan. 840KM bakal diredah..!

 

TayarGolek time..!

 DSCN0242

Gambiran pada awal pagi agak kurang memuaskan..mungkin kurang cahaya lagi :(

 

p/s: kesilapan kecik pada camera ni..aku lupa nak ‘turn off flash’..patut le gambiran semacam jer

 

 DSCN0243

nak buat macam mana..inni je gambiran on the bike yang aku ada. Kasi tampal sini jugak ler..ok kot? – Memulakan tayargolek kire2 pukul 7.05pagi. Keadaan h/way disebelah sana nampak sesak..almaklum, diorg sibuk nak pegi keje. Kitorg nak pi ride..hehe

 

 DSCN0244

Keadaan trafik menghala ke Utara di PLUS highway agak lancar. Kenderaan agak kurang time ni. Cuaca? hmmm..nampak ade lain machiam skit..nampak gaya macam nak H*jan pun ade..berjerebu pun ade..

 

Dipendekkan cerita..

 DSCN0245

lepas beberapa KM, aku perasan ade sebijik 125Z tengah meroket kot? kot ler..speed kitorg time 130kmj.

Tapi…

 DSCN0246

E’ehhh…tak sangka plak aku tengok si Apit ni dok meroket dipagi hari -  JGN TIRU AKSI INI..kekhkehkeh.

 

p/s: Masak ler motor Fahmi..adik ko lenjang kaw2..hahaha.

 

 

 DSCN0247

Cuaca agak malap..mendung + jerebu. View bukit-bukau semua hilang seri time ni. Ni yang mcm takde mood nak amik gambiran ni..

 

 DSCN0249

Ulu Bernam..

 

 

 DSCN0250

Tengah mensantaikan diri..113kmj jer..!

 

 

 DSCN0251

Lori kat depan tu tgh ber’racing’ ke tu?

 

 DSCN0252

Aksi motong-memotong..mentang2 jalan lengang kan..asal boleh je!

 

 DSCN0253

Agak boring skit time ni..yer la highway kan, ape ler ade sangat :)

 

 

 

 

DSCN0254

Lepas tayargolek secara santai selama 1 jam ++, kitorg stop di R&R Tapah..

 

 

 

@R&R Tapah

1st pit stop..!

 

DSCN0256

Selamat Datang ke R&R Tapah..errr..! kereta je? Motor pun boleh laa..yaaperdaa.. 

 

 

 

P1010023

Selamat sampai di 1st pit stop @ R&R Tapah. Cuaca kat sini mendung..anytime boleh h*jan. Pekena air je kat sini + rehat.

 

 

P1010024

Testing camera LUMIX GF3..pengganti G11 ;). Tapi tak blh guna utk ‘on the bike’ ler..

 

 P1010025

Masing-masing tengah merehatkan diri. bagi lurus skit urat2 kaki + pinggang. Pinggang?? Kemon laaa..ni Versys laa brader..hahaha (ade juga unsur2 meracun dari jauh..hehe)

 

 

 P1010026

Gambiran kitorg ber-4..menggunakan khidmat tripod ‘chinonet’ yg banyak berjasa..hehe

 

 

 

 

P1010027

Aku(Han) & Griffin..kalo Griffin korg tak kenal..aku tak tau nak kata ape la. Orang kuat TayarGolek.Com ni..hahaha

 

Cukup 10 minit berlegar2 tanpa arah kat R&R Tapah, kitorg sambung tayargolek lagi. Kali ni siap2 dah aku simpan camera disebabkan keadaan cuaca yg 95% akan hujan.

p/s: baru berani tulis perkataan ‘hujan’ tu penuh..hehe

 

Tayargolek time! no gambiran..

…memey cuaca kat Malaysia kite tak boleh nak predict. Lepas kire2 10minit tayargolek..bermandi hujan ler kitorg di PLUS highway. Tapi..ride tetap kene teruskan. Kalo sape2 berhenti tukar baju hujan..alamat selamat babai ler. Jumpa di next stop la eh.. :)

 

@ R&R Bukit Merah

Hujan tadi sekadar nak bagi basah jer..lepas tu tak hujan dah..! itu lah Rahmat Tuhan..

