You Are Reading

4

Ride Santai Ke Kelantan @ Raub

TayarGolek.Com Tuesday, April 6, 2010 ,

Sambung lagi beb..!
Konvoi berlepas dan kami melalui h/way Karak. Aku antara yang paling belakang diikuti Abg Taja selaku Marshall (last man). Mmg pabret aku ler lepak belakang sbb blh nampak pergerakan konvoi. Masa kat Karak..average speeding dlm 120-140km/j. Bahagian depan aku tak pasti brp diorg speeding..yang pasti keadaan h/way pagi tu setengah area ok..kadang2 byk pulak kenderaan..nak memotong pon takes time skit. Kami diingatkan agar memotong kenderaan bile keadaan tu selamat. Tak perlu rushing..kite nak ride jauh ni..biarlah lambat asalkan selamat sampai..

@ Tol Karak
Check point seterusnya di tol Karak. Marshall bertanggungjawab utk memastikan semua perserta konvoi cukup bilangannye sebelum perjalanan seterusnya.
Serba skit pics selepas tol Karak..
 SAM_3885


Awal korang sampai erk?? Bile tgk balik pic ni diorg sampai 3-4 minit awal..

 SAM_3886 Biar ler muka aku takde..asalkan pic moto aku ade kat sini..hehehe.

SAM_3887
Keadaan konvoi semasa menunggu Last Man kite sampai..sabar beb, jauh lagi perjalanan kite nih..

 SAM_3888  
Ok..tu dia Abg Taja..dah sampai pon. Bile nmpak jer Abg Taja, maknanya takde lagi peserta konvoi dibelakangnya..

On the bike….!!!

SAM_3889 Lepas ni kitorg akan terus ke Pekan Raub utk berhenti rehat + isi minyak..

SAM_3890
Dari H/way Karak, kami menyusur keluar ke Bentong dan seterusnye ke Raub..perjalanan ke Raub kire-kire 46KM jer..Road condition agak baik cume perlu berhati2 skit sbb jalan ni dua hala. Marshall memang bertanggungjawab utk mengawal perjalanan konvoi tetapi keselamatan adalah dari diri penunggang tu sendiri. Banyak simpang dlm laluan ini..jadi masing2 kene ler lebih fokus.

Hampir 30 minit merentasi jalanraya..kami  dah hampir dgn stesen Petronas kat Raub.
  SAM_3893   Separuh daripada konvoi dah pon lepas..aku dan bbrp yang lain antara yang sangkut dgn traffic light. Kene tunggu ler sekejap..

SAM_3895
Pic candid Abg Taja. Masa menunggu traffic lite bertukar hijau, ade peminat motor ER6N (seorang pemandu lori) sempat bertanya kat aku pasal motor & konvoi ni..tanye pasal ape erk? Biase ler soklan2 lazim..motor ape..brp CC..harge brp..dr mana..mcm tu ler lebih kurang. Pada aku bile ade org bertanye soklan2 mcm tu..kene ler jawab dgn baik biar diorg lebih berminat..hehehe

@ Petronas, Raub.
Tepat jam 9.40 pagi..aku dan geng2 yang tersangkut kat traffic light tadi pon sampai kat Petronas nih. Tgk diorg yang ade dah siap isi minyak..yg aku jeles tu diorg dah siap minum air..huhuhu. Takde lah..saje jer aku ckp mcm tu..

Minyak baru kurang 1 bar..so aku tak isi minyak kat sini. Rehat2 sambil minum air jer..
SAM_3897
Diorg ni kan..mmg pantang tgk camera aku..walaupon sekadar compact camera, ade jer yang alert..gambiran kenangan nieee..

 SAM_3898
Ni motor Tuan Tanah..kene masuk TayarGolek beb! sok2 kang Abey takmo buat program lagi..

SAM_3900
tadi pic motor..skg pic Tuan Tanah ride ke Kelantan plak. Abey & wife..


 SAM_3902
Pic moto den dan motor kawan2 yang lain..
 
 


SAM_3906
Aku & The Judge..ko mmg follow je mana aku pegi erk bro? ahaks…
 

SAM_3908
Sapa ayng ade time ni..aku rasa diorg je tau keadaaan time ni. Aku cuba amik pic di celah2 antara dua barisan motor nih. Asalnya cuma sorg je yang perasan..bile sorg sebut TayarGolek jer..alih2 ramai plak yang dok menyelit celah2 motor. Kalo korg nmpak botol air oren tu..tu sebenarnya kejadian yg tak dirancang..ntah sape punyer botol tetiba jatuh guling2..masing2 dah gelak dah..aku kata biarkan jer..aku snap skali botol tu..hahaha!! Sampai skg aku lupa nak tnye..tu sape punye botol tu??



SAM_3909


Minyak dah isi bang??


On the bike..!!

Siap2 beb..nak gerak nih..posing tetap posing korang erk?
 SAM_3910


Pic ni sebelum kitorg tayargolek..masih menunggu green light dari Marshall. Ni pic sape nih??
SAM_3913 
SAM_3911
Masing2 dah ready nak tayargolek..lama dah atas moto nie..Paiz & Afif tak bg2 lagi green light..
Jam kat tangan aku 10.15 pagi..kitorang mula bergerak utk perjalanan seterusnya ke Gua Musang..tp sebelum sampai ke Gua Musang, kami akan stop lagi di Petronas Felda Kechau (Update: konfom ejaan betul..Thnks Abeycuak sms aku ejaan yang betul).

Tunggu kami kat sana yerr…!!!

Adios,
-Han-

4 comments:

jurulukis said...

Tq han,,kami semua hampir terinzal nihh...kami mau lagiiiii..

Anonymous said...

hahahhaha....korang kan rides sesama time tu...pelik tul aku...apa yg korang tunggukan lagi?kan dh tau apa terjadi..gi jalan mana..tapi tu ler...kalau aku join rides ni pun aku nak lagi gambiragn coz ada citer disebalik gambiran..leh wat kenangan

Han said...

Abey - stok gambiran byk lagi ni Bey.. kene pelan2 kayuh Bey..hehehe

Han said...

Anonymous Said on April 6 - biasaq la tu bro..kalo rides tanpe gambiran citer abis mcm tu jer..gambiran lah kenangan utk semua. Nnti aku citer kenangan disebalik Rides Kelantan ni..12 tahun punyer citer!! Lu tunggu..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com