You Are Reading

11

Terjah-terjah ke Muar @ Wetex Parade – Part 1

TayarGolek.Com Wednesday, April 28, 2010 ,

Yooosshhhhh…!!!

Salam geng…jom sambung citer semalam.

 

Entry kali ni lebih banyak gambiran2 “on the bike & on the move” masa kitorg tayargolek ke Muar haritu. Kredit kat pillion Funky_gurl yang shoot gambar2 kitorg..

 

image

Jam dah pukul 10.10pagi - Dari Petronas Ayer Keroh, kitorg akan ke Muar melalui jalan dalam seperti yang dicadangkan oleh Bro F4iring & MrBC iaitu Jalan Seri Negeri – Jln Kg Bemban - Lebuh AMJ – Muar.

 

 

Let’s tayargolek..

 

Marshal dah bagg greenlight utk memulakan perjalanan..antara yang didepan ni kalo tak silap aku bro Wanel & F4iring. Takpe2..yang lain2 tu tunggu masa jer cucuk angin dr belakang..hehehe.

 

Cuaca yang agak2 mendung + panas skit2 menambahkan lagi ride kitorang bertambah best..!! Ditambah plak lagi dgn jalan yang kering..memang waktu yg best lah utk sesi menunggang..

Ok geng..nak gerak nih. Korang layan jer la gambiran nih..

 

SAM_4971“ Selamat datang ke Melaka..”

 

 

SAM_4973 ..tu dia adegan mengejar..Poklah R-enam cube mengejar…

 

SAM_4975

Lepas beberape KM..kami akan masuk ke kiri di satu simpang utama..tak pasti plak jalan ape nih..hehe

 

SAM_4977 Yooosshhhh…! kawan2 lain masih dibelakang termasuk ler aku..masing2 cube mengotakan janji bahawa ride ini sememangnye Ride Santai..dan bukan Ride Bedesup..!!

 

 SAM_4980 Yang aku suke..condition jalan time ni mmg superb..jalan yg cantik & bersih. Trafik dipagi hari pon agak baik. Rasanye marshal time ni pon agak santai jugak..cume skit kerahan tenaga ler bile di simpang2 tertentu.

 

SAM_4981 Ketika nie..kitorg sedang melalui Jalan Kg. Ulu Duyung..ade sape2 ke kampung kt sini??heheh

 

..dan laluan disini dah mula agak ber”corner” skit…skit jer! skali-skala mata aku melilau tgk kanan kiri..tapi takde ler sampai hilang arah..ushar skit2 jer tgk suasana kampung di Melaka. Memang best lah..jalan kmpung yg cantik & tenang..

 

SAM_4982 Mcm aku ckp tadi..jalan kat sini dh start berliku skit..jalan pun cun. Ini kalo gian meleper mmg kepompon dh sesah abis. Tp kite bergerak dalam konvoi..so kene ler ikut arahan Marshal.

 

Bak kata Bro Jim..” korang nak laju..tu korang punyer suke lah..tp jgn potong Marshal kat depan..” heheheh..kata2 tersirat tu beb..

 

SAM_4984 Sungguh bergaya abg Marshal kite..memotong dgn sempoi..kipidap bro!!

 

Kelajuan sepanjang jalan nak ke Muar megikut meter analog aku sekitar 80kmj..tu average la..ade gak tempat yg bleh speeding. Tp buat pe nak speeding2 dok..kite kan nak jalan-jalan sambil2 tengok tempat orang..betul tak? ;)

 

SAM_4985 memang byk simpang laluan ni..haaa..time ni Marshall kite mula berkeje keras ler utk pastikan laluan trafik utk kitorg snmooth..

 

SAM_4986 Pic dari belakang..mcm2 kenderaan ade..termauk ler yang beso bagak tu..bas & lori.

 

SAM_4989 Deretan motor2 tonggek yang menguasai jalanraya..selalunye cerita tayargolek dipenuhi dgn motor2 bogel..org kampung aku panggil motor ‘naked’ ..hehehe

 

Setelah hampir 30 minit..akhirnya kitorg akan memasuki daerah Merlimau..simpang lagi!!

 

SAM_4991 Bile dah masuk ke Merlimau..jap lagi sampai ler ke Lebuh AMJ yang akan menghubungkan ke Muar, Johor.

 

SAM_4993Bergaya sungguh laaa Abeycuak & Akakcuak kiter..hehehe..

p/s: tak pasal2 melekat nama Akakcuak erk..!

 

SAM_4994 Ecehhh..!! meleper nampak bro..! Laluan yang menjadik idaman pagi tu..diorg tak sabor tu nak pulas throttle meleper..

 

SAM_4997 Sepanjang laluan ini..kitorg dihidangkan dgn view pokok2 Kelapa Sawit..masih byk lagi ladang2 kelapa sawit kat sini. Ladang ke kebun erk?? hahaha..yaperdaaa..!

 

SAM_5000 Yiihaaaaaaaaaaa…!! meleper baik punyer!! tak cukup tu bro..