 

P1010028

kat sini ta hujan pun..panas jer

 

 

P1010029

nak tau dia punye panas mcm mana? ko tgk muka Apit time ni..silau ler tu konon2 nyerr..! kehkehkeh

 

 

 

 P1010030

Uiit..mana dapat stiker Ustaz Azhar  Idrus ni? :)

 

 

DSCN0257

Live report eh Snooke? haa..report ler. TayarGolek.Com punye ride report biasanye siaran tertunda :D

 

pun tak lama kat sini..cukup 10minit, kitorg mula ‘chaltae’. Tapi kene isi minyak jap..

Tayargolek lagi..!

 

 

DSCN0259

Walaupun kitorg nampak macam banyak kali stop..tapi kitorg tak amik waktu yang lama. Cukup 10 minit sambung lagi ride. Bukan ape beb..cara ni memey rileks..tak rasa stress atau penat pun..;)

 

 

 

DSCN0260

Hhighway ini kitorg yang punyaaaaaa..!

 

 

 DSCN0261

Sawah padi ke tu? heee

 

 

@ R&R Gurun.

Mcm biasa..berhenti kat sini atas 3 urusan:

1) Beli insurans Thailand.

2) Tukar duit dari MYR ke THB

3) Rehat jap..

p/s: info dokumen ke Thailand..boleh refer ride sebelum ni yer..mekasehh!

 

Isi minyak? owhh..tidak! kitorg akan isi minyak di Changlun nanti kire2 70KM dari sini.

DSCN0263

wow..! makin berkembang maju! semakin banyak stiker kat sini. Tapi yg penting stiker TayarGolek.Com pun ade..hehe

 

 

DSCN0264

Ok ke Snooke..? time ni ler kite belajar + amik pengalaman. memula memey kekok skit..esok2 tau2 ride sorg2 :P

 

 

 DSCN0265

Ni dah setel urusan ke blom ni..? kalo tak..my turn pulak ler

 

Alhamulillah..! Siap semua urusan Insurans + tukar duit. Baru le lega skit utk rest.

 

DSCN0266

Alamak..! ape hal pulak GPS aku dok ‘calculating’ je nih..

 

 

DSCN0267

tension..! tension..!

 

 

 DSCN0268

Alrite…now ok dah! phiewwwwwww..! lega mak nokk..

 

 

 

DSCN0269

Masih jauh lagi perjalanan..lepas ni ada 70KM lagi utk smpai border. Lepas border ade lagi kire2 360KM utk sampai ke Ao Nang.

 

 

 DSCN0270

kasi rehat dulu motor2..lepas ni memey kene kerahan tenaga le..

 

Alrite..! rasanye dah elok sangat utk sambung semula tayargolek ke destinas utama.

 DSCN0271

kitorg ber-4 meninggalkan R&R Gurun utk memulakan perjalanan ke Bukit kayu Hitam. Waktu time ni kire2 pukul 12.30t/hari.

 

 

Cuaca agak baik time ni..tapi panas + bahang dia lain machiam skit. Ok..aku tak mau citer ape..kite layan gambiran on the bike jap..

 

 

DSCN0273

Average speed time ni sekitar 130-140kmj. Jalan lengang..satu lagi skali2 bukak throttle skit..ape salah nye ;)

 

 

 

DSCN0275

Griffin in action..!

 

 

 

DSCN0277

Snooke in action..!

 

 

 

DSCN0278

Apit in action..!

 

 

 

DSCN0279

wooo..! kene potong balik..haha. Lepak belakang lagi ler.. :P

 

 

DSCN0281

Amik gambiran view skit..pun agak jerebu skit. So gambiran tak dapat view yg clear..

 

 

 

DSCN0280

sikit lagi mau sampai Plaza Tol Hutan Kampung..

 

 

DSCN0282

Semasa melepasi tol Hutan Kampung, tetiba perasan laluan motorsikal ditutup..rupa-rupanya ade lori tergolek dog kat sini. Ape kes? sempat jugak aku capture gambiran moment masa ni..

 

 

DSCN0283

Sangkut kat trafik light selepas beberapa KM dari tol tadi..meunggu ler lampu bertuko ijau

 

 

 

DSCN0284

Cuaca panas..bahang panas..

