You Are Reading

17

Ride ke Krabi Day-2: Emerald Pool, Krabi

TayarGolek.Com Friday, July 20, 2012
Yooossshhhhhhh…!!
Salam Sejahtera semua…

Pertama sekali, aku ingin mengucapkan “SELAMAT BERPUASA DI BULAN RAMADHAN” kepada semua rakan2 & pembaca TayarGolek.Com Muslimin dan Muslimat. Semoga kita mendapat keberkatan dari-Nya.

Sambungan semalam..
Seperti yang aku bagi tau semalam, kitorg akan meneruskan misi hari ke-2 di Krabi ke Emerald Pool. Tempat ape tu? Ontah lahh..aku pun tak tau lagi tempat tu mcm mana. Nak tau mcm mana tempat tu?? Haaaa..jom!!


P1010313
Kire-kire 30minit menunggu van beso bagak ni..last2 sampe jugak kat area jeti Ao Nang. Pemiliknya Tuan Haji Rashid yang fasih berbahasa Melayu..


Perjalanan ke Emerald Pool mengambil masa hampir 1 jam perjalanan menggunakan van ni. Kalo nak diikutkan jaraknye dari sini dalam 70KM sehala.

 P1010316
Masuk je dalam van ni..sekali Haji ni layan lagu Siti Nurhaliza ler. “pehh..lagi Siti Nurhaliza ni bang?” kata aku. “..sayo suka suare dia ni..” hehe kata Haji Rashid yang memey fasih cakap Melayu sebab penah duduk Malaysia selama 4 tahun kat area Kajang.


Kalo nak citer pasal pengalaman naik van beso ni..Yes! memey 1st experience ni beb. Selalunya nampak van ni time kene potong..atau aku potong van ni masa kat highway.. :)). Memey selesa..! so harga nye pun selesa la jugakkk.. :)


 P1010317
Sesekali ushar ke luar van..ade ler pulak sorg budak ni naik motor. Nak kata laju..laju ler jugak..tp tak lepas2 potong van ni. Amik camera..candid satu kali :)


Bile dah penat..duduk plak dalam air-cond, time ni ler mata start pedih-pedih. Kalo dilayan..memey tersadai ler.

Mcm member kiter ni…

 P1010319
Hemmmfff..! pantang letak..terus hanyut..!! kehkehkeh..sori la Pit, tercapture le pulak :D


Dipendekkan citer..hampir 1 jam perjalanan, akhirnye kitorg pun sampai ke Emerald Pool kire2 pukul 3.30ptg (Thai Time). Kalo nak dapatkan view “super duper crystal clear” @ Emerald Pool seeloknya datang waktu tengahari. Time tu ler matahari baik punye pacak atas kepala..haaa!! kilauan kejernihan air kolam semustinya memanchorrrrrrrrr…!!

@ Emerald Pool
Walaupun baru pukul 3.30ptg kat sini, tapi hakikatnya pukul 4.30ptg waktu M’sia. Orang pun nampak mcm takde sangat. Tapi itu bukan maselah nye..kitorg nak terjun kolam jer.

Jom..!


P1010321
Sebahagian gerai2 yang ade kat sini.



IMG_3382
Satay Telo – gambiran by Griffin



 P1010322
..dah satu lagi.



Ade ler beberapa gerai sekitar kawasan ni..tapi kebanyakkannye menjual makanan yg ringan2 jer + air minuman.
 P1010323
Jom..kite turun kebawah sana. Jalan yg aku tunjuk skg ni adalah laluan ke pintu masuk ke Emerald Pool.


 P1010324
Peta penuh Emerald Nature Trails. Kalo ikutkan peta ni, kitorg kene berjalan kaki menaiki bukit kire2 1000meter (1KM). Tapi disebabkan ade diskaun 20%..kitorg cuma perlu berjalan 800 meter jer ;)




 P1010325 P1010326
Close-up skit..baru ler terang skit.



Huikkk?? kene bayau?? melampauuu..? hehehe
 P1010327
nak tak nak kene bayau ler 200baht. :(



Lepas dapat ticket..bermulalah perjalanan sejauh 800meter. Menapak..jalan agak menaiki bukit skit. Takpe..kalo naik motor bleh santai2..jalan kaki takkan tak bleh kot??

 P1010328
wahlauu weiii..! awal2 lagi dah nampak airnye mcm ni..




 P1010329
Tudddiaaaaaaaaa haih..! clear giler..



opssssss..! tripod “chinonet” mla memberikan khidmat.. :)

 P1010330
tarraaaaa..!! WELCOME TO EMERALD POOL




 P1010331
wa cakap talak mohong punya mah..! ada nampak kah? 800 meter maa..haiiyoo picah lemak woo..




