You Are Reading

11

Ride Santai Ke Kelantan @ RnR Gua Musang

TayarGolek.Com Wednesday, April 7, 2010

Yooosshhhh…!!

 

image

Route seterusnya: Felda Kechau (Kuala Lipis) ke Gua Musang.

Sepanjang perjalanan dari Kechau ke Gua Musang..kami dihidangkan laluan yang agak berliku-liku. Orang kampung aku panggil ‘bercorner-corner’ ler. Jalan agak baik..tetapi sebahagiannya agak berpasir. Bagi yang dah biasa dgn laluan tu mgkin dah boleh hafal mana area yg agak bahaya..tapi bg mereka yang baru 1st time kene lebih berwaspada.

 

Macam biasa..aku antara yang berada dibarisan belakang sambil ditemani oleh Bro Taja. Lepas berhenti rehat di Petronas Kechau tadi aku dah simpan camera dalam pouch sbb aku taktau lagi keadaan jalannye mcm mana. Tak berani lah nak amik risiko..takut sibuk amik pics kang lain plak jadiknyer. Memang aku akui sesetengah tempat mempunyai view yang cantik. Pemandangan bukit batu kapur sesekali kelihatan di sepanjang laluan..

 

Cuaca..panas beb!! perghhh..! dah macam sauna dah. Nasib baik aku pakai balaklavar, jadi bahang tu takde la terasa sangat..

 

Dipendekkan cerita..hampir pukul 12.30 t/hari kami dah pon hampir sampai ke RnR Gua Musang. Diorang yang dah sampai lebih awal..terpakse ler tunggu kitorg yang last2 ni selepas sebuah round about..aku tak ingat sgt tempat nih..tp mmg dah dekat lah dgn RnR Gua Musang.

 

Sedikit gambiran masa kat sini..

 

SAM_3945                           Kesian korang erk terpaksa tunggu kitorg yang last2 nih..

 

SAM_3946

Barisan motor ketika parking dibahu jalan..

 

SAM_3947

Pemandangan awan tebal dicelah-celah motor aku..hehehe

 

SAM_3948 

Ni plak..view motor aku berlatarbelakangkan bukit + awal tebal.. Van tu mengaco betul laaah..!

 

Kami tak lepak lama kat sini..cukup sekadar beberapa minit jer to make sure semua dah ada. Bila semua dah ada..kite tayargolek lagi..Marshall dah bg arahan utk tayargolek terus ke RnR Gua Musang. Aku amik kesempatan utk terus ke depan barisan konvoi..dan hasil nyer mcm kat bawah lah..

p/s: mana yang takde gambiran tu..I am Sorriii..!! :))

 

SAM_3949

Paiz bagitau aku..”kalo ko lepak belakang jer..mcm tu pic aku takde ler time on the bike?”.. Ok beb..ni pic lu..nnti banjer gue Milo Ais erk..!

 

 SAM_3950

Mersing & Nizam..

 

 

 SAM_3951

Ustaz..on the bike!! Yooosshhh..!!

 

 SAM_3952

The Judge & EJ aka isixisixisix..(letih tulis nickname ko bro..!)

 

  SAM_3954

Pic Abey kene ade woooo…!! Tuan Tanah + Tuan Rumah tu beb..!

 

Tak jauh dari tempat kitorg stop jap tadi..kami akan masuk ke simpang ke kanan. Pics ni masa kat traffic light..

 

SAM_3956

Mmg takde keje lain aku time nih..gambir..gambir..gambirannn. Ini semua semata2 utk peminat2 TayarGolek.Com..setiap moment adalah cerita & aku cuba sajikan yang terbaikkkkk…! Pic ni aku amik dari bawah handle motor aku..

 

 SAM_3957

Ni plak dari susut yang lain..tu pasal ler aku lepak belakang beb. Kat depan kalu..takdak lah ini gambar..