 

@ Caltex Changlun, Kedah

DSCN0285

Berhenti jap di BHP Changlun..kasi full tank 1 kali kat sini. Lepas ni tak payah isi minyak dah sampai le Krabi nanti..hehehe. Versys beb!! (lagi unsur2 meracun.. :P)

 

 

 

 DSCN0287

Lepas 10minit (lama gak isi minyak 10minit)..counter BHP tu ler..slow yakmat!!

 

@ Kompleks Imigresen Bukit Kayu Hitam

 DSCN0289

tak jauh dari BHP tadi..kitorg ride rilek2…tau2 dah hampir sampai @Komplek Imigresen Bukit Kayu Hita,. So berhenti jap..kasi keluar siap2 document. Bile pakai jacket touring ni dah tak payah nak selak2 pouch bag dah..hehehe. Selak poket dalam jacket jewwww..! :)

 

 

 

DSCN0290

Hahahaa…lama tak amik gambiran sendiri mcm ni

 

 

 

DSCN0291

Once semua dah ready..ok let’s go! bakal bermulalah urusan border to border lepas ni..

 

 

 

DSCN0292

Mencari laluan motorsikal..

 

 

DSCN0293

Memasuki lorong motorsikal ke Imigresen Malaysia.

 

 

 DSCN0294

Biasaq ler..photograbber! memey last selalu.. :P

 

Urusan passport di Imigresen Malaysia semua lancar. Kitorg teruskan tayargolek lagi menuju ke Thailand Border..

 

DSCN0295

Keadaan lengang waktu ni..al-maklum ler ride waktu org keje..hehe

 

 

 

DSCN0296 

OK..Thailand border dah tak jauh dah..

 

 

@ Sadao (Thailand) Imigresen.

 DSCN0299

WELCOME TO THAILAND

 

 

DSCN0300

Uiiit…! ni ape hal pulak gambiran jadi ini machiam? blur ler konon nyerrrr..haha

 

Proses untuk urusan dokument di Sadao agak lambat skit (mcm citer yg lepas2 gak). kat sini kene beratur dulu bagi setel passport..lepas tu urusan Kastam plak.

 DSCN0301

eleh Snooke..rilex laaa! Baru ko tau eh dia punye peluh nak kasii setel urusan document kat border ni..baru ler ‘overlendir’! eh silap…’overlander’! kehkehkeh

 

 

  DSCN0303

Dipendekkan citer..urusan document dah pun selesai. Jadi..tak mau citer panjang..ta mau lepak lama2 kat sini..lets tayargolek ler..!

 

 

DSCN0304

Melepasi kawasan Dannok..mcm biasa ler kat sini agak busy + elam-kelibut sket

 

 

 DSCN0305

Kenderaan 4 roda keluar masuk..kene slow down ler area sini..

 

Lunch?

Kitorg skip lunch..just makan roti + biskut masa di R&R Gurun tadi. Bukan tak nak lunch..tp nak jimat masa. Kalau tak..sure abis 1jam – 1 1/2jam kat sini.

 

Stop jap..

  DSCN0307

Stop 10-15 minit beberapa KM lepas border. Ni macam yang aku(Han) & Griffin ride 4 Nation dulu ler. Bile ride ni kengkadang ta terasa nak makan sangat..tapi air memey wajib! Kalo tak? Kerak teking wooo..

 

 

P1010031

Parking ditepi jalan @ salah satu bustop. Eh ade bus ke? “Tuk tuk stop”..hahaha bedal laa

 

 

 

P1010032

View lain pulak..

 

 

 P1010033

Dari arah depan pulak skit..

 

 P1010034

Kasi rehat kaw2 ehhh..pasni long journey beb!

 

 

 P1010035

ready…always ready for me! ecehh..

 

 P1010036

Hailam Coffee..perh terrer siut wa translate! :P

 

 P1010037

kasi hangin badan skit..campak dulu ler jacket ni.

 

 

DSCN0308

Alamak..ni apesal ler watermark ni kat situ..adehh! malas nak edit ler..ignore jer la ehh.

 

 

P1010038

lap visor yer bannnng?? tak spray rantai dulu ker??hikhik..

 

 

 P1010039

no komeng..! :P

 

Oklah..diorg dah lama sgt rehat tu..aku jer sibuk amik gambiran.. :(

on the bike..!

