You Are Reading

11

Merawat motor aku @ Chear Motor

TayarGolek.Com Sunday, March 14, 2010 , ,
Yooossshhhh…!
Salam utk semua pengunjung TayarGolek.Com.
Buat masa seminggu ni..aku berada di kampung @ Penang sempena cuti sekolah..
Kali ni aku nak share stori skit pasal motor aku yg telah selamat dirawat. Ape kes plak motor aku sebelum ni?? Korang blh check ler kat sini!

Aku ke Chear Motor Bukit Kuda, Klang dgn bro Gagento. Kebetulan plak dia nk tukar tayar belakang motor dia. Aku gerak skali ler dgn dia..
Kat Chear Motor Bukit Kuda plak mmg ade tempat khas bagi pemilik motorsikal Kawasaki. Jadi, sampai je sana..aku & Gagento terus register di “Kawasaki Service Centre”. Lepas isi semua butiran yg diperlukan..motor aku & Gagento terus diorg bawak ke Service Area. Tapi dlm kes semalam, motor Gagento diorg buat dulu sbb tukar tayar jer..

 SAM_3208
“Kawasaki Service Centre” di Chear Motor, Bukit Raja..

SAM_3209
Mcm ni ler serba sedikit ruang “Customer Waiting Area” yang complete dgn TV+DVD, Aircond dan bbrp buat kerusi..so nak lepak lama pon takde hal..

 SAM_3207
Keadaan ruang “Service Area”. Banyak jugak motor yg dlm progress utk di’repiar’. Tu belom lagi yang bersusun kat luar bahagian belakang bangunan..

SAM_3206
Mang Chai yg handle kes motor Gagento. Tayar dah di buka..masa utk tukar yg baru + alignment. Tayar yg menjadi pujaan hati Gagento adalah jenis Bridgestone BT021. Harge?? cam biasa ler…sama harge cam aku dpt RM490.

Motor aku diaorg tak bawak masuk lagi sbb tgh tunggu makenik sorg lagi siapkan 1 moto. Sementara menunggu..aku & Gagento pegi ushar2 motor jap ler..
Jom..kite lepak kat Showroom..

Korang dah ushar2 Z1000 2010 yang baru ke?? Bg yang belom..aku share skit gambiran kat sini. Ade 2 kaler..1 versi kaler putih dan 1 lagi versi kaler hitam.
Yang banyak aku amik gambiran time tu versi kaler putih..ala2 mcm motor aku jugak..

@ Showroom..
 SAM_3199
Versi Putih berseri..amacam?? Teruja?? ahakss..
SAM_3205
Wajah Z1000 2010..versi hitam. Yang ni siap dgn abg model lagi..hehehe
Takmo ler citer pasal Z1000 sgt time nih..nnti aku buat entry lain erk..

Banyak gak motor yang kitorg try2 duduk..test position (time motor tak gerak ler)..tp dlm byk2 motor tonggek..CBR600 ni mmg best. Dari segi keselesaan..tak terlalu membongkok. Ketinggian plak ‘medium range” tak terlalu tinggi & tak terlalu rendah. Ni pandangan aku ler..dan Gagento gak sependapat dgn aku.

SAM_3220
Dalam kes ni..Gagento ler jadik model utk TayarGolek.Com..

SAM_3221      SAM_3221    SAM_3220 
Closed-up..some part of the bike..

Asyik ushar motor jer..biler nak membeli nyer?? ahahaha..tu soklan cepu mas. Usah ler di tanye..hanye mampu tumpang duduk jer ler. Harga nye..agak2 korang brp? Ok..harga OTR adalha RM79K. D/p: RM28K dan bayaran bulanan plak RM1100 selama 5 tahun. Dah macam harge Z1000 2010 jer kan..

Jom minum weii..lapo pon ade kering tekak pon ade..kite minum kat Chear Motor Cafe ( CM Cafe).
@ CM Cafe..
 SAM_3212
100Plus + Red Bull = 100 Bulls. Pas ni tenaga seladang ler bawak motor.
SAM_3213
Sroooot…srroooot!! pergh..! Gue test jugak menu baru Gagento tu..blh tahan layan beb!!

Serba skit view dlm cafe nih. Tapi tak jgn expect ler byk mangkanan dlm nih..
SAM_3214
SAM_3215SAM_3216
Antara Sijil2 Award & gambiran event bersama Chear Motor.

SAM_3217Brader-brader ni pon wa tak terlepas bg sticker TayarGolek.. “waaa…TayarGolek.Com..siap sticker tuu..!! Mmg kene dgn nama yg ko pilih ni..”

