You Are Reading

7

Coolant menitik..

TayarGolek.Com Thursday, March 11, 2010

Yooossshhh…!!

 

Hari ni lepas balik keje dlm pukul 11.00pagi..ngam2 jer sampai rumah & park motor, tiba2 aku perasan ade something yg keluar dari hos getah kat bawah engine…rasanya mcm coolant aku menitik keluar atau overflow. Tapi tak dapat dipastikan plak..

 

Nak kata overflow atau coolant terlebih..hmmm..mcm tak mungkin, sbb motor aku dh nak cukup setahun dah bulan April ni.

 

Bile depan mata nmpak cecair tu keluar..wa jadik panic beb! Mcm2 wa pikir..bocor ke? ape ker?..ntah ler. Yang aku inat nak buat  time tu..amik gambo. Sib baik mmg bwk camera..terus aku capture pic ini..

 

 SAM_3194 Macam ni ler keadaan time tu..tibe2 jer keluar lepas je parking moto..

 

SAM_3197

Dari hos getah tu ler..coolant tu keluar!!

 

Mungkin esok ler aku pegi check prob ni..harap2 bukan masalah yg serious. Mungkin tukar coolant skali..

 

-Han-

7 comments:

J said...

hmmm soh check waterpump bro.. masalah gak ni ape pon masa nak ride ke bengkel make sure check heat ada eating x..kemungkinan:
a)check fan ada pusing ke tak ( radiator fan)
b)check radiator thermostat/water temperature sensor( takut jadik bengong
jer)
c)kalau radiator crack pon coolant boleh leaking bro.
d) hose jointer..
apa pon try bawa kedai dlo bro n carefull. do call if u need anything.

RaYbAkH said...

motor dah siap?

Han said...

J - thanks kat ko punyer advice. Sok aku pi check. Ingat nk check kat Chear Bkt. Kuda,Klang sbb ade 'Kawasaki Service Center'. Ingat nk buat hari ni..tp wa pengsan sampai ptg plak..

Han said...

RaYbAkH - sok baru nk g check beb..hari ni tak de kudrat nk layan motor..Pengsan sampai petang..hehehe

khairul hadi shaari said...

Salam bro han, nak tanya pasal kes lama nih. Apa punca coolant menitik ni? dapat setel tak?
-hadi er6n- (hadi.shaari@gmail.com)

TayarGolek.Com said...

khairul hadi shaari - try reflush coolant dengan yang baru. Radiator cap mungkin kene check

Tajaurol Hamali (G75846) said...

er6 aku pun coolant meleleh ikut hose sebelah kiri enjin. Kat radiator pun ada sikit. Padahal hose radiator baru tukar. Normal ke? Sapa2 penah alami?

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com