 DSCN0310

Ok guys..! kasi ready..

 

 DSCN0311

tengah bersiap semuanye..RED VERSYS dah ready dah. Enjin pun dah start.

 

 DSCN0312

Tayargolek time..!

 

 

DSCN0313

Maka bermulalah episod perjalanan seterusnya di negara Gajah Putih. Peringatan demi peringatan..agar lebih berhati2 dijalan Thailand + jarak antara motor lebih jauh + tidak terlalu laju. Sebabnye? tunggu ler nanti..

 

 

 DSCN0314

 

Laluan sebelum masuk jalan utama..

 

 

 DSCN0315

Gambiran demi gambiran aku capture..agar korang nampak moment time ni..

 

  DSCN0317

Ok..skg dah masuk jalan utama. Keadaan jalan so far ok..

 

 

 DSCN0318

Lori bersambung-sambung ni adalahh perkara biasa di Thailand.

 

 DSCN0319

naik ‘tuk tuk’ sambil berdiri pun biasa jugak.. :)

 

 DSCN0320

Masih di Sadao..

 

 

 

DSCN0321

Sakit pinggang ke pe tuu? :P

 

 

 

DSCN0322

Balai Polis Sadao..

 

“OK..traffic light dah ijauu..”

 DSCN0323

Ehhh..ade lagi. WELCOM TO THAILAND

 

 DSCN0324

Jalan cantik..cuaca cantik..tapi baru beberapa KM aku dah rasa lain machiam ler. Adehhh..bahang panas time ni buat aku rasa mula tak selesa. Purfffffff..!

 

 

DSCN0325

Kene plak time ni skit2 traffic light..! giler lahhh…mcm hilang stamina dah ni. Mungkin dah lama sgt tak ride ‘long distance’..kengkadang kantoi gak. Mungkin belum kene rentak lagi kot..

 

 

DSCN0326

Lama la pulak…! dah kepanasan dah ni.

 

Sori lah..takde gambiran lepas ni..aku dah takde ‘mood’ nak amik gambiran. Tak tau ler..serba tak kene plak.

Adakah rest sebelum ride tak cukup? boleh jadik..

Tido tak cukup? boleh jadik jugak..bukan tak mau tido awal, tapi tido awal yg tak mau..! ape aku tulis daaa..

 

@ 2nd Stop

Bile dah stop kat stesen minyak..aku ingat aku sorang jer yang kata panas + bahang lain macam, alih2 diorg pun sama.. “ perhhh..! lain macam jer panas ni..aku nak mcm sesak napas dah..!”

 

 

DSCN0329

 

DSCN0327

Masing2 ta citer banyak..beli stok air 2-3 botol lagi.

 

 

DSCN0330

Tak dak stamina la beb..pancit giler rasa ride kali ni..adehhh!

 

Lepas 15 minit..kitorg tayargolek lagi.

Aku tak tau le nape ride kali ni mcm takde stamina langsung! mungkin cuaca terlalu panas kot…bahang jalanraya nye lagi. Serious beb! Tak larat langsung nak amik gambiran. Jadi, aku amik keputusan utk simpan camera. Takde ler gambiran on the bike lepas ni. :(

.

.

.

….agak2 nye..mcm ni ler keadaannye bile ride versi TayarGolek.Com takde gambiran on the bike..

Suram..sunyi..tanpa cerita, tau2 sampai..tau2 stop lagi..hahaha.

 

Lepas kire2 sejam tayargolek..kitorg stoop lagi. “Air..! Air..! Kerak teking..!” memey mcm tu ler keadaan time ni..air ni dah masuk botol ke 3 dah. Botol beso terus..tak kasik chance!!

 

P1010041

Berhenti disalah sebuah kedai kawasan kampung..diorg parking tepi jalan, aku parking RED VERSYS kat sini..haha. Ni kes malas nak menapak ler..

 

 

P1010042

bajet2 kedai ni ade er jual air sejuk “Coca-Cola” ke..”pepsi” ke..haremmm! yg ade minuman beralkhohol jer.

