You Are Reading

3

Ride Santai Ke Kelantan @ BHP Gombak

TayarGolek.Com Tuesday, April 6, 2010 ,

Yooosshhh..!!

 

Skg tibalah masanya utk aku memulakan cerita Ride Santai ke Kelantan. Ape yang aku cuba coretkan kat sini merupakan serba skit 1001 pengalaman aku & kawan2..Aku cuba bawak korg semua ke Kelantan dan merasai pengalaman yang kitorg alami sepanjang perjalanan ke sana + aktiviti2 yang kitorg lakukan.

So..ape yang aku harap, ketika korang baca cerita TayarGolek.Com kali ni (terutama yang tak pergi & pengunjung blog ini)..aku nak korang set mind korang ibarat peristiwa ini belum lagi berlaku..dan akan berlaku..ok? Dah join ride plak..harap korang dpt reverse balik memori tu..kekeke. Ape2 hal blh la bg komen nnti kot2 ada yang aku tertinggal..

 

Day 1 :  2 April 2010

Al-kisahhhh……

Perjalanan aku bermula dr tol Setia Alam, Klang seawal 7.30pagi. Planning asal nak gerak pukul 7.00pagi..tapi terlewat skit..adeh!! Ini TIDAK bagus nih..jgn diamalkan..hehehe. Kami bernasib baik sebab dikurniakan cuaca yang cukup baik pada pagi tu..matahari tersenyum ibarat merestui perjalanan kami ke Kelantan..walaupon dah agak terlewat pagi tu..aku kalo boleh tak nak rushing..so aku ride dgn slow and steady jer sambil2 test capture gambiran.

 

SAM_3858

Keadaan laluan di Setia Alam..mcm biasalah laluan yg aku guna selama ini mmg mcm ni pon keadaannyer..kenderaan tak banyak..Bile dah masuk ke NKVE menghala ke Jln Duta..h/way dah mula penuh dgn kenderaan beroda 4..peak hour beb..org nak masuk keje. Aku plak nak pegi jalan..

 

Dari NKVE-DUKE-BHP Gombak..Ni pon kire 1st time ler aku try gantung camera aku dgn tali kat leher (bukan tali leher yerrr tuan2)..sekadar nak dptkan gambar masa on the bike..kire menjadik ler walaupon tak secanggih mana. Tapi kene make sure yang jalan tu tak busy dan selamat utk capture secara manual.

  SAM_3860

Ketika aku masuk laluan menghala ke tol Gombak..sambil2 test capture gambar ni..alih2 ade plak sebijik ER6N potong aku..maka dgn itu tercapture lah pic ni..dlm pic ni bro Yiwiv & wife.

p/s: aku ingat aku sorg dah lewat..rupe nye ade lagi..hehehehe

 

8.12 pagi – Sampai di BHP Gombak.

Time ni dah ramai yang sampai..aku jer yg lewat sikit..Sampai awal kat RV kat sini bukan ape beb..bg peluang yang dtg dari jauh utk breakfast skali..so masa ride nnti takde ler rasa kebulur sgt. Aku sebenarnya sempat breakfast kat rumah..So just minum2 jer dgn diorg..

Semangat?? hmmm…rata2 aku tgk muka diorg yang join ni mmg semangat abis..excited tu mencanak2..selama ni dok menghitung hari jer..skg dah sampai pon waktu & ketikanyaa..

 

 SAM_3862

TETAPI…..dlm ramai2 yang tak sabar2 nak ride nih..ade jugak sorg insan yang pasrah..gundah gulana sebab last2 minit tak dpt join ride nih..sape mamat tu?? Tu la bro Gagento yg terpaksa ke Thailand atas urusan kerja.. Uiiii!!! Keciwa banget tu bro..! tak pe bro, next time kite set program baru..Semangat punyer pasal, dia pon turun ke RV utk support kawan2..

 

SAM_3867

SAM_3866

Sedikit gambiran motor yang bakal menggegarkan Negeri Kelantan..