 

SAM_5002 Simpang memasuki Lebuh AMJ..dah dekat dah ni nak sampai Muo..masuk area Muar kene sebut Muo..kalo tak nnti org Muo marah..kehkehkehkeh

 

Aku lupa nak mention masa mula2 perjalanan tadi..MrBC telah mengubah laluan kitorg yang mana kitorang akan menyeberangi Muar menggunakan Jambatan Kedua yang baru..baru tu tak ler baru tp jambatan ni mmg baru..alternative kpd jembatan yg lama. So sape2 yg nak ke Muo ade 2 pilihan laluan ler..

 

SAM_5004 Ini ler view Jambatan kedua Muar..ala-ala Jambatan Pulau Pinang…hehehe..skit2 ade ler..

 

SAM_5005 Sungai Muar – yang suatu ketikanye dulu gempar dgn kehadiran seekor ular yang beso..ntah ..aku pon tak pasti. Tapi mmg ade citer tu..korg ade dgr??..ala yg kes ade ulo beso kat area jembatan lama..

 

SAM_5006 Mmg bertuah lal lu bro..sepanjang aku jadik org Muo..tak penah pon dpt bergambir atas jembatan nih..huhuhu

 

Laluann dari Jambatan Kedua Muar ni akan menghubungkan terus ke Pusat Bandar (bandar Maharani) dan ke Yong Peng..ni pon jalan baru jugak sbg alternative utk mengurangkan kesesakan lalulintas lebih2 lagi di musim perayaan..

 

SAM_5008 bagus betul la group konvoi nih..betul2 ikut peraturan lalulintas. Lampu merah kene ler berhenti..! kekekeke..

 

@ Bandar Maharani (Bandar Muar)

 

Dgn perjalanan yang sempoi..santai dan rileks..akhirnya kitorg dah pon masuk ke Bandar Maharani. Kenape Bandar Muar dipanggil Bandar Maharani?? Ade ler citer & sejarah nyer,,tp aku tak mo citer kat sini..kalo nak tau lebih pasal Muar blh klik sini  Sejarah Muar atau pon Anak Muar

 

SAM_5010 Aiikk?? mcm mana pic nih blh ade kat depan semua Marshall?? oooo..ko potong queue erk?? hehehe

 

Mengikut aturcara pagi ini..kitorg akan berhenti rehat sambil2 bersarapan di kedai Kopi 434. Fuhh..! Lama tak kene kpi 434 beb..terbaaaaaekk dari Muo..Teringat kisah arwah Atuk aku yg sememangnye peminat Kopi niih..ajak lah “ngeteh” mana kalo tak kene Kopi 434 mmg tak sah..!

 

SAM_5013 

Mcm ni ler keadaan Bandar Muar..kanan kiri di penuhi dgn bangunan & kedai2. Kete plak cam biase ler..parking asal boleh..hehehe. Space limited kot..

 

Rasanye mcm ade perubahan rancangan jer?? kalo di tgk dari segi laluan..takpe tunggu jer lah nanti..

 

SAM_5014

..dan skali lagi..Bandar Maharani telah digegarkan dgn bunyik ekjos YOSHI..Arrow..Akra..ape lagi ade?? hehehe..dari 2-inline sampai le ke 4-inline. Dari jenis tegak..sampai ler yang bongkok & tonggek..hahahaha.

 

Suasana masa kalo aku nak citer ..tak tercerite la beb!! Semua mata penduduk tempatan situ (yg ade kat situ ler) sume tengok aku kitorg..masing2 perasan hensem la tie tu..kehkehkeh

 

Memang betul ler ape yang aku rasa tadi..berlaku sedikit perubahan pada tempat. Plan asal nak bersarapan kat kedai Kopi 434..last2 kitorang lepak kat Wetex Parade di Elephant Bear. Nanti kite tanye Bro Jim..ape ke hea nyer yop!!

 

 SAM_5016

tengah menunggu giliran utk park motor di depan Wetex Parade..sabo bang!!..sabo..

 

@ Wetex Parade

Pada entry aku yang lepas (1st ride ke Muar)..kitorg pon lepak sini jugak. Mungkin ruang parking motor yang besar menjadik salah satu faktor kitorg senang lepak kat sini..Wetex Parade ni antara shopping complex yang top ler kat Muar yang terletak di Jalan Ali..ramai ooo pengunjung2 kat sini. Nak citer malas..korang kene datang dan ngeteh kat sini..

 

SAM_5019

Biasanye kat sini kitorg akan ‘ngeteh’ kat Elephant Bear..mcm2 makanan ade. Stakat ni aku just minum jer..tp hari ni aku nak try gak ler makan,,tgk la nnti ape yang menarik..kite blasah!!

 

 SAM_5020

Separuhnye dah dapat parking..perghh! Tempat VIP tu..depan skali. Bukan nak cakap beso ler..mmg korang akan jadik tumpuan ler kat sini. ade jer peminat yg akan bergambar..dgn motor tau..!