 

 

 DSCN0331

Aku(Han) dan Apit muka pasrah..air sojuk takde..huhuhu

 

Takpe…kasi cool down dulu. Rilek2..jangan stress2. Kepompom..lepas ni ride ok semula..hehe. Kene tahan skit mental bile dah mcm ni..buat2 ler OK..

 

Aku nak amik gambiran jap..nak ikut?

 

P1010043

View + suasana dijalan menuju ke Trang

 

 

P1010044

Cahaya matahari yang tadi terik..tetiba bertukar bile awan nano muncul. Adakah HARIMAUJAN?

 

 

P1010045

Kibaran bendera..

 

 

 

DSCN0332

Kalo tengok keadaan mcm ni..memey sah takkan hujan.. :)

Tapi sedikit perubahan dapat kitorg rasa..keadaan berangin waktu dapat ler menyejukkan skit kepanasan. “lega beb..rasanye lepas ni ok kot amik gambiran on the bike?..

On the bike..!

opppp..jap2 nak pi toilet jap” sound Snooke kat kitorg. Eleh..leceh ler lu..! hihihi

where’s toilet?”…”toilet!..toilet!” tak paham2 pulak makcik ni..

Ada plak masalah bahasa bile Snooke tanye pasal toilet. Makcik kedai tu langsung tak paham..last2 Snooke tunjuk bahasa isyarat..hahaha. Ko imagine sendiri la mcm mana bahasa isyarat tu. Kang aku citer jadik “sex harassment” pulak..muhahaha. “berselera ko erk..!” ayat bahanan…kahkahah

 

ok laa..kite tinggalkan citer bahasa isyarat tu. Skg baru tau kan..?? :P

 

DSCN0333

ok..tayargolek time.

 

 DSCN0334

Alhamdulillah..selepas beberapa KM..cuaca dah mula redup skit. Phiewwwwwww…! lega

 

 

 

DSCN0336

Menuju ke Trang menggunakan route 4

 

 

DSCN0337

Kengkadang bertukar panas balik. Aku tak citer bohong..tgk cahaya matahari yg memanchorrrr..! tu pun dah tau..terik lain machiam!

 

 DSCN0338

..sikit demi skit kitorg perlahankan kelajuan ke 90kmj sebab laluan skg ni berdekatan dengan kawasan kampung. Kite kene ‘alert’ diorg..!!

 

 

 

 DSCN0339

phloen Phithak Road..ye ke tu? ontahh..gps yg bgtau..haha. Kitorg ada 179KM lagi. Ni mau2 3-4jam lagi nih..

 

 

 DSCN0340

..kene lebih fokus, pengalaman ride sebelum ni..motor tetiba muncul dari semak tu masuk ke lane kanan. phiewww..! terkejut ape ntah tak tau nak ckp..! haremm tui

 

 DSCN0342

Memanchorrrrrrrr..!! berpinorrr mate teman yop..!

 

 

 DSCN0343

sedikit pemandangan ketika ni..boleh ler!

 

 

 DSCN0344

Sibuk amik gambiran..tau2 diorg dah hilang dari pemandangan..hehe

 

 DSCN0345

..dapat follow diorg semula. Tapi bro..lu cuba tgk gambiran ni 10 minit..peh tu bgtau aku hasilnye..muhaha

 

 

 DSCN0346

Beberapa KM lepas tu..laluan dah mula gak berubah skit. Jalan still ok..cuma tepi2 jalan banyak pokok2 beso. Ade ler redup skit mata ni..

 

 

DSCN0347

Tak lama lepas tu..jalan bertukar ber’corner’ pulak. Kitorg tak layan sangat corner2 nih..just relax2 jer.

 

 

DSCN0348

Corner lagi..

 

 

DSCN0349

Mula menuruni bukit..wihuuuuuuuu! gayat pulak aiihhhh time ni.

 

 

DSCN0350

Semasa amik gambiran ‘on the bike’..aku akan slowdown. Griffin paham style aku..that’s why dia pun slowdown jugak..

 

 

DSCN0351

..nasib baik tak hujan. Kalo hujan? kepompom kuning2 emas melekat.. :D

 

 

 

DSCN0352

Sebenarnya, seronok jugak layan jalan mcm ni..takde ler boring sangat. layan skit2 dah ler..bukan nak kejar ape pun kan..

