You Are Reading

10

Part 1 – CNY Ride @ Awana & Genting

TayarGolek.Com Tuesday, February 16, 2010

Yooossshhh…!!

Salam geng..

Aku dh pernah stori pasal ride ke Awana sebelum ni kan? Tapi beb..lain hari lain plak pengalaman nyer..betul tak??

Mcm yang telah aku janji sebelum ni, sempena cuti CNY 2010 kali nih.. hajat utk ride santai + rilex  telah pon tercapai..ride santai & relex kaw2 punyer ke Awana & Genting..ala ni mmg style aku bile ride suke  santai2..sebabnye, aku nak enjoy, dpt tgk kanan..tgk kiri..tgk view yg menarik. Minda kite pon rilex..so takde lah rushing. Satu lagi, kalau ade peristiwa yang menarik..aku akan berhenti. Tapi kene tgk gak keadaan sesuai atau tak utk berhenti..kalo tak ok, terus jer ler.

 

Ride sempena CNY kali ni aku ditemani dgn 2 org sahabat iaitu Aknor dan Abg Din. Kedua2 nya pakai Ninja250r. Aknor ni mmber masa aku keje di Malaysia Airport Technologies,KLIA. Dia ni vendor kitorg dari IBM..bab2 pasang+barai server P5 IBM..pejam mata jer dia buat..mmg OTAI gilerrrrr..!!.

 

Abg Din ni plak..aku kenal dia masa kt Kapar Motor aritu..ala yg aku citer sebelum ni..byk kali dia pesan kalo ade ride ajak dia. So, kali ni impian tercapai. Tapi aku akan jumpa Abg Din ni kat Awana nnti..sebab dia nak uruskan hal family dulu..

 

Aku mmg tak kisah pon moto ape kita bawak..yg penting 1 tujuan..kite nk enjoy ride..kalo korg nak laju silakan, tp tunggu ler kat mana2 erk..! Jgn tinggal aku terus dah ler..

 

Jom aku share skit pengalaman ride hari ni..”Lets TAYARGOLEK..!!

 

SAM_2469

Kali ni aku tayargolek melalui Kesas Highway. Dari R&R Hicom, aku park sekejap utk amik pics di pagi hari. Time ni matahari mmg cerah..cuaca yg cukup best utk menggolekkan tayar..

 

SAM_2468

Sambil2 berasap amik mood utk ride..keadaan di highway KESAS time ni masih lagi lengang. Mgkin masih awal lagi kot. Mgkin tgh hari skit nnti semua h/way akan start busy, masing2 yg dari kampung akan balik ke KL.

 

Ok la beb..aku nk start tayargolek nih. Aku akan jumpa Aknor nnti kat Petronas Burger King, Gombak.

9.45 pagi – Tayargolek ke Petronas Burger King, Gombak.

 

Dgn speed 120kmj, dgn rilex aku ride solo ke Gombak. Exit melalui tol Seafield dan terus masuk ke Highway Elite. Lepas tu aku masuk ke NKVE plak..(brp byk ‘lepas tu’ daaaa..)

 

 SAM_2470

Dr highway NKVE, aku menyusur keluar meghala ke tol Jln Duta. Tp sebelum sampai ke tol, ni la kerja aku..hahaha..gambiran & gambiran..

 

SAM_2471

Sekitar jam 10.00 pagi, highway ke tol Jln Duta pon lengang lagi..kereta tak banyak. Kalo yg mana kaki meroket ni mmg “line clear” laah..

 

 SAM_2473 

Clear beb..!! tengok tuu..

 

SAM_2478  Ketika berhenti di KM 26.9 meghala ke Tol Jln Duta..baru ler ade kenderaan skit2. Cuaca mmg cun..tp aku plak yg mula berpeluh nih..bahang jalan dh mula terasa beb! Blom bahang enjin moto lagi..

 

 SAM_2476 

Aku tak tipu..mmg aku benti kat kilometer 26.9..semua org yg lalu tgk aku lain mcm jer masa aku amik pic..ahh..! lantak ler bukan diorg kenal aku pon..hehehehe. Kecuali korg yg tgh baca ni

 

SAM_2479

Serba skit view di tepi h/way..aku rasa ramai org lalu jalan ni hari2. Tp nk dptkan view mcm ni mgkin jarang org amik gambiran. Ini lah “TayarGolek”..setiap gambar adalah cerita & kenangan..cewaaah!!