 

 

SAM_5021

Skit lagi..adehh!! lambat lagi ker??? Gue dah kepanasan nih..mau cair lemak2 badan nih..

 

SAM_5022

Yooossshhh…!! at last sumer dah dpt parking..lega rasanye bile dpt bukak helmet pulpes nih..!

 

Setelah hampir 45 minit diatas jalan..kitorg semua selamat sampai ke Wetex Parade, Muar dgn jarak perjalanan kira-kira 65Km. Thanks kat abag2 Marhall kite..yang berjaya mengemudi jalan dgn baik dan teratur. Tahniah!!

 

Biler dah sampai..cam biaser ler diorg nih kalo tak gambiran..

 

SAM_5024

Gambiran beramai2 dari Terjah Bikerz..Bro Searider dgn aksi marhain nyer bersama cik tiang & Funky_girl..hehehe

 

SAM_5026

Gambiran beramai2 semua perserta konvoi “Terjah-terjah ke Muar”..ini adalah ride sulong yang melibatkan beberapa group ke Muar yg telah aku join. Tapi pak..gambiran gue ngak ada deh!

 

 SAM_5028 hahaha..drp takde..baik aku amik gambo mcm nih aka Trademark TayarGolek.Com…

 

SAM_5029 On candid..!! akakcuak dgn thumb up nyer..cayalah beb!!!

 

Ok geng..aku stop sini dulu..nnti aku sambung balik bile kitorg dah lepak kat Elephant Bear. Aku nk gi berasap jap..hehehe

 

Adios,

-Han-

11 comments:

syafid said...

ganas la korang nih!! siap bleh berenti tgh2 jalan depan WETEX..mmg ganas n brutal..
d~.~b pitt

TayarGolek.Com said...

Mat Pitt - diorang mmg ganas2 beb..aku jer tak..hehehe..tp diorang sumer hati baik2..

rburns said...

polis siap dtg tu... tapi bukan nak saman, datang nak tengok motor jer... tak tahan la tu.. kekeke

Anonymous said...

nice story han, and nice pic. tapi tak best...sebab gbr saya takde! huhu. nasib la kan? sape suruh suka ride sengsorang kat belakang sekali...siap belakang marshall lagi! padan muka saya. haha. sambung citer bang........
~lonetrekkie~

flamiyoes said...

Bro, simpang yg belok kiri kat Air Keroh tu, simpang jalan ke Bukit Katil kalau x silap. masa lalu kat AMJ tu xde lambu ker? dulu ada gak lembu yg lepak2 tgh jalan, so, kena hati2..
hehehehe btw, time yg heboh2 ada ulor kat bawah sg muo dulu tu, katanya kat bwh pasor tu.. hehehe dengornya ulor tu gemuk pasal x yah carik mkn lagi, org duk lempor ayam kat sg tu.. hehehe.. dia ngap laa.. masa heboh2 dulu, bapak sedara dgn sepupu sebuk gak g bandor tu, tp x de pon, hahahaha
btw (lagi), banyaknya motor!! mmg dpn 434 tu x muat sehh, dah laa jalan bando tu banyak jalan sehala.. saya pun kena ada mak yg tunjuk jalan,baru tau (anak muo yg hampeh ni, hehehe)..

ahmad raof hj said...

Raof MrBC (Sukom Mokus).

Salam pada semua member Terjah Bikers. Maaf kerana saya tidak dapat menyambut kedatangan tuan2 semasa berkunjung ke bandar Muo... Ini kerana pada masa tersebut saya berada di luar kawasan atas tugsa yang tidak dapat dielakan.

Thanks to u'll yang membantu tetamu semasa mereka berkunjung ke Muo.

TayarGolek.Com said...

rburns - sib baik pak polisi & mak polisi tu dah tumpang duduk skali..hehehe. Kalo tak kepompom kene racun pehtu..

TayarGolek.Com said...

lonetrekkie - ko tunggu ler..pic ko akan muncul..hehehe. Tp bukan atas motot lar..atas kursi jer..ahakss!!

TayarGolek.Com said...

flamiyoes - ooo..Bukit Katil erk?? aku sensitip skit munyik2 katil nih..kekekeke

Pasal lembu tu tak pasan plak..rasanyer takde..ke lembu2 tu dh selamat masa raya korban taun lepas?? yang ulo tu plak..sebenarnye takde ler beso mana pon..tp biase ler..dari sorang ke sorang sampai beribu orang yg menyampaikan berita..last2 yg kecik jadik ler bapak beso..hehehe......
.
.
....agaknyer lerrr!!

TayarGolek.Com said...

Abg Raof aka Presiden MrBC..

terharu aku biler Presiden MrBC memberi komen kt TayarGolek.Com. Tak de hal bang..kami ade kelapangan..saje menziarah kawan2 di Selatan..don wori bang..aturcara berjalan dgn lancar..

NHNatheline said...

AWESOME U GUYS..NEXT TIME GO TO PERAK OK?? HAHAHA^^

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com