 

 

 

 

DSCN0353

..turun bukit lagi..

 

 

DSCN0354

Seriau aku bile nampak lori treller ni..dalam hati “jangan ler tetiba terguling2 kayu tu weii..” mintak dijauhkan..

 

 

 

DSCN0356

nampak mcm ada kerja2 pembaikan jalan..

 

 

DSCN0357

..dah mula banyak kenderaan dah. Bertambah slow ler time. Diorg aku dah tak nampak bayang2. Diorg yang laju ke..aku semakin slow?

 

DSCN0358

..takpe, gambiran tetap gambiran. Inilah antara view yang aku rasa cun setakat ni. Lain2 mcm biasa jer..

 

 

DSCN0359

Ok..diorg ade kat depan tu. Turun bukit + corner skit.

 

 

DSCN0360

ok lah beb…aku rasa ni last gambiran kat sini. Lepas ni nak bagi rapat skit dgn diorg..

 

Dipendekkan citer..kitorg mula masuk highway  semula. Jalanraya dah start lurus..tapi speeding tetap maintaine.

 

tapi nak dijadikan citer time ni…

DSCN0361

banyak kali aku bgtau sebelum ni pasal kenapa tak dinasihatkan menunggang dengan laju di Thailand? Jalan memey cantik..! tapi mcm dalam gambiran ni ler..ngam2 Hilux tu tgh meroket, ade plak tetiba lori tu melintas. Dah tu tak lepas…mencicit ler hilux tu brek! tu kenderaan 4 roda. Kalo motor? hmmmmm..

 

 

DSCN0362

Silau cahaya matahari tetap mcm tadi.. “Mata dah pedih2 dah ni..!” mcm penah dengar ayat tuu dulu..hehe

 

 

 DSCN0363

Aduyaiiii..! traffic light lagi. “Well..this is Thailand. Thailand hep no tol..the load is veli2 gud..! veli naiii..”

 

@ Trang

DSCN0364

Welcome to Trang. Akhirnya sampai dah kitorg di daerah Trang.

 

 

DSCN0365

Jalan terus..menuju ke Trang

 

 

DSCN0366

Ter’missed’ nak amik gambiran penuh..bentul macam kapal laut.

 

Dok syiok layan kiri kanan + gambiran..last2 aku plak sorang2 kantoi kat traffic light @ Trang..

 

DSCN0367

Alamekk..! tak lepas pulak aku. Tapi aku nampak diorg semua tunggu kat tepi jalan sebelah taman..

 

Lepas jer T/light bertukar hijau..aku pun ride ler slowly. Tapi kenderaan lain dah mula memecut. By the time dah stop tempat diorg, kenderaan kat belakang dah dekat sangat. So, aku slowly ler ikut laluan masuk ke kiri simpang (memey agak kompius skit). Aku perasan diorg dah mula nak gerak dah..tp byk  kenderaan lain time, diorg terpaksa tunggu clear.

 

Aku plak dah sorang2 masuk simpang (mcm round about)..tunggu punye tunggu, tak muncul2 jugak diorg ni.

“..aiiit? mana diorg ni? ke aku salah jalan? eh takkk..! GPS tunjuk arah sini..” aku dah mula tak sedap hati dah. Mane ler tau kot2 GPS Griffin ada tunjuk ‘laluan tikus’ ke Krabi? kehkehkeh..

 

Last2 aku cuba U-turn..tp keadaan jalan time tu busy sungguh la..payoh kawe nok wat U-turn ni!! Demi keselamatan..aku kene cross traffic light kat depan tu. kat situ jer dah sangkut 2 kali traffic light yg sama lepas buat U-Turn.

 

Tak lama lepas tu..aku nampak kelibat diorg kat opposite jalan. Bajet2 diorg nampak aku ler..ngam2 lepas free gear..toleh balik ke arah diorg, melulu plak diorg blah. “aiiiit..! diorg ni nak kemana ni?”

 

Aku pun assume diorg akan U-turn ler sbb mungkin aku salah masuk jalan. Menunggu ler aku sorang2 kat situ. Dari 5 minit ke 10 minit..dari enjin hidup, aku tutup enjin..tunggu lagi 10minit. “E’ehhh..mana ler korang pegi ni?”. Hemmmmm..diam tak diam dah dekat 30 minit ni?