 

Jom masuk dalam..kene air panas segelas..

 SAM_3864

Wife Abeycuak & wife Yiwiv..antara pillion yang join kitorg ride ke Kelantan. Wife Abeycuak kene ler ikut..balik kampung mertua maa.. Abah aka ADB pon ade pagi tu, hadir sebagai tanda support utk FERNO Ride..

 

 SAM_3865 

Aiiiii..!! korg baru sampai gak ke? Air mana airr..?? aku pon join sekaki diorg ni..lepak minum skali.

Aku dpt kene Nescafe panas & pisang..cukup ler. tak mo kenyang2 sgt..hehehe. Dlm 15 minit lepas tu kitorg lepak kat luar plak. Just nak get ready kot2 briefing pasal konvoi anytime jer diorg panggil..

 

SAM_3868 

Bergambiran di pagi hari..Paiz, Gagento, Abey, Poknik dan Wan (tp tak nmpk muka)..

 

SAM_3870 

Gambiran terakhir sebelum briefing..bro Magj pon ade tp tak dpt join ride ke Kelantan..

 

Briefing..

Briefing sebelum memulakan perjalanan mmg penting bg konvoi yang besar. kami sebagai peserta konvoi kene lah patuh pada arahan Marshall. Taklimat yg diberikan pagi tu adalah berkenaan dgn keselamatan & peraturan berkonvoi dijalanraya, arahan2 dr Marshall, next stop point – dari Paiz. Dan sedikit review berkaitan dgn struktur & keadaan jalan sehingga ke Gua Musang – dari Arefif

SAM_3872

Sedikit taklimat dari Paiz selaku Ketua Marshall..(ko mmg mcm Pak Polisi la Paiz..) :P

 

SAM_3873

Dengar betul-betul..agar korang tak panik kalo berlaku ape2 emergency.

 

SAM_3874 

I am here..bukti aku kat sini..hehehe

 

Bacaan Doa sebelum ride..

Bacaan doa sebelum ride pagi tu telah disampaikan  oleh Abg Taja. Kami semua berdoa agar perjalanan kami selamat sampai dan dijauhkan dr segala kejadian buruk berlaku sepanjang perjalanan..Amin

 

SAM_3876

Abg Taja sedang menyampaikan bacaan doa..sama-sama menadah tangan memohon keberkatan perjalanan..

 

SAM_3877

“Kami memohon agar selamat perjalanan kami..dijauhkan dari segala kecelakaan sepanjang perjalanan ini..Amin” – masing berdoa dgn penih khusyuk..tp dlm ramai2 tu korg tgk ler sape yang berdoa sambil2 ushar camera aku tu..?

 

On the Bike…

Selesai bacaan doa..isyarat dr Marshall “On the bike” telah diberikan..masing2 bersiap sedia dgn motor..riding gear masing2. Rilex..jgn kelam-kabut..

 

SAM_3879

ready to ride..!

 

Sedikit gambiran sebelum kami ‘tayargolek’ melalui h/way Karak.

SAM_3880

SAM_3881

SAM_3882

SAM_3884

 

Marshal yang bertanggungjawab utk ride ke Kelantan : Paiz , Arefifth , Mersing dan Taja.

 

Mengikut jam tangan aku..kami mula ‘tayargolek’ pada pukul 8.45 pagi.

Next stop – Kami akan berhenti utk mengisi minyak di pekan Raub.

Jumpa kami nanti di pekan Raub yer..

 

Adios,

-Han-

3 comments:

FJ_2920E said...

uwwaaaa......bestnyeeerrrrr....!!!!!!!!!!!!!!! tk rezki nk ikut kali ni :(:( hopefully next year ada lg ride gi kelantan camni...
han...cepat2 skit upload pics byk2....hehehe....tk sabor nk tgk ni...

Han said...

FJ - takpe beb..next time ade rezeki kite ride sama2.. utamakan yang penting dulu.. ;)

Sri Mersing said...

Miss this moment. :)

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com