You Are Reading

5

Finale – CNY Ride @ Awana & Genting

TayarGolek.Com Friday, February 19, 2010

Yooosssshhh…!

Sambung lagi citer kita..

Mcm yg lepas aku citer..jalan semasa turun dari puncak Genting Highland ke Awana mmg busy. First time aku ke Genting traffic teruk giler..terpakse menyelit sana sini dgn suasana berkabus. Kadang2 aku ON gak hazard light tu..biar diorg yg memandu tu alert skit dgn kehadiran motor.

 

Lepas jer kawan berkabus, perjalanab mula smooth..dh boleh meleper skit2. Tp pon tak blh lebih2 sebab kereta tetap banyak..so kene extra careful ler..

 

Corner ke kanan dah..corner ke kiri dah..corner U-turn menuruni bukit pon dah..diam tak diam sampai dah kat round about ke Awana..masa tu baru ler nampak Abg Din kite. Kesian Abg Din tunggu kitorg lama..sori bro sbb traffic kat atas tadi mmg tak cun..

 

Masa utk panjat Awana plak..!

SAM_2533

Sampai je kat atas, sorg bikers pon takde..rasanya semua dah turun kot..mana taknya, kitorg sampai sana dlm pukul 12.30 t/hari. Bukan breakfast lagi dah..tp dah lunch time.

 

SAM_2532

Abg Din dgn helmet ARAI nyer..soriii bang..sbb lama tunggu. Maklum ler musim2 perayaan..semua bangsa ikut raya skali..ahakss!

 

Minum time..!

Walaupon dh tengahari..tp takde la plak rasa lapar..aku makan jer ler yg ringan2 + Nescafe Tarik. Skali diorg pon malas nk makan berat2 time ni. So kene air panas + roti jer ler..

Mesti korg kata..”ride jauh2 makan roti jer bang??”..nak wat camnerkan, bab2 makan & selera ni bukan boleh dipaksa..betul tak?? Betul ke tak betul?? :)

 

 SAM_2529

Abg Din & Aknoor..1st time jumpa..tp tidak bagi aku..kehkehkeh. Jadik, sambil2 kene air panas, kitorg sembang ler pasal biler amik motor..dah jalan kemana..brape laju dah test..dan byk lagi laa..nak citer silap2 3-4 hari tak abis..

 

Yang paling best biler Abg Din cerita pengalaman diorg layan motor masa zaman “gila-gila remaja” dulu..haahaha..mcm2 motor dah pakai..bile pikir2 balik time tu aku pon tak lahir lagi kot..hehehe

 

Aknoor plak citer masa zaman2 rempit muda2 dulu..”dulu darah muda beb..hati kering. Skg ni bawak motor slow skit..kene beringat..” ..betul gak tuu..tu cara masing2 kan..

 

 SAM_2531  

Kengkadang pernah gak aku dengar org kata..”ride tu punya la jauh..tp sampai sana semata2 utk makan something jer??..pelik betul ler!

Hmmm..menarik soklan tu..biar aku cuba jawab. Walaupon aku baruu jer setahun jagung dlm dunia motor, tp pengalaman ride & jumpa kawan2 sepermotoran jer yang kitorg cari..pasal makan tu ..alah alasan jer tu!! makan ni nombor 2 ler..yang penting kitorg nak ride sama-sama..so secara tak langsung masing2 close..tu jer!

Tu pendapatan aku ler..kalo korg ade pendapatan yg lain..sila lah tambah nasik yer!!

 

Tp sebelum tu..aku nk ucap TERIMA KASIH kat Abg Din sbb banjer aku & Aknoor. Ni yg aku segan nih..kite ajak ride dia banjer plak..tp dh rezeki kan..TAK BAIK TOLAK!!

Uiii…! cam dah lama jer lepak kat dlm nih..Jom ler lepak luar. amik skit udara nyaman+dingin..sambil2 cuci mata dgn keindahan alam..

 


Serba skit view utk tatapan korang..

SAM_2549

Takde ape sgt pon kat sini..tp tu la yg pelik..naper ramai suke kesini?? Nak tau..kene panjat sendiri..

 

SAM_2535

Objek kaler ‘hitam’ tu mmg betul2 kejadian yer..bukan nyer objek pelik kejap ade kejap takde tauu…!

 

 

SAM_2536

Angin sepoi2 jer time nih..kalo la dpt landing baikk punyer..mau lelap nih!

 

SAM_2537

Pemandangan dibawah pokok..

 

SAM_2538

Dari sebelah kiri plak..ala ni pic pakai camera murah jer. Mana ler nak lawan org amik pakai DSLR..yer tak?? :P

 

SAM_2539

View menghadap ke atas pokok..hmmm..kepompom aku dh takde keje time nih!

 

 

SAM_2546

But I like this pic..mcm ade 4 layer plak..ok laa bg aku yg tak terer pasal shot2 gambar nih..yg penting ade ler kenangan..yiiihaaaaaaaaa..!!

 

 

SAM_2540

Ehemm..! Pic tauke TayarGolek.Com..hehehe..jgn maree!!

 

SAM_2541 

Aku & Abg Din..harap2 pas ni sudi ler join ride lagi..