 

@ RnR Gua Musang..

dah pon sampaiii…Alhamdulillah, semuanya dah selamat sampai ke RnR Gua Musang tepat jam 12.50 t/hari.. Kami akan berhenti rehat panjang kat sini utk makan tengahari, solat dan buang lah ape2 yang patut.

 

Tapi sebelum tu..aku nk stori skit nih. Geng2 yang join time tu mesti ingat citer nih. Mcm ni citernya..masa kitorg sampai sini mmg menjadi tumpuan giler2 lah bg mereka berada kat RnR nih. Ape yang aku perasan adalah 3-4 buah motor yang sampai lebih awal dari kami. Memandangkan group kitorg ni ramai.suasana tu tetiba jadik GEMPAQ abis lah..

 

So, bile dah gempaq..ade lah sebuah kereta satria biru berkuasa ‘turbo’ dok main turbo tu..3-4 kali lalu-lalang buat bunyik ‘chehhh’..bunyik turbo laa..Kitorg yang tak rasa bersalah langsung hanye sekadar tengok jer lah. Kitorg paham..ni bukan tempat kitorang. Kamii cuma nak menumpang makan & rehat2 jer. Takde niat lain utk tunjuk riak atau sebagainye.

 

Tapi tu lah kelebihan motorsikal berkuasa besar..mcm mana keadaan pon org mesti toleh punyerrr..wakakakakka! lebih2 lagi dgn konvoi yg besar. Adehhh..penat gak aku citer nih. Dah ler..aku nak carik air dulu..dahaga giler beb! Dah mcm duduk kat sauna nih..

 

Gambiran motor @ RnR..

SAM_3959

Barisan motor2 kitorg nih..sama spesis tp ade ler 2-3 bijik yang lain spesis.. :P

 

SAM_3960

Panda sungguh la Poknik kito nih..carik port parking redup tu…

 

SAM_3961

Motor kawe lagi..hok ni spesel, view bangunan kat RnR Gua Musang…

 

SAM_3968

Itu lah motor2 geng2 FERNO..dari KL ke Kelantan..tu pon tak semua kat situ.

 

Ok..jom lah..kite lepak dalam..panas giler nih. Sib baik aku mmg dah gelap..takde ler obvious sgt kegelapan nyer..

 

 SAM_3963

Aku & Paiz..ni capture sendri tau…benda pertama aku carik adalah AIR..lepas layan segelas air soya bean..baru ler terasa nak makan.

 

SAM_3969

Hidangan kat RnR mmg cukup menarik..mcm2 adaaaa. Sup panas ada..lauk-pauk kampung..ulam-ulaman..dan yang paling menariksss..budu, sambal belacan & tempoyak. Aku tgk Er6nwan amik tempoyak+ budu.. Terus tak citer banyak amik nasik terus..aku tiru style er6nwan..hehehehe tempoyak+budu..walaaaaaaaaaaauu wehh!! sedak gilooo..!!

“make dulu baru baya deh..!! tp jange lupo baya pulok…”

 

Kat bawah ni pic lepas melantak..sori beb, pic ade goyang skit. Maklum ler lepas makan..penangan kesedapan tempoyak+budu tadi..bak kata Abey..”tgh inzal ni bro..” hehehe

 SAM_3964

Siap pejam2 mata tu..tu tandanye masa yang sesuai utk Zzzzzzzzzz…

 

 

 SAM_3965

Amacam Ijam?? OK??..sengeh sokmo demo…hikhik. Demo wat gapo poknik?? punch card ko?

 

 SAM_3967 

Korang caya lah tuu..wattados bile dah start ‘menggoreng’ cerita..semua terkedu..tak terkata..kehkehkeh. Ni kes meracun Z1000 ke?? Ke perbincangan rahsia plan ke Golok??

 

Lepas tu kami ke surau utk solat..al-musafir la kami ni semua..

Tayargolek lepas ni pukul 2.00ptg..

 

 SAM_3970

Skali tengok riding gear kitorg nih dah macam barang2 bundle plak..men longgok jer. Ok beb..siap2! Kul 2.00ptg nak gerak dah..

