You Are Reading

2

Ride Santai Ke Kelantan @ Petronas Felda Kechau

TayarGolek.Com Tuesday, April 6, 2010 ,

 

Lepas isi minyak di Petronas Raub, kami akan meneruskan konvoi ke RnR Gua Musang plak. Tapi sebelum sampaii ke RnR..kami difahamkan akan berhenti utk mengisi minyak sekali lagi di Petronas Felda Kechau..

Serba skit gambiran on the bike..time ni kitorg baru jer berlepas dari Petronas Raub..enjoy with the pics..ni jer la yang termampu aku amik utk korang..

 

 SAM_3914

Amadon in action..!! dia selalu je follow aku..aku kuar camera jer..terus dia potong & maintain speed..lepas kompom pic dpt amik baru dia calos..adehhh! Madon ooo madon..

 

SAM_3915 Nizam-UPM…pon antara yang selalu follow gue..kalo tak kat belakang aku..kat depann aku..

 

 

SAM_3916

The Judge..aiii..Ko lagi?? :P

 

SAM_3917 SAM_3922

Some other views..

 

SAM_3918 ND…wat tak paham je ko potong aku erk?? horn mana horn?? hehehe..

 

SAM_3920 Luncai bersama labunye motornya…

 

  SAM_3923 Wattados dgn Z1000..senyap jer..tau2 kat depan..

 

SAM_3924   SAM_3927

Awan tebal..langit biru..biarlah cuaca panas daripada hujan..

 

 SAM_3929

Poknik..kadang2 laju..kadang slow..sentimental gak..

  

Sepanjang perjalanan dari Raub ke Gua Musang, kami melalui kawasan Felda. Keadaan jalan pada aku agak baik..cuma kadang ade lopak skit + tampalan tar yang tak rata. So perlu lebih berhati2 lah sebab jalan kampung kan..dikhuatiri ayam..itik..kambing melintas tanpe signal. Afif awal2 lagi dah pesan masa briefing tadi yang mana kawasan ni banyak simpang..kene espect kenderaan keluar masuk simpang. So far aku suka suasana jalan ni sbb banyak pokok2 kelapa sawit..hijau skit pandangan..kalo nk pandangan biru..tgk ler langit tuu..

 

Satu lagi ..kene slow down skit dikawasan sekolah..manalah tau adik2 kite yang balik sekolah kkdg tak perasan dgn kehadiran abg2 motor nih..

 

SAM_3932

SAM_3933

tercapture pic ni..rasa2 nye tak jauh dari Petronas tadi..

 

Ni aku nak citer skit nih..masa kat Benta. Keadaan jalan masa tu agak menuruni bukit skit, yang tinggal kat belakang cuma aku & abg Taja jer. Yang lain2 dah jauh kat depan..nak dijadikann cerita dipagi Jumaat haritu..dgn speed 100-120kmj dijalan kampung, ade satu simpang tiga. Mmg aku perasan ade kereta Wira aeroback yang nk kuar dari simpang dari arah kiri aku..yang jadi musykil kereta ni kejap mcm nak kuar..kejap brek..mcm 50-50 plak..bile dah macam tu aku 50-50 la jugak. Bile aku slow downn dia stop..tak nak jalan. Aku pulas throttle..eh eh..dia jalan plak pastu benti balik..penyudahnye kereta tu boleh berhenti kat tengah2 jalanraya!! ada akal ke tak mamat tu..bengong laaa!!

Aku amik tindakan utk ke kiri. Benda ni jadik dgn sekelip mata..mmg nasib baik. Kalo aku ke kanan silap2 dia tekan pedal minyak sepuah hati..kepompom aku kena langgar + tergolek guling-guling. Mmg mangkuk betul la mamat tu..puas aku bg horn + ramp abis-abisan. Abg Taja pon siap tunjuk ‘PENUMBUK’ kat mamat tu..tu la serba skit incident kurang best ride hari tu. Kite betul2 berhati2 tp org lain punye pasal silap2 kite pun kene jugak ..

 

@ Petronas Felda Kechau..

Kami selamat sampai kat petronas ni kire-kire oukul 11.15pagi. baru pukul sebelas beb..tp bahang jalanraya mmg terasa..air mineral mmg minuman istimewa aku..

Time ni baru aku isi minyak..sebanyak RM17.50 aku topup selepas 166KM perjalanan.

Sedikit gambiran utk korang masa kitorang kat sini..

  SAM_3935

Ustaz dgn t-shirt racingnye..ala memalu plakk ustaz..hehehe. 1st ride dgn FERNO & TayarGolek..

 

SAM_3936

Tak cukup kat sini..kat sana ade lagi motor2 group FERNO..

  SAM_3938

Aku yakin Wattados senyum sampe ke tengkuk sbb moto dia masuk TayarGolek lagi..nescafe ais satu bang yerr!!

 

 SAM_3940

Alhamdulillah..cuaca mmg baik hari tu..harap2 sampai ke Kota Bharu lah hendaknya..

 

Briefing….

SAM_3942

Masing2 dah siap isi minyak..dah rehat..dah minum air..dah berasap. Sedikit briefing lagi dari Arefifth & Abg Taja pasal next stop kitorg. Arefifth selaku Marshall yang guide jalan memberikan sedikit penerangan tentang jalan yang bakal kitorg lalui.

 

On the bike…..!!

 SAM_3944

Marshall dah siap blok jalan bg memudahkan kitorg melintas jalan.

 

Ok beb..aku and teh geng nak tayargolek nih.. korang blh la buat keje dulu yer. Nanti dah sampai RnR Gua Musang, gue kasi roger satu kali..

Tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu…!!!

 

Adios,

-Han-

2 comments:

rizal said...

Mantop ler bro, teknik camera sangut tu jadik lerrrr....

Han said...

Rizal - thanks bro..memula tak konfident gak nk buat mcm tu..Tp lama2 ok la plak..tak sabor nak g ride yang lain plak nih..hehehe

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com