 P1010332
memula laju je diorg  nih..tapi tu ler, cepat pancit..haha




lepas gak azab 800meter berjalan kaki..now dah dekat Emeral Pool dah..fuhhh!! terkembang2 idong time nih..

P1010333
Patung Gajah..dipintu masuk Emerald Pool.




 P1010334
Don’t sit-sit aaah..!!




 P1010335
bayangan si bayang-bayang yg terbayang-bayang..




P1010336
Jom masuk ke dalam..kite ikut track ni.




P1010337
walaupun air mengalir ni dari pelbagai saluran..airnye tetap jernih. Tapi mana datang sumber air jernih ni??


P1010338
nak ikut kiri ke..nak terus? kiri ke terus?? ..ahh terus lah..kite kene ikut jalan yang lurus..




P1010339
tak bleh sap kok eh kat sini..kang kene bayau 2000baht sesia jer.




P1010355
Ahhh..korg baca ler sendiri yer..! hehe…”bewar” beb..jgn salah sebut :P




Wihuuuuuuuuuuuuuuuuuu..!!! tuddiaaaaaaaaa..akhirnye nampak depan mata!!

Kita amik gambiran dulu sat..lepas tu baru buat akti terjuanan “Helang Menyambar”.. :D

P1010340
Cahaya Matahari dari arah belakang pulak..kene pi depan baru cun kot? jom..jom..!




 P1010341
dah nampak dah jernih kolam ni..siap boleh nampak ikan jantan-betina lagi..ahakss!




 P1010342
cahaya tu yg kite kene amik tu..




 P1010343
antara saluran kecik dari atas bukit..




 P1010346
Air datang dari atas tu. Bebaik eh..tanah dia licin.




 P1010347
fuiyoooooooo..! ta terkata aku beb..




 P1010348
Kilauan kejernihan air tawar..



 P1010349
..dan lagi..




 P1010345
dari view lain pulak..




layan gambiran..
P1010350
 P1010351
 P1010352
Perghhhh..! ni yang sabo2 nak terjun kolam ni..




Belum lagi sempat ape..tetiba “gedebushhhhhhhhhhhhhhh..!” …apakah???
P1010353
sekali Snooke sudah silap step daaa..itu kaki suda terkuchillll. Menggelitik  ler dalam air..hahaha



Rileks..!rilekss..! amik sekeping 2 gambiran dulu..pehtu terjun kolam le..hihihi

P1010354 
haaa..tu ler aksi2 diorg dalam air..hehe



orite beb..! aku nak terjun pulak..wihuuuuuuuuuu! syioooookkk wooo..!

Hampir 45minit berendam dalam air..siap blh main2 dgn ikan dalam ni yg memey jelas boleh nampak. Perghhh..malas nak cakap ler! mai datang sini ..try sendiri..hihiihhi (keracuanan) :P


P1010356
Masa untuk balik..perut dah lapo giler ni. Al-maklum..air kolam tu sejuk..wihuuuuu..! masa balik kejap je rasanya sampai ke pintu masuk sebab menuruni bukit. So pegi-balik 1600meter kitorg menapak..


Bon Voyage..!

P1010357
Last gambiran sebelum blah..sampai ke hujung nampak kejernihan air mengalir..


1 jam kemudian..
 P1010358
Sampai Ao Nang Beach pukul 6ptg. Kitorg mintak haji tu stop at kedai makan..lapo beb! kite makan duluuu..!


P1010359
suasana petang di jalan utama Ao Nang Beach..





P1010360
Kedai makan semalam..hehe. Malas nak pi kedai lain..



Dipendekkan citer, abih je pekena roti canai versi Thai dgn kuah ikan masak lemak cili api..slurrrppp! ditambah pulak dengan nasi + lauk..Burrppp!! alhamdulillah..legaaa!

P1010362
uiik? ni sapa pulak? Ini ler rakan2 VOG (Chon and de geng) dari Malaysia yang kebetulan berada di Krabi jugak malam tu. Diorg nak ke Phuket pulak esoknya..


P1010366
kalo ta silap dalam 15 org semuanya. Ok beb! jumpa lagi..kitorg nak balik hotel dah..daaaaaa..!


P1010367
Gambiran kurang memuaskan..on the way balik hotel. Menapak lagi beb..kasi pecah lemak2 yang ado


P1010370
..sori lah..aku tak jumpa lagi setting utk night mode. Belum abih explore lagi..hehe


P1010372
masih gigih mencuba..last2 ‘turn off’ camera terus ler..



P1010375
Teman Apit gi ATM. Kasi kuar lebih skit beb..hehe


P1010377
OK..dah pun sampai hotel. View hotel diwaktu malam..