Ok..500meter lagi nak sampai tol dah..jom! Kite teruskan perjalanan..Lepas tol ni aku akan masuk Tol DUKE plak.

 

 SAM_2483

Berhampiran dgn Tol Duke, dr jauh lagi aku dh ushar tempat yg sesuai utk parking motor sekejap..lain2 mcm tak sesuai & agak membahayakan.

 

SAM_2484

Langit kebiruan di pagi hari..harap cuaca ok lah sampai ke petang..Korang dpt lihat hanye beberape buah kenderaan roda 4 jer yg ade time nih. Ke ramai yg masih tido lagi? ahaksss..!

 

SAM_2485

Plaza Tol Batu (DUKE)..ntah, dia tulis Plaza tol Batu..aku ikut jer ler..hehehe

 

Kite jalan lagi..yiihaaaaaaaaa…! Dah dekat dah dgn exit ke Kuantan/UIAM/Gombak..

 

SAM_2487

Tapi sebelum aku betul2 terus sampai Petronak Burger King..last stop dr aku. Aku stop lagi kat tepi jalan..sebenarnya pada korg yg lalu jalan ni hari2 mgkon tak herankan..tp aku plak, kadang2 & jarang2..so shot ler..hehehe

Memandangkan aku ride solo..so takde problem ler nk benti kat mana2. Ikut suke hati aku jer nak benti. Tp kalo dgn group agak susah ler..jadi ni ler peluang aku..

 

Ok la geng..dah panjang aku citer ni..aku nk gerak terus nih.. Jumpa aku kat sana nnti k..

Bersambung..

Adios,

-Han-

10 comments:

flamiyoes said...

hmm.. masa CNY, patut laa jalan lengang semacam jer.. huhuhu

Han said...

Flamiyoes - tu la sapal nyer ride gong xi pa cai..sib baik tak blh ride sambil makan limau mendarin..hahahah..haaa cepat ler amik motot!

Anonymous said...

nice pics bro Han..sambung ler terus!! tak sabar nk tggu next part ni.

flamiyoes said...

huhu.. sabo dulu Bro.. kalo amik skang ni nak letak mana motor gua nie? aku duk apt kat bukit kuda tu.. kalu g open house Chear tu.. tgk2 laa environment.. mmg xde parking motor.. seriously.. sayang weii BF aku tu..

Ikut ati, thn ni jugak angkat.. huhuhu

Anonymous said...

walau pun aku tak penah naik genting/awana ni..perghhh tengok view macam aku nak gi panjat skang plak..

apa speselnye awana genting ni?banyak kali bro naik sini...tak jemu-jemu plak tu..

flamiyoes said...

Dear Anonymous.. saya bercakap dr experience saya ngukor jalan dari Shah Alam ke simpang genting yg bleh u turn balik tu.. the road IS marvelous!! masa tu aku ngukor jalan tu dgn bf no 2 naik keter dia.. mmg teruja abis laa.. aku duk bayang kan kalo laa masa tu aku bawak moto, sure best giler layan lap ni.. naik keter pon dah excited, apatah lg kalo naik motor yg sure lg best layan lap kan.. sbb tu aku suka moto, sbb bleh lap.. ahaks.. keter lak x semua bleh buat.. ahaks.. cuba check dlm utube rakaman2 moto yg buat downhill dr genting tu, sure lentok2 kepala.. huhuhu

Han said...

Anonymous February 16 - relex ler bro..sabo..sabo. Kene citer skit2..nak terus abiskan citer tak syiok ooo..hehehehe

Han said...

Anonymous February 17 - haah..Flamiyeos dah tolong jawabkan tuh!
Sebenarnye beb, ramai kesana bukannye utk ape pon..jumpa kwn2 & breakfast jer..sambil2 hirup udara dingin + segar. Tp..laluan masa memanjat ke Awana & Genting ni mmg berliku/short corner. Jadi, ni ler tujuan utama para bikers kesana utk asah tayar. kalo tak tayar tu botak tengah jer..

RaYbAkH said...

Hampeh la ko, sms ajak ride kul 9, kul 930 dah RV. Baik takyah ajak.

p/s: Sehari sebelum tu aku layan klawang, best woo. Bile nak repeat klawang lagi? Hehehe.

Han said...

Raybakh - ala beb.. kitorg gerak lewat la..kalo ko suh tunggu, kitorg tunggu beb..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com