Tuka sim card Thai..alamak..1 dah expired la..hahaha. yaperdaaa..!

Last2 aku decide..dari buang masa dok pusing cari diorg..aku rasa jalan terbaik time ni, aku gerak solo ler nampak nye ke Krabi. Aku harap diorg berada kat depan lah..mungkin boleh kejar diorg kot? kot ler..sebab aku pun tak tau diorg kat mana..

 

 

DSCN0368

Maka..bermulalah episod ride solo dari Trang ke Krabi. Jarak ada lagi kire 160KM..hari pun dah petang. Bajet sampai ke Krabi sebelum pukul 7.00ptg Thailand mungkin kene lupakan..

 

 

DSCN0369

Nak speeding takut..takut ade benda melintas. kang jadi ape2 plak..sorang2 ni. So, ride tetap santai..tp harapan agar jumpa diorg masih kuat..

 

 

 DSCN0370

melalui jalan area kampung..nasib baik ler dah ade pengalaman ride ke Thailand sebelum ni. So, confident..! GPS ade..power charger GPS pun ada..ape lagi. Ini ler ride solo aku kat Thailand. Hahaha..boring! takde geng! :))

 

 

 DSCN0371

 

Beberapa KM telah diredah..masih tak nampak kelibat diorg. Matahari pun dah nak melabuhkan cahayanye. Kite layan pulak sinaran cahaya petang eh..

 

Setelah hampir 100KM..aku decide utk stop sekejap. Refresh balik energy + kasi lurus urat2..hehe

 DSCN0372

..kat sini ler aku stop.  Sambil2 pekena air + berasap..mata dok ushar jer cahaya lampu motor2 yang akan lalu. Mana ler tau kot2 tu diorg…

 

 

DSCN0374

Sian ko erk RED VERSYS..ride solo2. Tapi..no hal. Dah tak jauh dah..ade lagi dalam 70KM lagi.

 

 

DSCN0375

Haaaa..tu ade cahaya lampu tuu! diorg kot?? kehkehkeh..

 

Time2 lepak sini..ade plak org tempatan bawak Hilux dgn wife dia dari seberang jalan lagi dok tegur aku. Aku memey tak paham langsung la..last2 dia U-Turn parking baikk je sebelah RED VERSYS.

“)(*)(*&*&( kap..? “ ..aku reply “English please..! I m Malesia..!” dia tanye aku lagi..sambil2 tunjukk motor. Owhhh..agak2 nye dia tanye motor ape kot?

Dengan bangganye & konfiden nyer aku jawab “ Kawasaki VERSYS..

brader tu tunjuk thumb up! ..waaaaaaaa..pandai gak aku agak..hahaha (sempat lagi bubuh racun V)

 

Ok lah beb..! dekat 15minit aku stop..tp diorg tak muncul2. Aku rasa..gerak terus ke Krabi, harap diorg pun takde ler stop tunggu aku. Kite jumpa kat Hotel la yer..

 

Siap2 simpan camera..sebab hari makin gelap dah. Pukul 7.00++ptg skg (M’sian time). So jumpa di Ao Nang Beach..

 

@ Haleeva Sunshine hotel, Ao Nang Beach

Semasa menghabiskan baki perjalanan..aku sentiasa fikir +ve yang diorg akan sampai hotel lebih awal.

DSCN0376

Tapi…aku plak yang sampai dulu. Alamak…! diorg tak sampai lagi. Aku sampai pukul 9.00mlm (waktu Malaysia). Perhhh..! 13 jam beb..baru sampai!

 

 

 

DSCN0377

Amik gambiran skit. Nak amik lebih2 pun hati tengah kacau ni.

 

Bagi mempercepatkan urusan checkin..aku kasi setel awal. So, diorg sampai nanti..semua dah setel.

 

30 minit lepas tu..baru ler nampak kelibat diorg ni masuk ke perkarangan hotel. “lega giler aku time ni..! tak dapat bayangkan ler..dgn kesilapan kecik jer, kitorg terpisah. Nasib baik ler ade GPS..hehe” tapi iniler pengalam..dan ceritanya. Ape2 pun..1st thing, aku mintak maaf kat semua dgn hal tadi. Mana ler tau kot2 diorg “hangin”..kekekeke.