 

Sebelom gerak..kitorg isi minyak dulu kat Shell di RnR ni. bagi full tank balik. Tapi aku tak isi minyak..ade lagi tengah..time ni ler aku candid diorg..

SAM_3975

Mmg aku puas hati dgn cuaca time tu..peluang utk gambiran ni mmg aku tak lepaskan ..

 

SAM_3976

Satu lagi beb..

 

 SAM_3971

Mat Chah - “Kawe nnti masuk tayargolek ke Han??”..iyo la guu..kepompom demo masuk..

 

 SAM_3972

Pasangan2 suami-isteri yang ideal..

 

Lepas tu..aku mcm dgr org panggil aku..toleh punyer toleh..woooh! Poknik yang panggil..”Han, nok sekeping gamba boleh ko?..bereh poknik!! kawe takdok haaa..”

 

 SAM_3973

Amacam?? Macho tak Poknik kito nih?..tu belom pakai racing suit lagi..

 

 SAM_3974

Mersing - “Han..aku pon nak jugak..bole laaa..bole laaa.!! Penat jadik Marshall korg nih..hehehe”

 

 

On the bikeee…!! agak2 brp kalii dah on the bike?? korang kire tak??

  SAM_3978

Ijam dgn gaya ‘sengetan marhain’ .. pasrah menunggu yang lain siap..”ko tgh merenung masa depan ke beb??”

 SAM_3979

Ok beb..nampaknye semua dah ready..kitorang tayargolek dulu deh..

 

Lebih kurang 2.10 ptg..konvoi mula bergerak. Jauh lagi perjalanan kitorg nih..baru sampai Gua Musang. Kami dijadualkan akan berhenti rehat + isi minyak sekali lagi di Kuala Krai..

Jumpa di sana nnti yer….

 

Adios,

-Han-

11 comments:

jurulukis said...

cukup menginzalkan...

jurulukis said...

saja nak tambah...ride ni klau dpt print sorg satu dlm bentuk hard copy n dibukukan mesti cara.kenangan anak cucu ni bang,,.. pastu ko jual la senaskah rm15.mesti laku.

Anonymous said...

waaa jurulukis dh bg hint tu..tak pun wat e-book..wakkakaka..

Anonymous said...

weeiiii la...tengah sedap2 baca,besambung pulok...bilo next entery ni bro..kawe yang dok pegi pung exited nak baca sampa abishh..tak besambung tak boleh ko?huhuhuhu

-silent reader-

DatinDiaries said...

wah...bestnya.......tu la..kalau call ari tu gerenti saya bawak motor u ari tu..hahhahhahha...gurau je..

Anonymous said...

wah mmg sonok nie...RnR Gua Musang ni baru separuh perjalanan dr Kl ke KB...slalu balik ngan kete jer..bl la leh rasa blk ngan moto lak..hehe..

Boh, sticker tayar golek ado lg???

-abe_shamin-

Han said...

jurulukis aka Abeycuak - menariks jugak idea ride ni kite jadikan buku..hmm..boleh dibincangkan tu Bey.

Han said...

silent reader - tak sambung tak best bro..kene sambung3 tu yang org dok tunggu2..ala drama "Sembilu' blh tggu 100 episod..ni tak kan tak sanggup..hahaha

Han said...

DatinDiaries - sori sgt2 sbb betul2 lupa ler nk roger2. Lebih2 lagi bile dah sampai kt Bike Week..haram lupa abis!!
Next time ade ride ke sana lagi blh la roger2 dgn group PMC

Han said...

abe_shamin - stiker TayarGolek dah tinggal bbrp keping je lagi drp 100 keping pertama..tu pon dh reserved utk group Andalas Bikers. InsyaAllah, nnti saya order lagi..ape2 hal saya update.

DatinDiaries said...

PMC tu apa...kalau yg saya punya group tu My@PC - MyPerdana Club.huhuhu..takpe..nanti next time blh lah jumpa..mana tau kot2 saya dah lulus ke ambik lesen B full..hahhahhaa..( koya )

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com