 

SAM_2544

Aknoor sambil tersengeh..”Han..agak2 sok muka aku blh masuk TayarGolek.Com tak?”..kehkehkeh..tu ler soklan dia time tu kat aku..”rilex ler bro..part by part lor..!!”

Abg Din plak wat gaya tak paham jer..purak-purak selamber ler tuu..

SAM_2542 

Cukup ke gambirannye?? Abg Din, Aku (Han) & Aknoor..time ni mmg aku tak nak amik pic full. Biar ler lain pd yg lain skit dok??..

 

Bukan stakat bergambar jer..kitorg sembang2 lagi kat luar. Mcm2 la topic..smpai aku pon tak ingat nk citer balik. Yang aku ingat citer2 pasal pengalaman jatuh moto..wife suke ke tak bile bawak motor..ah byk laah!

 

letihhhh…

 

SAM_2548

Memandangkan ko mmber lama aku beb..pic ni khas utk ko ler..pas nih blh letak frame kat umah..hehehehe. ni pon dia kata “ape plak ko buat tu..ishhh..ko ni mcm2 style laa..” kekekeke..

pasni mesti ko senyap..!! tak terkata ape..

 

Diam tak diam dh dekat pukul 2.00 ptg beb..aku rasa elok lah kitorg beransur pulang sementara cuaca tengah sihat..

 

Balik time..jumpa lagi Awana..!

 

   SAM_2552

Inilah pic terakhir kat Awana..pasni balik ke rumah masing2. Aku & Abg Din akan ikut Karak. Aknoor paling akan ikut Batang Kali..

Haa..ni yg aku nak citer nih pasal Aknoor meleper laju jer..sbb dia ni blh katakan hari2 naik Genting. Layan sorg2 tu…aduyaiii! Best giler..mentang2 rumah dekat..hari2 training..hehehe.

Itu lah gurauan..tetapi itu lah kenyataan..betul tak Aknoor?? ko tak ngaku dosa..

 

Ok lah beb..tiba masanye utk meninggalkan perkarangan Awana nih. InsyaAllah, ade keizinanNya..sampailah lagi aku ke sini..

 

Keadaan highway Karak sampai tol Gombak..

Hmm..seperti yang dijangkaan..kenderaan mmg byk tp smooth. So far blh lagi speeding 120-140kmj. Tp laju2 pon nak kemana..kite bukan nak racing tp riding..

 

Sampaii tol Gombak..aii badan dah mula panas & peluh..time tu ler terasa lapar..ingat nk balik terus jer. Skali Abg Din ajak makan kat Oldtown Jln. Kuching..ok lah..ON jer!

 

SAM_2554

Masa kat Oldtown Jln Kuching..1st time gak aku lepak kat area sini..tp ape2 pon kitorg tak lepak lama kat sini..dlm pukul 3.00ptg kitorg gerak dah.

 

Mmg duit aku tak laku lah haritu..nk bayar jer kene block!..nak bayar jer tak bleh! Abg Din yang banjer makan tadi..aduiii! Terima Kasih skali lagi bang..Semoga bertambah2 ler rezeki Abg Din..

 

Lepas tu..masing2 ride solo..Abg Din balik Ampang, dan aku balik Klang…

SAM_2555

3.30 ptg..Selamat sampai di Tol Setia Alam..nmpak view tu? “Setia Eco Park”..nak tau ape maksud nyer korg tanyer ler Sime UEP..hahaha

 

Begitulah kisah..cerita..pengalaman aku ketika Ride CNY baru2 ni. Tu jer lah yang mampu aku buat stakat ni. Ramai geng2 aku diorg ride ke Thailand..teringin jugak aku nk kesana dgn Kuda Putih ni..tp nnti lah aku fikirkan..

 

Kata2 akhir dr aku..Thanks buat Aknoor & Abg Din sudi ride dgn aku sempena CNY 2010..tak kira lah kawan lama atau baru..tua atau muda..RIDE tetap RIDE..! Mmg seronok ride dgn korg..very enjoyable & Fun! Ade rezeki kite ride lagi..InsyaAllah.

 

Ok lah..aku rasa aku tamatkan CNY Ride ni disini. Sebabnya, Sabtu ni aku akan ke Muar atas invitation dr Muar Bikers Club. Sape2 nk join, blh RV kt R&R Seremban pukul 8.45am. Tayargolek pukul 09.30am..lambat tinggal yer..huhuhu.

 

Jumpa lagi..

 

Adios,

-Han-

5 comments:

Aknoor said...

AN,lidah dah kelu,tak terkata apa.Tapi walau macam mana pun,nanti jangan lupa.calling calling lah :-)

flamiyoes said...

Bro.. nice angle laa pic Abg Din yg dr angle bawah,nampak pokok pine tu.. sure kembang giler Abg Din tu, hehehe

Abg Din jgn lupa laks amik pic ni, cuci.. cantek tuu..

Han said...

Aknoor - takde ape pon bro..aku cume menulis ikut hati jer..InsyaAllah ade ride mana2 yg aku join, aku roger2..

Han said...

flamiyoes - u salah org ler..yang pic solo bawah pokok pine tu bkn Abg Din..tu Abg Aknoor..hehehe

flamiyoes said...

huh, ye ker.. alamak, sorry.. but nice pic, nice angle..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com