 

Kitorg sembang panjang dekat 1 jam kat lobby hotel ni. Masing2 citer pengalaman + punca kejadian. Yang takde GPS..memey panik incase jadi hal mcm ni. So, tak reti2 lagi? LOL.

 

Alrite..selamat sampai dah Krabi. Lepas ni checkin..mandi2..pastu pegi makan. Lapar giler baiii..! time ni ler baru rasa lapar..

 

 

P1010046

Sedikit gambiran bilik..

 

 P1010047

 

~makan time~

  DSCN0378

Naik ‘tuk tuk’ laa..ape lagi. Tak larat nak bawak motor dah.. :)

 

 DSCN0379

“Tuk-tuk” motor cub..steady jer bawak 5 org

 

 DSCN0380

…laaaa..! tak jauh pun dari hotel kitorg stay tu..huhu. Al-maklum ler, tak tau lagi. Balik kang boleh menapak ler kot..

 

 DSCN0381

Boleh la..nak kata exclusive restoren ni memey tak ler. Tapi..tak kisah, janji halal..janji boleh makan!

 

DSCN0382

“nescofee lon..neng”! Leganye kene air panas..

 

 

Service restoren ni memey ‘teramat’ ler slow..lebih2 lagi biler dah kebulur..haha.

  DSCN0384

..akhirnya, Tom Yam Gung..!

 

Sori lah eh..takdan nak amik gambiran yang lain2..tau2 jer..

 DSCN0385

  ..dah clear..! hahaha..giler rakus korang oiiii..! Licinnnnnn.!

 

Lepas makan..sembang lagi..dan lagi! Air nescafee ni dah bergelas-gelas. Err..mabuk nescafee aku.

Tau2 jam pukul 1.00pagi (waktu M’sia)..rasanye memey terbaik ler waktu utk tido skg ni.

p/s: Harga makan di Ao Noang Beach memey ada mahal skit.

 DSCN0389

Perut penuh..kasi pecah lemak skit, kitorg menapak ler balik hotel.

 

Alrite beb..! itu ler sebahagian “journey” kitorg seharian dari KL – Krabi. 860KM selamat diredah. Pengalaman baru..pengajaran baru..dan pembelajaran yang baru..! hehe

 

Esok, kitorg akan berrehat “hari tanpa motor”. Kitorg akan pegi pusing pulau + mencari dimana kolam yang air nyer “super crystal clear”.

Tunggu sambungannye nanti..

 

Adios,

-Han-

13 comments:

Anonymous said...

hahaha..pedih mato den

-apit-

ADIMZ said...

nasib baik ada gps, kalau tak mau patah balik malaysia ye bro... hahaha

estima said...

aku nak kena modified sikit 'tank bag' utk boleh isi minyak tambahan pada er6 aku ...

Dee said...

"Bile pakai jacket touring ni dah tak payah nak selak2 pouch bag dah..hehehe. Selak poket dalam jacket jewwww..! :)" ............AYAT POWER

Hasmizal said...

Masa pi Pak Bara 23 jun lepas...hujan lebat gila babas kami kena....apa2 pun enjoy kat Krabi...hehe... B-)

TayarGolek.Com said...

Apit - ko mata ketam..mano eh nah podih mato..haha

TayarGolek.Com said...

estima - tn haji..errrr tak yah modified2 la..tukarkan ajer kunci nyerrrr..kehkehkeh

TayarGolek.Com said...

Dee - AYAT memey kene POWER bro..haha! dah abis racun motor, racun mende lain pulak :D

TayarGolek.Com said...

Hasmizal - kitorg bernasib baik 23hb tu cuaca memey CUN abis! suasana tenang setenangnye. memey banyak kedai makan Halal kat sana..tu yg asyik lapo jer..haha

Anonymous said...

ok..posting kali nie memey amat berbahaya kerana amat beracun! :D

FB-Pulut Dakap

Anonymous said...

best

syalifalisya said...

Guys, berapa bajet nk ke krabi ye?plan nk ke krabi Tp 250 je..hotel Sana mahal x?

Unknown said...

Nk tnye sikit.. xde lesen boleh masuk ke x

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com