SAM_3219
Dan..sekeping sticker aku bagi kt Abg Mad..person in charge kt CM Cafe.

SAM_3219 Close-up skit sticker nih..

Lebih kurang 30 minit lepak minum + kene Nasik Lemak..kitorg chiaw ler. Pegi tgk ape cer motor kitorg kt Service Area..

@ Service Area..
 SAM_3222

Aku follow up advice dr member aku..Bro J. Advice yg dia bg kat aku dlm entry yg lepas:
“hmmm soh check waterpump bro.. masalah gak ni ape pon masa nak ride ke bengkel make sure check heat ada eating x..kemungkinan:
a)check fan ada pusing ke tak ( radiator fan)
b)check radiator thermostat/water temperature sensor( takut jadik bengong
jer)
c)kalau radiator crack pon coolant boleh leaking bro.
d) hose jointer..
apa pon try bawa kedai dlo bro n carefull. do call if u need anything.”
SAM_3223
So far ape yg bro J mentioned..mmg diorg check. Check fan, check radiator thermostat/water temperature sensor, check host utk coolant & check temperature. Takde leaking ape2 pon. Aku cuba tnye ape sbb jadik mcm tu..dan ape yg makenik tu bgtau adalah sama mcm yg mmbr2 respond dlm forum FERNO. Biasanya kes mcm ni sbb collant terlebih. Last thing yg makenik tu recommend kat aku..flush coolant yg skg. Tukar dgn yg original collant without water.
Coolant yg diorg pakai adalah cap “Total”. Harap2 ok lepas ni. Lama gak diorg test.

SAM_3224
Dah siap pon..harap2 lepas ni takde la jadik lagi kes collant menitik..

SAM_3225
Ready utk dibawak keluar..test seround dua moto aku jap..

Once semuanya dah setel..takkan nak blah terus kot..bayor ler!! OK..tukar coolant dlm 1 botol lebih = 2 botol ler gue kene bayor, sebotol hargenye RM21. Jumlah aku kene bayar utk kos repair ni adalah RM62 (workmanship RM20).

Lega rasanya bile motor dah dicheck..disebabkan coolant ni jugak..aku terpaksa menarik diri dari Ride ke JB –menghadiri majlis Perkahwinan bro Benladen. So, akuk tak dpt ler nak buat stori pasal Majlis Perkahwinan beliau.

Last word dari aku..korg rasa motor ade lain mcm, cepat2 ler check ..jgn tangguh2 & jgn belasah gak. Takut nnti problem lain plak jadik.
Buat bro Benladen - “SELAMAT PENGANTIN BARU BEB..SORI MOTOR GUE INJURED, SO TAK DAPAT NAK BUAT STORI MAJLIS KAHWIN LU..”

Adios,
-Han-

11 comments:

Anonymous said...

wah lauuu moto pojaan hati dah klua laaa
-ciku-

flamiyoes said...

HUih.. selamat bercuti bro.. btw, saya pon tgh amik lesen time2 cuti skolah ni, hehehe kat rakan ehsan tu, so duk melenjan laa er6 hijau tu. hehehe best psl dia dah lowered kan, sesuai utk org yg x cukup tinggi sgt mcm saya ni.. hehehe

j said...

laaa .... coolant lebih... pening jer aku kasik detail spec.. hahaha

Han said...

ciku - yo laa..pojaan hati ekau jo..copek skit jang oii!!

Han said...

flamiyoes - gud luck & selamat belajo. eh er6n ijau?? ade moto baru ke? yg lepas er6 biru jer..

Han said...

J - tak payah pening2 bro..ape yg ko bgtau aku tu ..mg diorg check..SOP diorg kot? hehehe

Anonymous said...

wah..dah ada sofa..dulu aku gi sofa lum sampai lg..kena berdiri tengok moto..bro ben ada lg kat sana..rider yg banyak experience..-ped-

Anonymous said...

Salam Bro...gua pake ER6n kaler sebijik cam lu punyer...nk tanya kt memember jugak apa masalah kalu timing asik mati terutama biler dah jalan...lg satu motor gua nie kerap kali lambat panas wlupun bru je mati enjin...
Faez
faiz.fazainala@gmail.com

TayarGolek.Com said...

ped - yes bro..memey dah ade sofa dah. Air tin pun ado..tp kene bayo ler..hehe

TayarGolek.Com said...

faiz.fazainala - timing motor lu rendah sgt ke bro? tapi mustahil sbb motor tgh jalan kan? Dah penah tukau spark plug? Aku advice check kat mana2 kedai motor yg biasa buat motor besar bro. Aku bab2 teknikal ni krg skit.. :)

fikri said...

taw tak estimate harga radiator fan

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com