You Are Reading

11

Tukar ekzos+plug+horn

TayarGolek.Com Wednesday, March 10, 2010

Yoooshhhh…!!

 

Sabtu lepas aku ade dtg kedai Wah Motor, Klang. Aku pegi ke sana sebab nk tukar horn aku yg dh pecah + rosak. sambil2 tu tukar le spark plug Irridium yang aku beli aritu. masa aku sampai sana, Bro Mersing pon ade..tgh ushar2 motor dia kot bile nak siap.

 

Time tu ade ler 2-3 bijik motor yang diorg tgh layan..aku kene tunggu jap ler. Sebenarnya tujuan utama aku nk tukar rantai+sproket..tp spoket belakang plak takde stok ..hmm..nampaknye, hari lain le aku tukar..aku kalo boleh nak tukar 1 set terus..senang citer sbb nnti takde ler nk dtg lagi utk tukar sproket plak..leceh maaa!!

 

Ok..turn motor gue dah sampe..!!

 

Tukar Denso Irridium spark plug..

1st tuka plug dulu..mileage aku skg dah 27000KM (aiii..belom setahun lagi nih!)..so dah patut sgt ler gue tukar.

 

SAM_3139  Ni masa tukar plug..dah alang2 si AhLong ni nk bukak tank..aku suh dia service skali air filter tu. Bersungguh2 betul  Bro Mersing tu..pasn ni boleh buat sendiri jer bile tukar plug nnti..

 

 

Ade org nak posing jap…

Aku rasa korg kenal dah dia nih..aku ade bgtau sebelum ni. Cuma kali ni, Ila ckp nk posing lebih skit kat TayarGolek.Com..ahakss!!!

 

SAM_3117

Posing ler..Ila @ TayarGolek.Com..

 

SAM_3120 Sekeping lagi..

p/s: pic yg aku publish ni dia dah tgk dulu..so mmg dpt APPROVAL dr dia..ok!!

 

Ape kabo motor kawan kite??

 

SAM_3121 

Keadaan ER6N bro Mersing yang telah dibogelkan secara abis-abisan..

 

SAM_3115

Muka Mersing akibat TTS @ Mali Corner, danau Kota..dan mgkin akibat tekanan hidup bila motor nye hampir 3 bulan tak siap lagi. Ni semua gara2 proses insurans claim tu sloooow!

 

Pasal ekzos plak..

Sebelum ni aku mmg ade plan nk tukar ekzos..tp bukan ler jenis yang mahal2 spt Yoshimura, Leo Vince, Arrow dan lain-lain..bajet utk ekzos aku carik yg paling low price dlm market. sbbnye,  roadtax/insurans moto aku nk mati dh ujung bln ni, rantai dah mula bunyi mintak $$..Horn aku plak yg tak bunyik pon nak $$$..hehehe. Takde horn bahaye jugak sbb nak bagi warning kat pemandu kete yg kkdg suka hati-hati dia jer bile nk memotong..

 

Sebelum CNY lagi aku dh booking AHM (Ampang Hoong Motor) ekzos kat Wah Motor. Tp stok takde plak..sbb demand skg agak tinggi. Sampai skg tak dpt2 lagi..hehehe..sabo..sabo..!

 

IMG_4043 

Gue mmg support “barangan Malaysia”..ngeeek!!

 

IMG_4042 AHM – Ampang Hoong Motor. Pas ni aku nk buat custom ekzos gak ler..”TayarGolek” ekzos..huhuhuhu

 

Sambil2 menunggu, tiba2 Ah Fuat dpt call, then dia bgtau ekzos sudah sampai. Stok hari tu sampai 15 bijik. Tapi 10 org termasuk aku dah dlm waiting list..

 

Tukar ekzos - AHM

 SAM_3134

Ahhh..mmg nasib gue ler!! aku org 1st dpt hari tu..plan nk tukar horn & rantai..last2 aku pasang ekzos terus.

 

SAM_3140

Ok..dah pon siap pasang..time ni aku try bukak silencer dulu. Terasa gegaran nyerrr..hahahaha

 

SAM_3144

Siap segala2 nye..tekanan angin tayar pon dah check..Tinggal rantai & sprocket jer..mgkin minggu ni aku tukar. Lepas ni nak ride ke Kelantan. Tu kene check semua yang perlu..

 

Ok la beb..next tiem aku citer lain plak..masa tak mengizin kan utk aku update setiap hari wat masa skg nih..

p/s: ade lagi citer ride yg aku blom citer..

 

Adios,

-Han-

11 comments:

Anonymous said...

sedih siut aku tengok muka mersing..lawaks..lawaks...

RaYbAkH said...

First skali..WOW..utk awek ILA

Second...WOW..utk ekjos AHM..bile aku ble dengor munyik-munyian nie?

Han said...

Anonymous March 11 - mana nyer tak sedey beb..dekat 3 bulan motor ter'bogel' mcm tu jer..kalo gue pon sengal!!

Han said...

RaYbAkH - nasib tak baik la beb, motot gue injured!

hishamhkc said...

Bro,
best ke bunyi AHM neh? Ade sample bunyi kat mana2 site tak?
Kalau ok, ingat nak pasang gak.

-hishamhkc

harris said...

mcm mana klau nk tukar plug.
berapa lama tempoh untuk tukar plug.untuk motor ex5

Anonymous said...

Bro2 ni keje ape yea?

Anonymous said...

bro, lepas tukar ekzos perlu retune enjin tak???

TayarGolek.Com said...

kalo slip on tak perlu rasanya..melainkan fullsystem

inamorataoreonz said...

bro//// nsk tsnys ekxos ni sesuai ke utk single sylinder... huhuh ..

TayarGolek.Com said...

single sylinder boleh guna. Untuk motor cub, ada size yg sesuai.

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com