Seharian itorg layan aktivi air laut + air kolam. Time ni ler baru datang letih nye. Perut pun dah kenyang..mata pun dah layu, masa terbaik ler untuk ‘landing’.

Tapi...penat dgn aktiviti siang tadi kitorg tolak tepi dulu. Lepas mandi..kitorg keluar lagi. Kali ni nak cari 'ole-ole' ler skit nak bawak balik ke Malaysia :)


Shopping time..!


Dari satu kedai ke satu kedai..last2 kedai ni jadi pilihan.

Pilih punye pilih..aku beli 4 helai t-shirt Krabi..hehe(visa tu bangg..)


Lama betul si Apit ni pilih..errr...




Suasana sekitar jalan Ao Nang Beach diwaktu malam.





Uiiikkk..! jumpa bbrp buah motor dari Malaysia. Tapi dari mana erk? tuan punye motor tak dapat dikesan..





Dalam banyak2 motor..motor Versys hitam ni jer aku kenal..ni motor Fuadkawa nih. Alaa..yg MelakaBikers tuuu..




satu lagi shot..

Lepas rehat jap..kitorg jalan lagi..dan lagi. Letih wooo..dah dekat 1KM berjalan ni.


Deretan kedai dihadapan pantai Ao Nang 




 Banyaknye barang2 + baju..





..dan lagi..

..jalan punye jalan, tau2 dah sampai hujung dah. Time ni ler baru terpikir nak balik hotel jalan kaki lagi??


owhhh..TIDAKKKKKKKK!! kitorg terpaksa guna khidmat 'tuk-tuk'. alaaa sorang RM2 jer. Kite sumbat ramai2 naik 1 'tuk-tuk'..hahaha






Jangan mare..siap ade disko 'tuk-tuk' ni. Tapi lagu Siam laa. Aisehh..awat muka aku lagu tuuu??





Skali lagi..! ahaaaaaaaaa..baru le ok skit..kehkehkekh 



on the bike..! ok..mamat ni dah tunjuk hotel kitorg. Dah nak sampai dah..

Alrite..kitorg dah sampai hotel. Masa utk kemas2 barang + spray rantai(Apit & Snooke laa..hahaha) utk ride esok hari ke Pak Bara.


Mcm tu ler pengalaman aktiviti di hari ke-2 @ Krabi yg dapat aku kongsi. Esok, akan bermula aktivit hari ke-3..kitorg akan meninggalkan Ao Nang Beach untuk meneruskan perjalanan ke Pak Bara. Nak tengok  view bukit2 batu kapur yang sayup mata memandang? nak tengok view ke Pak Bara yang tenang? kite tunggu lagi eppisod seterusnya nanti..

Thanks for reading kengkawan..

Adios,
-Han-

17 comments:

Hasmizal said...

menariksss... =)

Anonymous said...

sapa yg tidor?aku xtido la dlm van tu..haha..aku pengsan je
-apit-

*ct* said...

adoi bestnya..

*ct* said...

adoi bestnya..

*ct* said...

adoi bestnya..

Anonymous said...

banyaknya best.hehehe...apit

Anonymous said...

apit, tak paham-paham gi kerr?dah "banyaknye best" means nnt honeymung kena bwk repeat pi sanala...itupung dok paham ke?huhuhuhu..tul tak CikCt?

ananimos

Anonymous said...

ow...dok paham le kite..hahaha..insyaallah nnt kena pegi la mcm ni.hehehe!boleh terjun tiruk dlm laut lagi -apit-

Anonymous said...

po laie apit..buleh la ekau wat gayo holang moyambar+sotong menggelitik dlm air..poie jangan x poie..

azhar

TayarGolek.Com said...

Apit buat2 tak paham pulak aiiihh. :P

TayarGolek.Com said...

azhar - dia memey pakar buat gaya soton menggelitik dalam air tu ..lol

TayarGolek.Com said...

*ct* - kalo ade org sponsor pi sana lagi bestt.. :)

TayarGolek.Com said...

yang tak best nye kene bayau 200bhat tu..

*ct* said...

amboi melampau plak byk kali best tu.hahaha.apit,nnt bwk sy g situ kalo tak sy pukul ;P

neysa anuar said...

Hi. Blh tnye mne kenal haji rashid tu yer? N blh bg fon num tak? Mybe lg 2 week i nk gi sana.. Okey tq fr the info :)

Best City Tour & Travel Bandung said...

Bismillah..
Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
Pakej bercuti
Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

Harga sewa Kereta per Day :

# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova/ Kia Pergio [7-10 seat]
Rate: IDR 550.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
WhatsApp +6282214268400
WhatsApp +6287825410700
FB Syarikat : Punaza Besttour
Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
Terima kasih.

Unknown said...

Berapa harga nak sewa van?

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com